Νέα NAVTEX από την Τουρκία
NAVTEX Τουρκία: Η Άγκυρα δέσμευσε περιοχή για άσκηση με πραγματικά πυρά βόρεια της Κύπρου.
Στα δυτικά συνδέεται με τον Ατλαντικό Ωκεανό, δια του πορθμού του Γιβραλτάρ και στα ανατολικά με την Ερυθρά θάλασσα δια της διώρυγας του Σουέζ.Μαζί με την Προποντίδα, τον Εύξεινο Πόντο και την Αζοφική θάλασσα που κατά την αντίληψη των Γάλλων γεωγράφων θεωρούνται εσωτερικά μέρη, παραρτήματά της, αλλά κατά την αντίληψη των Άγγλων γεωγράφων θα πρέπει να θεωρούνται ως άσχετα με τη Μεσόγειο, άποψη που έχει επικρατήσει ως πρακτικότερη επί της περιγραφής, έχει έκταση 2.505.000 τ.χλμ. ή περίπου 800.000 τετρ. μίλια.
Το μέγιστο μήκος της, από το Γιβραλτάρ μέχρι τις ακτές της Συρίας, είναι 2.100 ν. μίλια ή 3.860 χλμ., το μέγιστο πλάτος 1.800 χλμ., ενώ το μέγιστο βάθος είναι 5.121 μέτρα σε απόσταση 62 μιλίων νοτιοδυτικά από το ακρωτήριο Ταίναρο. Το μέσο πλάτος είναι 600 χλμ. και το μέσο βάθος 1.500 μέτρα. Γενικά η Μεσόγειος Θάλασσα είναι η μεγαλύτερη κλειστή θάλασσα της Γης και μοιάζει με λίμνη. Υπήρξε σημαντικό εμπορικό και ταξιδιωτικό πέρασμα από τα αρχαία χρόνια, καθώς στην ευρύτερη περιοχή της αναπτύχθηκαν πολλοί σημαντικοί πολιτισμοί.
Παρά το πλήθος των παράκτιων λαών εκ των οποίων αναπτύχθηκαν με τη σειρά τους διάφοροι αρχαίοι πολιτισμοί, πρώτα εκ του Αιγαίου και της ανατολικής λεκάνης και μέχρι της δυτικής (που εξαπλώθηκαν στη συνέχεια με ενδιάμεσες αποικίες) περιέργως δεν είχε εξ αρχής και επί αιώνες ιδιαίτερο όνομα.
Ο Ηρόδοτος π.χ. χρησιμοποιεί επί μέρους ονόματα θαλασσών και κολπώσεών της αντί ενιαίου ονόματος (Α 163). Άλλοι αρχαίοι Έλληνες αναφέρονται σε αυτήν περιφραστικά, είτε προς τον έξω από τις Ηράκλειες στήλες απλωμένο ωκεανό, είτε ως γνωστότερη την έσω από τις εν λόγω στήλες. Π.χ. ο Στράβων την ονομάζει: «η εντός και καθ΄ ημάς λεγομένη θάλασσα», προσδιορισμό που πιστά μιμήθηκαν αργότερα οι Ρωμαίοι και τον μετέφρασαν ως «Μare Νostrum» (= ημέτερη θάλασσα). Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης την ονομάζει «θάλασσα» έναντι εκείνου του ωκεανού. Το αυτό και ο Πολύβιος, ενώ άλλοι Ρωμαίοι χρησιμοποιούν τον όρο «mare internum» ή «mare insentinum» (= εσωτερική θάλασσα) καθώς και «Μare magnum» (=Μεγάλη θάλασσα).
Η πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει ιστορικά στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα, οπότε πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει χαρακτηριστικά «Mare Mediterraneum» ως μεταξύ δύο ηπείρων θάλασσα, καθιστάμενος ιστορικός ανάδοχος του ονόματος αυτής. Ο 16ος και 17ος αιώνας βρίσκει τη θάλασσα αυτή να ονομάζεται: Λευκή θάλασσα, ή θάλασσα των Ελλήνων (έτσι την ονόμαζαν και οι Τούρκοι σε αντιδιαστολή με το Αιγαίο και τον Εύξεινο Πόντο). Η πατρότητα του ελληνικού όρου «Μεσόγειος» οφείλεται στον γεωγράφο – επίσκοπο Αθηνών Μελέτιο (Γεωγραφία παλαιά και Νέα, Α 80 – 1707) με τον επιπρόσθετο χαρακτηρισμό ως «δεύτερο κόλπο του ωκεανού», εννοώντας ως πρώτο τον Βισκαϊκό. Ιστορικά ονόματα που έχουν δοθεί για επιμέρους περιοχές της Μεσογείου είναι: Σαρδώο πέλαγος, Ιβηρικό π., Γαλλικό π., Ταρτησσός κόλπος, Βαλεαρικό π., Λυγουρικό, Λιγυστικό, Αυσώνιο, Τυρρηνό, Σικελικό, Ιωνικό, Αιγαίο, Αδρίας, Ρόδιο, Κύπριο, Κιλικίας αυλών κ.ά.
Η Μεσόγειος έχει μέσο βάθος 1500 μέτρα και το βαθύτερο σημείο της είναι το «φρέαρ των Οινουσσών» στο Ιόνιο πέλαγος, νοτιοδυτικά της Πύλου, κοντά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Μεσσηνιακών Οινουσσών με βάθος 5120 μ. Μερικά νησιά της μεσογείου από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο είναι:
NAVTEX Τουρκία: Η Άγκυρα δέσμευσε περιοχή για άσκηση με πραγματικά πυρά βόρεια της Κύπρου.
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr σχολιάζει το τετ-α-τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, την ώρα που η Γαλλία φαίνεται να επιδεικνύει μια τρομερή δυναμική πρωτοστατώντας στη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής οπτικής στα θέματα ασφαλείας σε Ανατολική Μεσόγειο, Βόρειο Αφρική και Μέση Ανατολή.
Τουρκία Μεσόγειος: Η γειτονική χώρα υποστηρίζει πως «τα στοιχεία που περιέχονται στην τελική διακήρυξη δεν συνδέονται με την πραγματικότητα και στερούνται νομικής βάσης».
ΕΕ Τουρκία: Έντονες είναι οι διπλωματικές διεργασίες με «φόντο» τις κυρώσεις κατά της γειτονικής χώρας που προκαλεί εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εμάνουελ Μακρόν: Ο Γάλλος πρόεδρος αποθεώθηκε από τους Έλληνες χρήστες στο Facebook για το μήνυμα αλληλεγγύης για τη Μόρια.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Με μια δήλωση από τα νιάτα του, ο Τούρκος πρόεδρος εκφράζει την οργή του για τα αποτελέσματα της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης MED7.
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Οι πολίτες ανησυχούν για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και για την Τουρκική προκλητικότητα ωστόσο δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.
Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη: Την πλήρη στήριξή τους στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στην προκλητική πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα, εξέφρασαν οι ηγέτες των χωρών της Μεσογείου στη χθεσινή Διάσκεψη. «Πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες και γεωτρήσεις» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν αναφερόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μακρόν Τουρκία: Νέο μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης που κατέληξε στη «Διακήρυξη της Αζαξιό».