«Καρφιά» του Νταβούτογλου στον Ερντογάν: «Προτιμά την ισχύ από τη διπλωματία»
Νταβούτογλου Ερντογάν: «Καρφώνει» τον Τούρκο πρόεδρο ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας που είχε αποχωρήσει από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Στα δυτικά συνδέεται με τον Ατλαντικό Ωκεανό, δια του πορθμού του Γιβραλτάρ και στα ανατολικά με την Ερυθρά θάλασσα δια της διώρυγας του Σουέζ.Μαζί με την Προποντίδα, τον Εύξεινο Πόντο και την Αζοφική θάλασσα που κατά την αντίληψη των Γάλλων γεωγράφων θεωρούνται εσωτερικά μέρη, παραρτήματά της, αλλά κατά την αντίληψη των Άγγλων γεωγράφων θα πρέπει να θεωρούνται ως άσχετα με τη Μεσόγειο, άποψη που έχει επικρατήσει ως πρακτικότερη επί της περιγραφής, έχει έκταση 2.505.000 τ.χλμ. ή περίπου 800.000 τετρ. μίλια.
Το μέγιστο μήκος της, από το Γιβραλτάρ μέχρι τις ακτές της Συρίας, είναι 2.100 ν. μίλια ή 3.860 χλμ., το μέγιστο πλάτος 1.800 χλμ., ενώ το μέγιστο βάθος είναι 5.121 μέτρα σε απόσταση 62 μιλίων νοτιοδυτικά από το ακρωτήριο Ταίναρο. Το μέσο πλάτος είναι 600 χλμ. και το μέσο βάθος 1.500 μέτρα. Γενικά η Μεσόγειος Θάλασσα είναι η μεγαλύτερη κλειστή θάλασσα της Γης και μοιάζει με λίμνη. Υπήρξε σημαντικό εμπορικό και ταξιδιωτικό πέρασμα από τα αρχαία χρόνια, καθώς στην ευρύτερη περιοχή της αναπτύχθηκαν πολλοί σημαντικοί πολιτισμοί.
Παρά το πλήθος των παράκτιων λαών εκ των οποίων αναπτύχθηκαν με τη σειρά τους διάφοροι αρχαίοι πολιτισμοί, πρώτα εκ του Αιγαίου και της ανατολικής λεκάνης και μέχρι της δυτικής (που εξαπλώθηκαν στη συνέχεια με ενδιάμεσες αποικίες) περιέργως δεν είχε εξ αρχής και επί αιώνες ιδιαίτερο όνομα.
Ο Ηρόδοτος π.χ. χρησιμοποιεί επί μέρους ονόματα θαλασσών και κολπώσεών της αντί ενιαίου ονόματος (Α 163). Άλλοι αρχαίοι Έλληνες αναφέρονται σε αυτήν περιφραστικά, είτε προς τον έξω από τις Ηράκλειες στήλες απλωμένο ωκεανό, είτε ως γνωστότερη την έσω από τις εν λόγω στήλες. Π.χ. ο Στράβων την ονομάζει: «η εντός και καθ΄ ημάς λεγομένη θάλασσα», προσδιορισμό που πιστά μιμήθηκαν αργότερα οι Ρωμαίοι και τον μετέφρασαν ως «Μare Νostrum» (= ημέτερη θάλασσα). Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης την ονομάζει «θάλασσα» έναντι εκείνου του ωκεανού. Το αυτό και ο Πολύβιος, ενώ άλλοι Ρωμαίοι χρησιμοποιούν τον όρο «mare internum» ή «mare insentinum» (= εσωτερική θάλασσα) καθώς και «Μare magnum» (=Μεγάλη θάλασσα).
Η πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει ιστορικά στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα, οπότε πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει χαρακτηριστικά «Mare Mediterraneum» ως μεταξύ δύο ηπείρων θάλασσα, καθιστάμενος ιστορικός ανάδοχος του ονόματος αυτής. Ο 16ος και 17ος αιώνας βρίσκει τη θάλασσα αυτή να ονομάζεται: Λευκή θάλασσα, ή θάλασσα των Ελλήνων (έτσι την ονόμαζαν και οι Τούρκοι σε αντιδιαστολή με το Αιγαίο και τον Εύξεινο Πόντο). Η πατρότητα του ελληνικού όρου «Μεσόγειος» οφείλεται στον γεωγράφο – επίσκοπο Αθηνών Μελέτιο (Γεωγραφία παλαιά και Νέα, Α 80 – 1707) με τον επιπρόσθετο χαρακτηρισμό ως «δεύτερο κόλπο του ωκεανού», εννοώντας ως πρώτο τον Βισκαϊκό. Ιστορικά ονόματα που έχουν δοθεί για επιμέρους περιοχές της Μεσογείου είναι: Σαρδώο πέλαγος, Ιβηρικό π., Γαλλικό π., Ταρτησσός κόλπος, Βαλεαρικό π., Λυγουρικό, Λιγυστικό, Αυσώνιο, Τυρρηνό, Σικελικό, Ιωνικό, Αιγαίο, Αδρίας, Ρόδιο, Κύπριο, Κιλικίας αυλών κ.ά.
Η Μεσόγειος έχει μέσο βάθος 1500 μέτρα και το βαθύτερο σημείο της είναι το «φρέαρ των Οινουσσών» στο Ιόνιο πέλαγος, νοτιοδυτικά της Πύλου, κοντά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Μεσσηνιακών Οινουσσών με βάθος 5120 μ. Μερικά νησιά της μεσογείου από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο είναι:
Νταβούτογλου Ερντογάν: «Καρφώνει» τον Τούρκο πρόεδρο ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας που είχε αποχωρήσει από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Μπορέλ Τουρκία: Ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως η ειδική σύμβουλος του Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε προσωπικές απόψεις, που δεν απηχούν τις επίσημες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κύπρος Τουρκία: Κυπριακή Anti-Navtex απέναντι στην τουρκική για τις ρωσικές ασκήσεις εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα.
Η Celestyal Cruises βραβεύτηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στα MedCruises Awards.
Δένδιας Τουρκία: Συναντήθηκε και με τον πρέσβη του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι και με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.
Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς στο παιχνίδι μπαίνει και η Ρωσία. Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για ρωσικές ασκήσεις στην ίδια περιοχή που πλέουν Barbaros και Oruc Reis
Μαργαρίτης Σχοινάς Ελληνοτουρκικά: Για «παράθυρο ευκαιρίας», προκειμένου να ανοίξει διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία ως τις 25 Σεπτεμβρίου που θα συγκληθεί η σύνοδος κορυφής των 27, το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε, μίλησε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς στην εκπομπή της ΕΡΤ 1.
Τουρκικό ΥΠΕΞ Die Welt: Ο Χαμί Ακσόι έκανε λόγο για αποκυήματα φαντασίας, ενώ προχώρησε και σε «συστάσεις» προς την Ελλάδα.
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για την πολυπλοκότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται εμπλεκόμενη και η Ελλάδα. Αφού επισημαίνει μια σειρά από λόγους για να δικαιολογήσει αυτό το συμπέρασμα, προτείνει η χώρα να προχωρήσει και στη σύσταση θεσμικών οργάνων για την αντιμετώπιση αυτών των συνθηκών, όπως ένα κανονικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.