Μεσόγειος

Μεσόγειος
Ως Μεσόγειος είναι γνωστή από τα αρχαιότατα χρόνια μεγάλη κλειστή θάλασσα, που βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις ηπείρους: την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

Στα δυτικά συνδέεται με τον Ατλαντικό Ωκεανό, δια του πορθμού του Γιβραλτάρ και στα ανατολικά με την Ερυθρά θάλασσα δια της διώρυγας του Σουέζ.Μαζί με την Προποντίδα, τον Εύξεινο Πόντο και την Αζοφική θάλασσα που κατά την αντίληψη των Γάλλων γεωγράφων θεωρούνται εσωτερικά μέρη, παραρτήματά της, αλλά κατά την αντίληψη των Άγγλων γεωγράφων θα πρέπει να θεωρούνται ως άσχετα με τη Μεσόγειο, άποψη που έχει επικρατήσει ως πρακτικότερη επί της περιγραφής, έχει έκταση 2.505.000 τ.χλμ. ή περίπου 800.000 τετρ. μίλια.

Το μέγιστο μήκος της, από το Γιβραλτάρ μέχρι τις ακτές της Συρίας, είναι 2.100 ν. μίλια ή 3.860 χλμ., το μέγιστο πλάτος 1.800 χλμ., ενώ το μέγιστο βάθος είναι 5.121 μέτρα σε απόσταση 62 μιλίων νοτιοδυτικά από το ακρωτήριο Ταίναρο. Το μέσο πλάτος είναι 600 χλμ. και το μέσο βάθος 1.500 μέτρα. Γενικά η Μεσόγειος Θάλασσα είναι η μεγαλύτερη κλειστή θάλασσα της Γης και μοιάζει με λίμνη. Υπήρξε σημαντικό εμπορικό και ταξιδιωτικό πέρασμα από τα αρχαία χρόνια, καθώς στην ευρύτερη περιοχή της αναπτύχθηκαν πολλοί σημαντικοί πολιτισμοί.

Ιστορία του ονόματος

Παρά το πλήθος των παράκτιων λαών εκ των οποίων αναπτύχθηκαν με τη σειρά τους διάφοροι αρχαίοι πολιτισμοί, πρώτα εκ του Αιγαίου και της ανατολικής λεκάνης και μέχρι της δυτικής (που εξαπλώθηκαν στη συνέχεια με ενδιάμεσες αποικίες) περιέργως δεν είχε εξ αρχής και επί αιώνες ιδιαίτερο όνομα.

Ο Ηρόδοτος π.χ. χρησιμοποιεί επί μέρους ονόματα θαλασσών και κολπώσεών της αντί ενιαίου ονόματος (Α 163). Άλλοι αρχαίοι Έλληνες αναφέρονται σε αυτήν περιφραστικά, είτε προς τον έξω από τις Ηράκλειες στήλες απλωμένο ωκεανό, είτε ως γνωστότερη την έσω από τις εν λόγω στήλες. Π.χ. ο Στράβων την ονομάζει: «η εντός και καθ΄ ημάς λεγομένη θάλασσα», προσδιορισμό που πιστά μιμήθηκαν αργότερα οι Ρωμαίοι και τον μετέφρασαν ως «Μare Νostrum» (= ημέτερη θάλασσα). Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης την ονομάζει «θάλασσα» έναντι εκείνου του ωκεανού. Το αυτό και ο Πολύβιος, ενώ άλλοι Ρωμαίοι χρησιμοποιούν τον όρο «mare internum» ή «mare insentinum» (= εσωτερική θάλασσα) καθώς και «Μare magnum» (=Μεγάλη θάλασσα).

Η πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει ιστορικά στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα, οπότε πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει χαρακτηριστικά «Mare Mediterraneum» ως μεταξύ δύο ηπείρων θάλασσα, καθιστάμενος ιστορικός ανάδοχος του ονόματος αυτής. Ο 16ος και 17ος αιώνας βρίσκει τη θάλασσα αυτή να ονομάζεται: Λευκή θάλασσα, ή θάλασσα των Ελλήνων (έτσι την ονόμαζαν και οι Τούρκοι σε αντιδιαστολή με το Αιγαίο και τον Εύξεινο Πόντο). Η πατρότητα του ελληνικού όρου «Μεσόγειος» οφείλεται στον γεωγράφο – επίσκοπο Αθηνών Μελέτιο (Γεωγραφία παλαιά και Νέα, Α 80 – 1707) με τον επιπρόσθετο χαρακτηρισμό ως «δεύτερο κόλπο του ωκεανού», εννοώντας ως πρώτο τον Βισκαϊκό. Ιστορικά ονόματα που έχουν δοθεί για επιμέρους περιοχές της Μεσογείου είναι: Σαρδώο πέλαγος, Ιβηρικό π., Γαλλικό π., Ταρτησσός κόλπος, Βαλεαρικό π., Λυγουρικό, Λιγυστικό, Αυσώνιο, Τυρρηνό, Σικελικό, Ιωνικό, Αιγαίο, Αδρίας, Ρόδιο, Κύπριο, Κιλικίας αυλών κ.ά.

Η Μεσόγειος έχει μέσο βάθος 1500 μέτρα και το βαθύτερο σημείο της είναι το «φρέαρ των Οινουσσών» στο Ιόνιο πέλαγος, νοτιοδυτικά της Πύλου, κοντά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Μεσσηνιακών Οινουσσών με βάθος 5120 μ. Μερικά νησιά της μεσογείου από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο είναι:

  • Κρήτη, Εύβοια, Λέσβος, Ρόδος, Χίος, Κεφαλλονιά, Κέρκυρα, Λήμνος, Σάμος, Νάξος, Ζάκυνθος, Άνδρος, Θάσος, Λευκάδα, Κάρπαθος, Κως, Ίμβρος, Κύθηρα, Ικαρία και Σκύρος στην ανατολική Μεσόγειο και Κύπρος στην απώτερη ανατολική Μεσόγειο.
  • Σικελία, Σαρδηνία, Κορσική, Τζέρμπα, Κρες, Κρκ, Μπρατς, Χβαρ, Παγκ, Κόρτσουλα, Μάλτα και Έλβα στη κεντρική Μεσόγειο.
  • Μαγιόρκα, Μινόρκα και Ίμπιζα στη δυτική Μεσόγειο.

Μεσόγειος σχετικές ειδήσεις:

  • Τσαβούσογλου: Διάλογο με την Ελλάδα για το Αιγαίο όπως το 1976

    Τσαβούσογλου: Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση λάβει αποφάσεις εναντίον μας, θα απαντήσουμε

    Τσαβούσογλου: Βάζοντας στο στόχαστρο του κυρίως τη Γαλλία, αλλά επίσης την Ελλάδα και την Κύπρο, δήλωσε χαρακτηριστικά πως αν η Ευρωπαϊκή Ένωση πάρει μία οποιαδήποτε απόφαση που θα στρέφεται εναντίον της Τουρκίας, θα πρέπει να απαντήσουμε.

    Τσαβούσογλου: Διάλογο με την Ελλάδα για το Αιγαίο όπως το 1976
  • Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε επιβουλή»

    Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε επιβουλή»

    Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε επιβουλή, διαμορφώνοντας μια εθνική στρατηγική απέναντι στις προκλήσεις» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

    Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε επιβουλή»
  • Μακρόν σε Μέρκελ: Αποκάλυψε ότι ήρθαν πολύ κοντά σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

    Μακρόν σε Μέρκελ: Αποκάλυψε ότι ήρθαν πολύ κοντά σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

    Μακρόν σε Μέρκελ: Πολύ κοντά στο να χρησιμοποιηθούν πραγματικά πυρά μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας στη Μεσόγειο, έφτασαν οι δύο χώρες, σύμφωνα με αυτά που είπε ο Γάλλος πρόεδρος στη Γερμανίδα καγκελάριο. Να πάρει θέση κατά της Τουρκία στην νατοϊκή συμμαχία ζήτησε ο Μακρόν.

    Μακρόν σε Μέρκελ: Αποκάλυψε ότι ήρθαν πολύ κοντά σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία
  • Νίκος Δένδιας για Τουρκία: Θέλουμε διάλογο, αλλά όχι υπό καθεστώς εκβιασμών και προκλήσεων

    Νίκος Δένδιας: Θέλουμε διάλογο με την Τουρκία, αλλά όχι υπό καθεστώς εκβιασμών και προκλήσεων

    Νίκος Δένδιας για Τουρκία: Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη της έμπρακτης αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας, ώστε να γίνουν περαιτέρω ουσιαστικές συζητήσεις.

    Νίκος Δένδιας για Τουρκία: Θέλουμε διάλογο, αλλά όχι υπό καθεστώς εκβιασμών και προκλήσεων
  • Ελληνικό: 80 χιλιάδες θα βρουν δουλειά – Τα έργα της πρώτης πενταετίας

    80 χιλιάδες θα βρουν δουλειά στο Ελληνικό - Αυτά είναι τα έργα της πρώτης πενταετίας

    Ελληνικό: Η έναρξη των έργων στο Ελληνικό έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το πρωί της Παρασκευής 3 Ιουλίου. Υπολογίζεται ότι 80 χιλιάδες θα βρουν δουλειά, ενώ έχουν σχεδιαστεί τα έργα για την πρώτη πενταετία.

    Ελληνικό: 80 χιλιάδες θα βρουν δουλειά – Τα έργα της πρώτης πενταετίας
  • Σημείο βρασμού – Ξέρουμε τι θα γίνει, γιατί και που – Μένει το «πότε»

    Σημείο βρασμού - Ξέρουμε τι θα γίνει, γιατί και που - Μένει το «πότε»

    Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr χτυπάει το «καμπανάκι» του κινδύνου για «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ξέρουμε τι θα γίνει, γιατί και που. Αυτό που μένει είναι ο χρόνος, ενώ σημειώνει ακόμα πως η Τουρκία έχει ήδη μπει στη φάση της επικοινωνιακής προπαρασκευής ενός τέτοιου επεισοδίου.

    Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Σημείο βρασμού – Ξέρουμε τι θα γίνει, γιατί και που – Μένει το «πότε»
  • Ελληνικό: Το μεγαλύτερο έργο στη Μεσόγειο σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ

    Επένδυση στο Ελληνικό: Το μεγαλύτερο έργο στη Μεσόγειο σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ

    Ελληνικό: Η πρώτη φάση του έργου είναι ο καθαρισμός του χώρου και οι κατεδαφίσεις ενώ ήδη ο ξένος Τύπος σχολιάζει θετικά το εν λόγω εγχείρημα.

    Ελληνικό: Το μεγαλύτερο έργο στη Μεσόγειο σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ
  • Κορωνοϊός Φλόριντα: Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων – Ξεπέρασαν τα 10.000

    Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στη Φλόριντα - Ξεπέρασαν τα 10.000

    Κορωνοϊός Φλόριντα: Τον Ιούνιο, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 168% καθώς καταγράφηκαν συνολικά πάνω από 95.000 νέα περιστατικά.

    Κορωνοϊός Φλόριντα: Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων – Ξεπέρασαν τα 10.000
  • Σερβία κορωνοϊός: Ξανακλείνουν κλαμπ, κέντρα διασκέδασης και καφετέριες

    Κλειστά και πάλι τα κλαμπ, κέντρα διασκέδασης και καφετέριες στη Σερβία λόγω κορωνοϊού

    Σερβία κορωνοϊός: Από την Δευτέρα θα κλείσουν όλες οι φοιτητικές εστίες στο Βελιγράδι ενώ από αύριο και για τις επόμενες δύο εβδομάδες τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, τα κλαμπ και οι καφετερίες θα λειτουργούν μέχρι τις 23:00.

    Σερβία κορωνοϊός: Ξανακλείνουν κλαμπ, κέντρα διασκέδασης και καφετέριες
ΣΕΛΙΔΑ 87 ΑΠΟ 139