Μεσόγειος

Μεσόγειος
Ως Μεσόγειος είναι γνωστή από τα αρχαιότατα χρόνια μεγάλη κλειστή θάλασσα, που βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις ηπείρους: την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

Στα δυτικά συνδέεται με τον Ατλαντικό Ωκεανό, δια του πορθμού του Γιβραλτάρ και στα ανατολικά με την Ερυθρά θάλασσα δια της διώρυγας του Σουέζ.Μαζί με την Προποντίδα, τον Εύξεινο Πόντο και την Αζοφική θάλασσα που κατά την αντίληψη των Γάλλων γεωγράφων θεωρούνται εσωτερικά μέρη, παραρτήματά της, αλλά κατά την αντίληψη των Άγγλων γεωγράφων θα πρέπει να θεωρούνται ως άσχετα με τη Μεσόγειο, άποψη που έχει επικρατήσει ως πρακτικότερη επί της περιγραφής, έχει έκταση 2.505.000 τ.χλμ. ή περίπου 800.000 τετρ. μίλια.

Το μέγιστο μήκος της, από το Γιβραλτάρ μέχρι τις ακτές της Συρίας, είναι 2.100 ν. μίλια ή 3.860 χλμ., το μέγιστο πλάτος 1.800 χλμ., ενώ το μέγιστο βάθος είναι 5.121 μέτρα σε απόσταση 62 μιλίων νοτιοδυτικά από το ακρωτήριο Ταίναρο. Το μέσο πλάτος είναι 600 χλμ. και το μέσο βάθος 1.500 μέτρα. Γενικά η Μεσόγειος Θάλασσα είναι η μεγαλύτερη κλειστή θάλασσα της Γης και μοιάζει με λίμνη. Υπήρξε σημαντικό εμπορικό και ταξιδιωτικό πέρασμα από τα αρχαία χρόνια, καθώς στην ευρύτερη περιοχή της αναπτύχθηκαν πολλοί σημαντικοί πολιτισμοί.

Ιστορία του ονόματος

Παρά το πλήθος των παράκτιων λαών εκ των οποίων αναπτύχθηκαν με τη σειρά τους διάφοροι αρχαίοι πολιτισμοί, πρώτα εκ του Αιγαίου και της ανατολικής λεκάνης και μέχρι της δυτικής (που εξαπλώθηκαν στη συνέχεια με ενδιάμεσες αποικίες) περιέργως δεν είχε εξ αρχής και επί αιώνες ιδιαίτερο όνομα.

Ο Ηρόδοτος π.χ. χρησιμοποιεί επί μέρους ονόματα θαλασσών και κολπώσεών της αντί ενιαίου ονόματος (Α 163). Άλλοι αρχαίοι Έλληνες αναφέρονται σε αυτήν περιφραστικά, είτε προς τον έξω από τις Ηράκλειες στήλες απλωμένο ωκεανό, είτε ως γνωστότερη την έσω από τις εν λόγω στήλες. Π.χ. ο Στράβων την ονομάζει: «η εντός και καθ΄ ημάς λεγομένη θάλασσα», προσδιορισμό που πιστά μιμήθηκαν αργότερα οι Ρωμαίοι και τον μετέφρασαν ως «Μare Νostrum» (= ημέτερη θάλασσα). Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης την ονομάζει «θάλασσα» έναντι εκείνου του ωκεανού. Το αυτό και ο Πολύβιος, ενώ άλλοι Ρωμαίοι χρησιμοποιούν τον όρο «mare internum» ή «mare insentinum» (= εσωτερική θάλασσα) καθώς και «Μare magnum» (=Μεγάλη θάλασσα).

Η πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει ιστορικά στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα, οπότε πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει χαρακτηριστικά «Mare Mediterraneum» ως μεταξύ δύο ηπείρων θάλασσα, καθιστάμενος ιστορικός ανάδοχος του ονόματος αυτής. Ο 16ος και 17ος αιώνας βρίσκει τη θάλασσα αυτή να ονομάζεται: Λευκή θάλασσα, ή θάλασσα των Ελλήνων (έτσι την ονόμαζαν και οι Τούρκοι σε αντιδιαστολή με το Αιγαίο και τον Εύξεινο Πόντο). Η πατρότητα του ελληνικού όρου «Μεσόγειος» οφείλεται στον γεωγράφο – επίσκοπο Αθηνών Μελέτιο (Γεωγραφία παλαιά και Νέα, Α 80 – 1707) με τον επιπρόσθετο χαρακτηρισμό ως «δεύτερο κόλπο του ωκεανού», εννοώντας ως πρώτο τον Βισκαϊκό. Ιστορικά ονόματα που έχουν δοθεί για επιμέρους περιοχές της Μεσογείου είναι: Σαρδώο πέλαγος, Ιβηρικό π., Γαλλικό π., Ταρτησσός κόλπος, Βαλεαρικό π., Λυγουρικό, Λιγυστικό, Αυσώνιο, Τυρρηνό, Σικελικό, Ιωνικό, Αιγαίο, Αδρίας, Ρόδιο, Κύπριο, Κιλικίας αυλών κ.ά.

Η Μεσόγειος έχει μέσο βάθος 1500 μέτρα και το βαθύτερο σημείο της είναι το «φρέαρ των Οινουσσών» στο Ιόνιο πέλαγος, νοτιοδυτικά της Πύλου, κοντά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Μεσσηνιακών Οινουσσών με βάθος 5120 μ. Μερικά νησιά της μεσογείου από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο είναι:

  • Κρήτη, Εύβοια, Λέσβος, Ρόδος, Χίος, Κεφαλλονιά, Κέρκυρα, Λήμνος, Σάμος, Νάξος, Ζάκυνθος, Άνδρος, Θάσος, Λευκάδα, Κάρπαθος, Κως, Ίμβρος, Κύθηρα, Ικαρία και Σκύρος στην ανατολική Μεσόγειο και Κύπρος στην απώτερη ανατολική Μεσόγειο.
  • Σικελία, Σαρδηνία, Κορσική, Τζέρμπα, Κρες, Κρκ, Μπρατς, Χβαρ, Παγκ, Κόρτσουλα, Μάλτα και Έλβα στη κεντρική Μεσόγειο.
  • Μαγιόρκα, Μινόρκα και Ίμπιζα στη δυτική Μεσόγειο.

Μεσόγειος σχετικές ειδήσεις:

  • Δένδιας: Στην Τυνησία σήμερα για τη Συμφωνία Θαλασσίων Μεταφορών

    Στην Τυνησία ο Δένδιας - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα του

    Κατά την επίσκεψή του στην Τυνησία, ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας Καΐς Σάγεντ και τον πρωθυπουργό Ελιές Φαχφάχ.

    Δένδιας: Στην Τυνησία σήμερα για τη Συμφωνία Θαλασσίων Μεταφορών
  • Μητσοτάκης Ερντογάν: Τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών

    Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη και Ερντογάν - Τι συζήτησαν

    Μητσοτάκης Ερντογάν: Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι δύο ηγέτες. Είναι η πρώτη φορά που μίλησαν μετά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο.

    Μητσοτάκης Ερντογάν: Τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών
  • Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία: Έκρηξη ηφαιστείου στην Αλάσκα βοήθησε στην άνοδό της

    Έκρηξη ηφαιστείου στην Αλάσκα βοήθησε στην άνοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

    Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία: Η έκρηξη του ηφαιστείου Οκμόκ στις Αλεούτιες Νήσους της Αλάσκας το 43 π.Χ. και η κλιματική αλλαγή άλλαξαν την αρχαία Ρώμη, υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη.

    Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία: Έκρηξη ηφαιστείου στην Αλάσκα βοήθησε στην άνοδό της
  • Χουλουσί Ακάρ: Εμπρηστικές δηλώσεις από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας

    Χουλουσί Ακάρ προς Ελλάδα: Ελάτε να τα βρούμε, αλλιώς θα λυπηθείτε

    Χουλουσί Ακάρ: Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είναι γνωστός για τις εμπρηστικές δηλώσεις του, ενώ αυτή τη φορά το τράβηξε ακόμα πιο μακριά.

    Χουλουσί Ακάρ: Εμπρηστικές δηλώσεις από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας
  • Έβρος, Αιγαίο, Κύπρος, Βρυξέλλες – Όταν εκνευρίζεται η Τουρκία, είναι καλό

    Έβρος, Αιγαίο, Κύπρος, Βρυξέλλες – Όταν εκνευρίζεται η Τουρκία, είναι καλό

    Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο blog του στο pagenews.gr γράφει για τον εκνευρισμό της Τουρκίας μετά την επίσκεψη και την στάση του Ζοζέπ Μπορέλ. Τονίζει ότι η παρτίδα είναι δύσκολη, αλλά υπάρχει μια ευκαιρία ειδικά από τη στιγμή που και η Γαλλία βλέπει να θίγονται δικά της συμφέροντα.

    Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Έβρος, Αιγαίο, Κύπρος, Βρυξέλλες – Όταν εκνευρίζεται η Τουρκία, είναι καλό
  • Τσαβούσογλου Λιβύη: Επίθεση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Γαλλία

    Τσαβούσογλου: «Δεν είμαστε αποικιοκράτες» - Επίθεση στη Γαλλία και τον Μακρόν

    Τσαβούσογλου Λιβύη: Σφοδρή κριτική στη Γαλλία έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με νέες του δηλώσεις. Υποστήριξε ακόμα ότι η Τουρκία δεν είναι «αποικιοκρατία».

    Τσαβούσογλου Λιβύη: Επίθεση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Γαλλία
  • Εκλογές τον Σεπτέμβριο;

    Εκλογές τον Σεπτέμβριο;

    Ο Γιάννης Αντύπας στο blog του στο pagenews.gr μας εξομολογείται ότι ο διάλογος που είχε με κάποιον πολιτικό που εμπιστεύεται τον έπεισε ότι πάμε για εκλογές τον Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια αναφέρεται σε ποιους λόγους θα στηριχτεί για αυτή την επιλογή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός θα «κάψει» την απλή αναλογική χωρίς κόστος και θα κερδίσει μια ακόμα τετραετία, έστω κι αν χρειαστεί επαναληπτικές εκλογές.

    Γιάννης Αντύπας
  • Γιάννης Αντύπας
  • Εκλογές τον Σεπτέμβριο;
  • Ρόμπερτ Μενέντεζ: «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει την ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας»

    Ρόμπερτ Μενέντεζ: «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει την ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας»

    Ρόμπερτ Μενέντεζ: Κάλεσμα προς τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας στην Μεσόγειο απηύθυνε ο γερουσιαστής των ΗΠΑ.

    Ρόμπερτ Μενέντεζ: «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει την ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας»
  • Νίκος Δένδιας: Συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα

    Συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα για τον Νίκο Δένδια

    Νίκος Δένδιας: Την ευκαιρία να συζητήσει με τον Ρώσο πρέσβη είχε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Στο τραπέζι «έπεσαν» διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

    Νίκος Δένδιας: Συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα
ΣΕΛΙΔΑ 89 ΑΠΟ 139