Μετανάστες

Μετανάστες
Οι μετανάστες είναι άνθρωποι που έχουν αφήσει τον τόπο τους για κάποια άλλη χώρα.

Η Μετανάστευση (στα Αγγλικά immigration), τόσο κατά τις κοινωνικές επιστήμες όσο και κατά το Διεθνές Δίκαιο, είναι η μετακίνηση ανθρώπων σε μία χώρα της οποίας δεν έχουν την ιθαγένεια, προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί, ιδιαίτερα ως μόνιμοι κάτοικοι ή μελλοντικοί πολίτες της χώρας. Το μεταναστευτικό φαινόμενο είναι πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο. Η πολυπλοκότητά του οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελεί ένα φαινόμενο εγγενές της ανθρώπινης εξέλιξης, της κοινωνίας, της οικονομίας, της πολιτικής και του πολιτισμού.

Η μετανάστευση αποτελεί μια δυναμική διαδικασία, οι μορφές της οποίας ποικίλλουν και μεταβάλλονται σε συνάρτηση με τις ευρύτερες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές. Η μετανάστευση ενυπάρχει και αναδύεται από την ιστορική και κοινωνική οργάνωση στο σύνολό της· είναι μια μορφή κοινωνικής σχέσης που καθορίζεται από την αγορά, το έθνος, το κράτος, το φύλο, που συγκροτούν τις κοινωνικές κατηγορίες, τις ομάδες και τον τρόπο επαφής και επικοινωνίας μεταξύ τους. Ο ίδιος επίσης όρος χρησιμοποιείται και στις μετακινήσεις των ζώων, πτηνών και ιχθύων. Ειδικότερα εκ της αιτίας της μετακίνησης τα μεν ζώα και πουλιά καθιερώθηκε να χαρακτηρίζονται “αποδημητικά”, ενώ τα ψάρια “μεταναστευτικά”.

Οι λόγοι που γεννούν το φαινόμενο της μετανάστευσης είναι ποικίλοι κι εξαρτώνται από τις συνθήκες που επικρατούν κατά δεδομένη κάθε φορά χρονική περίοδο από τους τόπους της προγενέστερης διαμονής στους τόπους αποδημίας. Αιτία της μετανάστευσης σε γενικές γραμμές, τόσο της εκούσιας όσο και της αναγκαστικής, είναι η προσπάθεια εκείνων που μεταναστεύουν να απαλλαγούν από διάφορους παράγοντες που καταπιέζουν τη ζωή και την προσωπικότητά τους. Επίσης,υπάρχουν και καθαροί οικονομικοί λόγοι, όπως η φτώχεια και η πείνα που επικρατεί σε μια χώρα, καθώς και θρησκευτικοί λόγοι. Άλλος κύριος λόγος για την ανθρώπινη μετανάστευση είναι κάποιος πόλεμος που τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τα πτηνά φεύγουν από τον ένα τόπο προς τον άλλο για να βρουν πιο ζεστά κλίματα.

Η μετανάστευση των ανθρώπων είναι φαινόμενο πανάρχαιο που άρχισε στη γενέτειρα γη των ανθρώπων, την Αφρική. Οι πρώτοι μετανάστες διέσχισαν την Αφρική και σταδιακά εξαπλώθηκαν στην Ασία και με την πάροδο των (χιλιάδων) χρόνων και στις υπόλοιπες ηπείρους. Στα προϊστορικά ακόμη χρόνια, οι διάφορες ανθρώπινες φυλές ήταν αναγκασμένες να μεταναστεύουν από τον έναν τόπο στον άλλο, προσπαθώντας να επιβιώσουν. Από τα κρύα κλίματα πήγαιναν στα πιο ζεστά, από τα ορεινά στα πεδινά, από τα φτωχά σε καρπούς και κυνήγι στα περισσότερο πλούσια. Βλέπουμε λοιπόν πως ο κύριος λόγος που δικαιολογούσε τη σταθερή μετανάστευση στο παρελθόν, ήταν η προσπάθεια επιβίωσης.

Ο ίδιος λόγος ισχύει σε σημαντικό βαθμό και μέχρι σήμερα, που η μετανάστευση εμφανίζεται με καινούριες μορφές. Ενώ στα προϊστορικά χρόνια ήταν γενικό φαινόμενο η μετανάστευση κι αναγκαστικό πολλές φορές, στην ιστορική πια εποχή αρχίζει να διαφοροποιείται και να σταματά βέβαια. Τώρα, μεγάλες ομάδες ανθρώπων μεταφέρονται από τον ένα τόπο στον άλλο, μέσα στα πλαίσια κυριάρχησης πάνω στους συνανθρώπους τους και κατάκτησης καινούριων χωρών.

Αυτό ισχύει για τον αποικισμό από τους αρχαίους Έλληνες μεγάλων περιοχών της Μεσογείου, πράγμα που γενικεύεται κατά τους αλεξανδρινούς χρόνους, υποβοηθούμενο από την κατακτητική πολιτική των Ελλήνων βασιλιάδων της εποχής αυτής. Μεγάλη ήταν η μετανάστευση των Ευρωπαίων προς την Αμερική, Αφρική και Ασία, με την ανακάλυψη αυτών των ηπείρων και του φυσικού πλούτου που διέθεταν. Η μετανάστευση, που άρχισε αυτά τα χρόνια και συνεχίστηκε για αρκετούς αιώνες, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην όλη εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας. Ο κόσμος πήρε μια άλλη όψη κι οι ήπειροι αυτές έχασαν σε σημαντικό βαθμό το δικό τους καθαρό χαρακτήρα. Παράλληλα, τα αποτελέσματα αυτής της μετανάστευσης για τους λαούς των αποικιών ήταν μοιραία, γιατί ουσιαστικά οι μετανάστες μετέτρεψαν τους αυτόχθονες σε δούλους τους.

  • Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η μετανάστευση παίρνει καινούριες μορφές. Ο πόλεμος αυτός έριξε τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης σε οικονομική κρίση, τις συνέπειες της οποίας προσπάθησε να αποφύγει σημαντικός αριθμός κατοίκων τους, μεταναστεύοντας στις ΗΠΑ , που δεν είχαν θιγεί άμεσα από την παγκόσμια σύρραξη και βάδιζαν σταθερά κι ανοδικά προς την κατάκτηση της παγκόσμιας ηγεμονίας. Παρόλα τα μέτρα που πάρθηκαν από τις κυβερνήσεις, η διαρροή των φτωχών Ευρωπαίων προς τη μεγάλη ήπειρο συνεχίστηκε και μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Καινούριο κύμα μετανάστευσης έχουμε στη διάρκεια και μετά τον πόλεμο αυτό, όπου χιλιάδες άτομα ξεκληρίστηκαν, ξεσηκώθηκαν και κυνηγήθηκαν από τους τόπους τους και μεταφέρθηκαν, είτε εθελοντικά είτε συχνά με τη βία, στα πιο απίθανα μέρη της γης.
  • Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Ευρώπη η Γερμανία και στην Αμερική οι ΗΠΑ κι ο Καναδάς άρχισαν σιγά – σιγά να γίνονται οι παγκόσμιες αγορές εργατικής δύναμης, που εξασφαλίζονταν από τα φτωχά και οικονομικά καθυστερημένα κράτη, όπως τις Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία, ορισμένα κράτη της Ασίας κ.ά. Η δυνατότητα απορρόφησης όλων αυτών των μισθωτών εργατών από αλλού, δόθηκε στις παραπάνω χώρες με την τεράστια οικονομικοτεχνική ανάπτυξη που χαρακτηρίζει τα μεταπολεμικά χρόνια.

Οι ΗΠΑ βγήκαν οικονομικά ενισχυμένες από τον πόλεμο και το ίδιο και η Γερμανία, η οποία παρότι νικήθηκε, κατόρθωσε μέσα σε λίγο διάστημα να γίνει μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες της Ευρώπης. Έτσι λοιπόν έχουμε το θαύμα της Γερμανίας, που άνοιξε τις πόρτες της στους μετανάστες από όλη την Ευρώπη, εκμεταλλευόμενη με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα αγοράς φτηνότερης εργατικής δύναμης. Τεράστιος αριθμός Ελλήνων, κυρίως από τις βόρειες αγροτικές περιοχές της χώρας μας, φεύγει εκείνη την εποχή στην Ευρώπη και πιο πολύ στη Γερμανία, ζητώντας δουλειά στις εκεί αγορές.

Όσο η ζήτηση από τα κράτη αυτά ήταν μεγάλη, τότε τα προβλήματα αποκατάστασής τους ήταν σχετικά εύκολα, θα μπορούσαμε να πούμε, ενώ σήμερα όμως που η γενική κρίση θίγει και τη Γερμανία, μεγάλος αριθμός αναγκάζεται να επαναπατριστεί ή να παλεύει με διάφορους τρόπους να προσαρμοστεί στις καινούριες δυσκολίες. Ήταν τόσο σοβαρό το ζήτημα της μετανάστευσης για το ελληνικό κράτος, που άρχισε να απασχολεί και τις κυβερνήσεις, που προσπάθησαν να έρθουν σε μια συνεννόηση με τα κράτη που δέχονται τους μετανάστες. Με ειδικές συμβάσεις, που κλείνονται σε διακρατικό επίπεδο, ολόκληρες αποστολές στέλνονται για να δουλέψουν στα ξένα εργοστάσια. Το όφελος είναι, από μεν την πλευρά του κράτους που στέλνει τους μετανάστες, ότι λύνει κατά ένα μέρος το ζήτημα της ανεργίας κι από την δε πλευρά αυτού που δέχεται τους μετανάστες, ότι μπορεί να ελέγχει καλύτερα πληθωριστικές τάσεις της εσωτερικής αγοράς.Την ανθρώπινη μετανάστευση παρακολουθεί με ειδικές στατιστικές έρευνες η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ.

Μετανάστες σχετικές ειδήσεις:

  • Κορωνοϊός Ελλάδα: Αίρεται ο περιορισμός κυκλοφορίας στη δομή φιλοξενίας Πολυκάστρου

    Αίρεται ο περιορισμός κυκλοφορίας στη δομή φιλοξενίας Πολυκάστρου

    Κορωνοϊός Ελλάδα: Αίρεται ο πλήρης περιορισμός κυκλοφορίας στη δομή φιλοξενίας στο Πολύκαστρο Κιλκίς καθώς τα τεστ που έγιναν για ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού βγήκαν αρνητικά.

    Κορωνοϊός Ελλάδα: Αίρεται ο περιορισμός κυκλοφορίας στη δομή φιλοξενίας Πολυκάστρου
  • Ο covid-19 χτυπάει δυο φορές (και τρεις)

    Ο covid-19 χτυπάει δυο φορές (και τρεις)

    Την κατάσταση που επικρατεί με τον κορωνοϊό στη χώρα μας η οποία κρίνεται ανησυχητική, σχολιάζει ο Λάμπρος Καλαρρρύτης μέσα από το blog του στο pagenews.gr., συμπεραίνοντας ότι η απειλή του κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει...

    Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Ο covid-19 χτυπάει δυο φορές (και τρεις)
  • Στέλιος Πέτσας Κορωνοϊός: Φυσικά και υπάρχει ενδεχόμενο τοπικού lockdown

    Στέλιος Πέτσας Κορωνοϊός: Φυσικά και υπάρχει ενδεχόμενο τοπικού lockdown

    Στέλιος Πέτσας Κορωνοϊός: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο τοπικού lockdown αν κριθεί απαραίτητο.

    Στέλιος Πέτσας Κορωνοϊός: Φυσικά και υπάρχει ενδεχόμενο τοπικού lockdown
  • Θεσσαλονίκη σύλληψη: Στα χέρια της αστυνομίας διακινητής μεταναστών

    Στα χέρια της αστυνομίας διακινητής μεταναστών στη Θεσσαλονίκη

    Θεσσαλονίκη σύλληψη: Πρόκειται για 31χρονο Ιρακινό ο οποίος φέρεται να μετέφερε παράνομα μετανάστες - Το όλο σκηνικό της σύλληψής του.

    Θεσσαλονίκη σύλληψη: Στα χέρια της αστυνομίας διακινητής μεταναστών
  • Κορωνοϊός κρούσματα: Ανησυχία σε Ξάνθη, Βόλο και Κιλκίς [vid]

    Ανησυχία σε Ξάνθη, Βόλο και Κιλκίς για πιθανά κρούσματα του ιού [vid]

    Κορωνοϊός κρούσματα: Στο μεταξύ ικανοποιητικά κινούνται τα επίπεδα των ελέγχων που γίνονται στην περιοχή της Ξάνθης, ενώ ήδη ξεκίνησαν και τα πρώτα τεστ αντισωμάτων στο γενικό πληθυσμό και συγκεκριμένα από το Κουφονήσι.

    Κορωνοϊός κρούσματα: Ανησυχία σε Ξάνθη, Βόλο και Κιλκίς [vid]
  • Μεταναστευτικό: «Πνίγονται» τα κέντρα υποδομής των νησιών – «Μπλόκο» στη δομή της Νέας Περάμου

    «Πνίγονται» τα κέντρα υποδομής των νησιών - «Μπλόκο» στη δομή μεταναστών της Νέας Περάμου

    Μεταναστευτικό: Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στα νησιά με τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών να είναι υπερπλήρεις. Την ίδια η Εκκλησία της Ελλάδος μπλοκάρει τη δημιουργία δομής στο πρώην στρατόπεδο της 75ΜΕ στη Νέα Πέραμο.

    Μεταναστευτικό: «Πνίγονται» τα κέντρα υποδομής των νησιών – «Μπλόκο» στη δομή της Νέας Περάμου
  • Ξάνθη Κιλκίς, Βόλος κορωνοϊός: Ανησυχία των ειδικών για τα νέα κρούσματα του ιού

    Ανησυχία των ειδικών για τα νέα κρούσματα κορωνοϊού σε Ξάνθη Κιλκίς, Βόλο

    Ξάνθη Κιλκίς, Βόλος κορωνοϊός: O καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Αναστάσιος Καραδέδος και ο δήμαρχος Παιονίας, Κωνσταντίνος Σιωνίδης μίλησαν για τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν αλλά και τα τεστ στους τουρίστες.

    Ξάνθη Κιλκίς, Βόλος κορωνοϊός: Ανησυχία των ειδικών για τα νέα κρούσματα του ιού
ΣΕΛΙΔΑ 32 ΑΠΟ 120