Ρουμανία: Απορρίφθηκε το αίτημα του Πάσσαρη να δικαστεί στην Ελλάδα
Ρουμανία: Οι δικαστικές αρχές της χώρας ενημέρωσαν τον ισοβίτη δολοφόνο πως το αίτημα του να δικαστεί στην Ελλάδα στις 2 Δεκεμβρίου έχει απορριφθεί από την Εισαγγελία Εφετών.
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο συγκροτείται από τρεις τακτικούς δικαστές (έναν Πρόεδρο Πρωτοδικών ως πρόεδρο και δύο Πρωτοδίκες) και τέσσερις ενόρκους (λαϊκούς δικαστές). Κατά το Σύνταγμα είναι το κατ’ εξοχήν αρμόδιο δικαστήριο να δικάζει κακουργήματα. Κατά το άρθρο 97 παράγραφος 1: Τα κακουργήματα και τα πολιτικά εγκλήματα δικάζονται από μικτά ορκωτά δικαστήρια που συγκροτούνται από τακτικούς δικαστές και ενόρκους, όπως νόμος ορίζει.
Διάφορα κακουργήματα όμως κυρίως κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας είχαν ήδη υπαχθεί στη δικαιοδοσία των Τριμελών Εφετείων, με το σκεπτικό ότι οι λαϊκοί δικαστές δεν είναι πάντα σε θέση να εκφέρουν κρίση σε δύσκολα νομικά ζητήματα. Το Σύνταγμα (άρ. 97 παρ. 2) επιτρέπει αυτήν την υπαγωγή, καθώς και την υπαγωγή και νέων κακουργημάτων στη δικαιοδοσία του Εφετείου: Με νόμο μπορεί να υπαχθούν στη δικαιοδοσία των ίδιων εφετείων και άλλα κακουργήματα.
Κατά την κρατούσα άποψη στη θεωρία όμως υπάρχει μια σαφής σχέση κανόνα-εξαίρεσης: μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται ο νομοθέτης να υπαγάγει κακούργημα στη δικαιοδοσία του Εφετείου. Στην αρμοδιότητα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου υπάγονται σήμερα κυρίως κακουργήματα κατά της ζωής (ανθρωποκτονία) και της σωματικής ακεραιότητας (σωματική βλάβη σε βαθμό κακουργήματος κλπ.)
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο είναι αρμόδιο επίσης και για την εκδίκαση σε πρώτο βαθμό πολιτικών εγκλημάτων (πλημμελημάτων και κακουργημάτων). Οι ένορκοι κληρώνονται από κατάλογο που καταρτίζεται κάθε χρόνο από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του κάθε Πρωτοδικείου μετά από πρόταση του οικείου Εισαγγελέα. Ικανοί να είναι ένορκοι στο ΜΟΔ είναι οι Έλληνεςπολίτες και των δύο φύλων που κατοικούν ή διαμένουν μόνιμα στην έδρα του πρωτοδικείου όπου συγκροτείται το ΜΟΔ, είναι μεταξύ 30 και 70 ετών, έχουν τουλάχιστον απολυτήριο από τη στοιχειώδη εκπαίδευση και δεν έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα. Η απόφαση για την αθωότητα ή την ενοχή του κατηγορουμένου λαμβάνεται κατά πλειοψηφία· η κάθε ψήφος λαϊκού και τακτικού δικαστή έχει ίση βαρύτητα. Για ορισμένα ζητήματα όμως αποφασίζουν κατ’ εξαίρεσιν μόνο οι τρεις τακτικοί δικαστές. Τέτοια είναι
Ρουμανία: Οι δικαστικές αρχές της χώρας ενημέρωσαν τον ισοβίτη δολοφόνο πως το αίτημα του να δικαστεί στην Ελλάδα στις 2 Δεκεμβρίου έχει απορριφθεί από την Εισαγγελία Εφετών.
Χίος: Το δικαστήριο απέρριψε τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της «εν βρασμώ» ψυχικής κατάστασης για τον 25χρονο δράστη
Δολοφονία Τοπαλούδη: Η δίκη αποφασίστηκε να διεξαχθεί στην Αθήνα λόγω του οξυμένου κλίματος εναντίον των κατηγορουμένων στη Ρόδο.
Ψυχικό: Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, ο κατηγορούμενος είχε ως στόχο να μην επιστρέψει στο θύμα τις 300.000 ευρώ που του χρωστούσε.
Θεσσαλονίκη: Ο 68χρονος κατά την απολογία του αρνήθηκε όσα του καταλογίζονται, κάνοντας λόγο για κατασκευασμένες κατηγορίες.
Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Την ενοχή των κατηγορουμένων είχε προτείνει ο εισαγγελέας.
Πετρούπολη: Ο εισαγγελέας της Έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ζήτησε ενοχή κατά ευνοϊκότερη μετατροπή της κατηγορίας για την 19χρονη παιδοκτόνο και ανθρωποκτονία από πρόθεση για την μητέρα της.
Παιδοκτόνος Πετρούπολης: «Ήμουν η κόρη της Αλβανίδας, που δεν ήξερε να μιλάει ελληνικά. Με έχουν πει και μπάσταρδο επειδή οι γονείς μου παντρεύτηκαν αργότερα. Βγαίνω έξω και φοβάμαι".
Παιδοκτονία Πετρούπολη: Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται η μητέρα και η 20χρονη κόρη της που τον Φεβρουάριο του 2018 σκότωσαν και πέταξαν σε κάδο απορριμάτων στην Πετρούπολη το λίγων ωρών βρέφος.