Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός. Έχει διατελέσει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καθώς και υφυπουργός σε διάφορα υπουργεία. Διετέλεσε, επίσης, Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ενώ πλέον είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γεννήθηκε το 1955 στο Νησί Ημαθίας, ένα χωριό στην πεδιάδα της Κεντρικής Μακεδονίας. Έχει ποντιακή καταγωγή. Ο πατέρας του Βασίλης είναι αγρότης και κατάγεται από τη Μαγνησία της Μικράς Ασίας, ενώ η μητέρα του κατάγεται από την Μπάφρα του Πόντου.

Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και εργάστηκε ως δικηγόρος στη Βέροια και στα Γιαννιτσά. Το 1982 εκλέχθηκε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ημαθίας. Η κομματική οργάνωση της Ημαθίας ήταν από τις μαζικότερες και πιο πετυχημένες του ΠΑΣΟΚ στη Βόρεια Ελλάδα.

Την περίοδο 1987-1989 διετέλεσε Νομάρχης Καρδίτσας, και στη συνέχεια εκλέχθηκε Βουλευτής Ημαθίας (1989). Από εκείνη τη στιγμή μέχρι το 2007 συμμετείχε και εκλεγόταν πρώτος Βουλευτής του Ν. Ημαθίας σε 6 συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Το 2007 και το 2009 εκλέχθηκε Βουλευτής Β’ Αθήνας.

Έχει διατελέσει Υφυπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου το διάστημα 1994-1996 με Υπουργό τον Κώστα Σημίτη, Υφυπουργός Ανάπτυξης (1996-1999) και Υπουργός Δημόσιας Τάξης (1999-2003) στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Σημίτη. Ήταν μέλος του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος το 1994-1996.

Το 2009 τοποθετήθηκε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όπως μετονομάστηκε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στην κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου 2009, ενώ το Σεπτέμβριο 2010 ανέλαβε Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Από τις 7 Μαρτίου 2012 μέχρι τις 17 Μαΐου του 2012 διετέλεσε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει συνδέσει το όνομα του με τρεις μεγάλες επιτυχίες στο χώρο της αντιτρομοκρατίας, καθώς επί υπουργίας του στα Υπουργεία Δημόσιας Τάξης (2002), μετέπειτα Προστασίας του Πολίτη (2010), εξαρθρώθηκαν τρεις από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις που έδρασαν στην Ελλάδα,

  • η 17 Νοέμβρη
  • ο ΕΛΑ
  • ο Επαναστατικός Αγώνας.

Την 8η Ιουλίου 2019, μετά την ανακοίνωση του ως εξωκοινοβουλευτικού υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, το ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε τη διαγραφή του, μαζί με αυτήν της Λίνας Μενδώνη, η οποία επίσης ανέλαβε υπουργικό χαρτοφυλάκιο (υπουργός Πολιτισμού) στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σχετικές ειδήσεις:

  • Χρυσοχοΐδης νομοσχέδιο διαδηλώσεις: Ανοιχτός σε βελτιώσεις ο υπουργός

    Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για νομοσχέδιο διαδηλώσεων: «βαδίζουμε με οδηγό τη συναίνεση»

    Χρυσοχοΐδης νομοσχέδιο διαδηλώσεις: Ανοιχτός σε βελτιώσεις του σχεδίου νόμου για τις διαδηλώσεις είναι ο αρμόδιος υπουργός.

    Χρυσοχοΐδης νομοσχέδιο διαδηλώσεις: Ανοιχτός σε βελτιώσεις ο υπουργός
  • Βάζουν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα – διαδηλωτές

    Βάζουν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα - διαδηλωτές

    Το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να περάσει η κυβέρνηση θα επιτρέπει στην Αστυνομία να επιλέγει ποιος έχει δικαίωμα να κάνει διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Ο Σπύρος Γκουτζάνης από το blog του στο pagenews.gr αναφέρει ότι αυτή η εξέλιξη είναι σαν να βάζεις τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα.

    Σπύρος Γκουτζάνης
  • Σπύρος Γκουτζάνης
  • Βάζουν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα – διαδηλωτές
  • Δημοσκόπηση ProRata: Η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι είναι οι «αγαπημένοι» υπουργοί

    Δημοσκόπηση ProRata: Η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Ποιοι είναι οι «αγαπημένοι» υπουργοί

    Δημοσκόπηση ProRata: Προβάδισμα της τάξης του 14% στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει δημοσκόπηση της συγκεκριμένης εταιρείας. Τι απάντησαν οι πολίτες για τον κορωνοϊό, για τους «αγαπημένους» τους υπουργούς και για το ποιους προτιμούν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Δημοσκόπηση ProRata: Η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι είναι οι «αγαπημένοι» υπουργοί
  • Η αρχή του τέλους για τη “17 Νοέμβρη”

    Η αρχή του τέλους για τη "17 Νοέμβρη"

    Σαν σήμερα πριν από 18 χρόνια ο εκρηκτικός μηχανισμός που έσκασε στα χέρια του Σάββα Ξηρού, θα ήταν η αρχή του τέλους για την "17 Νοέμβρη".

    Η αρχή του τέλους για τη “17 Νοέμβρη”
  • Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Οι υπαίτιοι της διαφθοράς και της ανομίας θα τιμωρηθούν»

    Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Οι υπαίτιοι της διαφθοράς και της ανομίας θα τιμωρηθούν»

    Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Έρευνες για τους υπαίτιους που λειτουργούν σε κυκλώματα διαφθοράς και ανομίας προανήγγειλε από την Κέρκυρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

    Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Οι υπαίτιοι της διαφθοράς και της ανομίας θα τιμωρηθούν»
  • Ανασχηματισμός εν όψει

    Ανασχηματισμός εν όψει

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στους δημοσιογράφους ότι θα κάνει "διορθωτικές κινήσεις" και όχι ανασχηματισμό, αλλά ο Σπύρος Γκουτζάνης από το blog του στο pagenews.gr τονίζει ότι δεν είναι λίγοι οι υπουργοί που έκαναν σοβαρά λάθη και οι διορθώσεις θα πρέπει να είναι πολλές.

    Σπύρος Γκουτζάνης
  • Σπύρος Γκουτζάνης
  • Ανασχηματισμός εν όψει
  • Επίθεση βιτριόλι: Η «μελετημένη» επίθεση και το μοιραίο λάθος που οδήγησε στη σύλληψη την 35χρονη

    Η εμμονή της 35χρονης, η επίθεση που μελετούσε μήνες και το μοιραίο λάθος που την οδήγησε στη σύλληψη

    Επίθεση βιτριόλι: Είχε αποδείξει με πολλούς τρόπους ότι είχε μελετήσει με κάθε λεπτομέρεια τις κινήσεις της.

    Επίθεση βιτριόλι: Η «μελετημένη» επίθεση και το μοιραίο λάθος που οδήγησε στη σύλληψη την 35χρονη
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας: Συνάντηση Χρυσοχοΐδη με την Πανελλήνια Ένωση

    Συνάντηση Μιχάλη Χρυσοχοίδη με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

    Σκλήρυνση κατά πλάκας: Συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είχε ο υπουργός

    Σκλήρυνση κατά πλάκας: Συνάντηση Χρυσοχοΐδη με την Πανελλήνια Ένωση
ΣΕΛΙΔΑ 14 ΑΠΟ 38