Η Μόσχα είναι η πρωτεύουσα και μία από τις τρεις ομοσπονδιακές πόλεις της Ρωσίας.
Με πληθυσμό 12.576.879 κατοίκους, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ευρώπης. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μόσχοβα, παραποτάμου του Βόλγα, στο δυτικό μέρος της χώρας. Είναι απ’ τα μεγαλύτερα διοικητικά, πολιτιστικά, συγκοινωνιακά και βιομηχανικά κέντρα της χώρας. Στη Μόσχα παράγεται σημαντικό ποσοστό του συνόλου των βιομηχανικών προϊόντων της Ρωσίας και εδώ βρίσκονται εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων, ηλεκτρικών ειδών, χαρτιού, ρολογιών, χημείας κ.ά.
Διαθέτει δύο μεγάλα πανεπιστήμια, το ένα γνωστό ως Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ, και το δεύτερο ως Πανεπιστήμιο Λουμούμπα και πολλά άλλα ινστιτούτα και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ως πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο είναι και το σπουδαιότερο συγκοινωνιακό κέντρο. Από αυτήν ξεκινούν και σε αυτήν καταλήγουν πάμπολλες σιδηροδρομικές και οδικές αρτηρίες, που οδηγούν όχι μόνο στα πέρατα της ατέλειωτης χώρας αλλά και στις σημαντικότερες πόλεις της Ευρώπης.
Έχει τέσσερα αεροδρόμια, από τα οποία τα τρία είναι επιβατικά και εξυπηρετούν τις εξωτερικές αερογραμμές. Σημεία αναφοράς στην καρδιά της πόλης αποτελούν το κτιριακό συγκρότημα του Κρεμλίνου και η Κόκκινη Πλατεία, με τα γειτνιάζοντα μνημεία της Νεκρόπολης του Τείχους του Κρεμλίνου και του Ναού του Αγίου Βασιλείου.
Πολιτισμός
Η πρωτεύουσα της Ρωσίας η Μόσχα διαθέτει περίπου 70 μουσεία, πολλά από τα οποία χρονολογούνται πριν από τη σοσιαλιστική επανάσταση, όπως το ιστορικό μουσείο και η πινακοθήκη Τρετιακόφ, που ιδρύθηκε το 1856. Άλλα μουσεία είναι: το ινστιτούτο Μαρξ και Ένγκελς, των Καλών Τεχνών, της σύγχρονης ζωγραφικής, του Τολστόι, του Λένιν, το μουσείο Πούσκιν κ.ά.
Μερικά απ’ τα θέατρα είναι: το Μπολσόι, το μεγαλύτερο θέατρο που το όνομά του πήραν και τα περίφημα μπαλέτα Μπολσόι, το θέατρο Μάλυϊ, το θέατρο τέχνης, το θέατρο Βαχτάγκωφ, παιδικά θέατρα. Στις βιβλιοθήκες της μπορεί ο αναγνώστης να βρει βιβλία γενικά αλλά και εξειδικευμένου ενδιαφέροντος. Κάθε σχολή και πανεπιστήμιο έχει τη δική του βιβλιοθήκη. Πολλές είναι και οι δημόσιες βιβλιοθήκες με πιο γνωστή εκείνη του Λένιν.
Θρησκεία
Ο ορθόδοξος χριστιανισμός είναι η κυρίαρχη θρησκεία στην πόλη, με την Μόσχα να αποτελεί την θρησκευτική έδρα ολόκληρης της Ρωσίας, και να αποτελεί μέρος της ιστορικής κληρονομιάς της Ρωσίας μέσω νόμου που ψηφίστηκε το 1997.
Άλλες θρησκείες των οποίων οι πιστοί δραστηριοποιούνται στη Μόσχα είναι οι:
Αρμένιοι Αποστολικοί,
Βουδιστές,
Ινδουιστές,
Ιουδαίου,
Γιαζίντι,
Παλαιοί Πιστοί,
και παγανιστές.
Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών αποτελεί την κεφαλή της εκκλησίας και μένει στο μοναστήρι Ντανίλοφ. Με την επικράτηση των Μπολσεβίκων το 1918 και τη μετέπειτα δημιουργία της Σοβιετικής Ένωσης πολλοί από τους ναούς έκλεισαν ή κατεδαφίστηκαν -μερικοί χρονολογούνταν από τον 14ο αιώνα- και η θρησκεία απαγορεύτηκε καθώς δεν συμβάδιζε με την πολιτική της αθεΐας που προωθούσε η κομμουνιστική ιδεολογία του νέου κράτους. Η τάση αυτή συνέχισε και μετά την Σταλινική περίοδο σε ηπιότερη ωστόσο μορφή.
Όσοι ναοί δεν κατεδαφίστηκαν χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς, όπως κέντρα διασκέδασης, γραφεία, εργοστάσια, ή αποθήκες. Μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, οι ναοί ανακαινίστηκαν και τέθηκαν ξανά σε θρησκευτική λειτουργία. Κατά το συμβούλιο των μουφτήδων της Μόσχας ο αριθμός των μουσουλμάνων υπολογίστηκε στο 1.5 εκατομμύριο κατοίκους το 2010, οι οποίοι εξυπηρετούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα στα 4 τζαμιά της πόλης, εκ των οποίων το ένα είναι καθεδρικός ναός.
Μόσχα με μια ματιά
Έχει 12 διοικητικά διαμερίσματα.
Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας.
Σημεία αναφοράς της πόλης αποτελούν το κτιριακό συγκρότημα του Κρεμλίνου και η Κόκκινη Πλατεία.
Μόσχα σχετικές ειδήσεις:
Και μετά ήρθαν οι Ρώσοι
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για την αμερικάνικη αποτυχία να ανασχεθεί η επιθετική εξάπλωση της Ρωσίας. Αναλύει πως οι Ρώσοι έχουν «πλασαριστεί» σε μια σειρά από μέτωπα, ενώ σχολιάζει και τον ρόλο της Τουρκίας σε αυτή τη σύγκρουση. Τέλος, ρίχνει τα «καρφιά» του προς την ΕΕ που σε λίγο θα καλεί τη Ρωσία «να διευθετήσει ενδοευρωπαϊκές διαφορές και διαφωνίες στις Συνόδους Κορυφής».
Μήνυμα της Ρωσίας για το Καστελόριζο: «Αποχή από απερίσκεπτες ενέργειες», επίλυση με βάση το διεθνές δίκαιο
Ελλάδα Τουρκία: Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα έκανε σχόλιο για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και συνιστά ψυχραιμία.
Επικοινωνία Δένδια με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών
Νίκος Δένδιας Αίγυπτος: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Πούτιν για την Αγιά Σοφιά και την ανατολική Μεσόγειο
Μητσοτάκης Πούτιν: Για πρώτη φορά από την ανάληψη της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ρώσος πρόεδρος.