Η Μύκονος είναι νησί του Αιγαίου Πελάγους και ανήκει στις Κυκλάδες. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού.
Η Μύκονος είχε πληθυσμό 10.134 άτομα στην απογραφή του 2011. Η έκταση του νησιού είναι 106 τ.χλμ., ενώ έχει μήκος ακτών 89 χιλιόμετρα. Η Μύκονος ήταν από τα πρώτα ελληνικά νησιά που αναπτύχθηκε τουριστικά. Ήδη από τη δεκαετία του 1960 συνέρρεαν μαζικά τουρίστες προς το νησί. Σήμερα η νυχτερινή ζωή της Μυκόνου θεωρείται από τις πιο ζωντανές και ενεργές στην Ευρώπη. Το πιο γνωστό σημείο του νησιού στη χώρα ονομάζεται μικρή Βενετία λόγω της ομοιότητας του με τη Βενετία. Ο κάτοικος της Μυκόνου ονομάζεται Μυκόνιος ή Μυκονιάτης – Μυκονιάτισσα.
Οι πιο γνωστές παραλίες του νησιού είναι: ο Άγιος Σώστης, ο Πάνορμος, η Λιά, το Καλό Λιβάδι, η Φτελιά, το Αγράρι, η Αγία Άννα, το Σούπερ Παραντάις, η Παράγκα, ο Ορνός και η πιο διάσημη και κοσμική, η Ψαρού.
Κατά την μυθολογία, το νησί πήρε το όνομά του ήρωα Μυκόνου, γιου του Αινίου του Καρύστου και Ρυούς της Ζάρυκος (Στέφανος Βυζάντιος). Αποικήθηκε αρχικά από τους Αιγυπτίους, Ικάριους, Φοίνικες και Μινωίτες, κατόπιν από τους Ίωνες υπό την καθοδήγηση του Ιπποκλέους του Νήλου και πατέρα του Φοβίου ή Φορβίου. Οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν στην Μύκονο και τον ποταμό Αχελώο, ανύπαρκτο σήμερα, και το όρος «Δίμαστον» που είναι δικόρυφο, ευρισκόμενο πάντως μεταξύ δύο όρων (Ανωμερίτη και Βορνιώτη). Aλλη μυθολογική παράδοση που στην αρχαία Μύκονο αναφέρεται στο φόνο των γιγάντων από τον Ηρακλή στο νησί αυτό (Στράβωνος Ί 487), από εκεί φαίνεται να προήλθε και η παροιμιώδης φράση: «Πάντες υπό μία Μύκονον» που αναφέρεται σε πολλά ανόμοια και ασυνάρτητα πράγματα που βρίσκονται σε μία κατηγορία. Ο Στράβωνας αναφέρει επίσης ότι οι Μυκόνιοι ήταν φαλακροί, ενώ άλλοι συγγραφείς υπερβάλλοντας αναγράφουν ότι παρέμεναν άτριχοι ήδη από την βρεφική τους ηλικία. Οι αρχαίοι θεωρούσαν τους Μυκόνιους άπληστους και φιλοκερδείς αντίληψη που αντανακλάται στη φράση: «Μυκόνιος γείτων».
Γεωγραφία
Γενικά η Μύκονος έχει σχήμα ακανόνιστου τριγώνου που διακόπτεται από μικρούς ορμίσκους, κυριότεροι των οποίων είναι ο Πάνορμος προς Β., ο Τούρλας προς Δ., όπου και ο κύριος λιμένας και η Χώρα (πρωτεύουσα). Κυριότερα ακρωτήρια της Μυκόνου είναι
η Αληγόμαντρα (ΝΔ.)
ο Αρμενιστής (ΒΔ.)
το Ευρύ (Α.) απέναντι από το Δραγονήσι
Σε απόσταση 2 μίλια ΝΔ. της νήσου βρίσκεται η ιστορική Δήλος και δυτικότερα αυτής η Ρήνεια που μαζί με άλλες βραχονησίδες, όλες ακατοίκητες, υπάγονται διοικητικά στη Μύκονο.
Το έδαφος της Μυκόνου είναι επί το πλείστον πετρώδες και ελάχιστα ομαλό. Υφίστανται μόνο δύο βουνά, αμφότερα δίκορφα μετρίου ύψους: ο Ανωμερίτης (ανατολικά) και ο Βορνιώτης (βόρεια). Και των δύο η υψηλότερη κορυφή τους λέγεται «Προφήτης Ηλίας». Η Μύκονος στερείται δασών και παρουσιάζει λίγη φυτεία με αντίστοιχη περιορισμένη καλλιέργεια κυρίως σε σιτάρι, σταφύλια και σύκα. Έχει πολλούς χείμαρρους και κανέναν ποταμό. Υφίσταται μόνο μια πηγή παρά τη θέση της Μονής Τουρλιανής. Η ύδρευση παλαιότερα γινόταν από πηγάδια. Σήμερα οι ανάγκες υδροδότησης καλύπτονται από το εργοστάσιο αφαλάτωσης, που λειτουργεί στην περιοχή του Κόρφου, και από τα δύο φράγματα, του Μαραθιού και της Μαούς.
Το υπέδαφος της Μυκόνου έχει χαρακτηριστεί πλούσιο σε κοιτάσματα μαγγανιούχου σιδήρου, χαλκού, και γαληνίτη, πλην όμως παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Κυριότερα γεωργικά προϊόντα είναι κριθάρι, σταφύλια και σύκα, καθώς και η περιορισμένη κτηνοτροφία. Χαρακτηριστικό είναι το τυρί της Μυκόνου, η γνωστή «κοπανιστή» με πικάντικη καυτερή γεύση. Ένα, επίσης, τοπικό τυρί είναι η τυροβολιά (ή τ’ροβολιά στο μυκονιάτικο ιδίωμα), ανάλατο τυρί με το οποίο γίνεται το ξινότυρο και οι παραδοσιακές πίτες, μελόπιτα και κρεμμυδόπιτα. Παλαιότερα η Μύκονος ήταν σπουδαίος κυνηγότοπος για ορτύκια και τρυγόνια. Επίσης οι κάτοικοι ασχολούνται και με την αλιεία, που δεν καλύπτει τις ανάγκες της νήσου.
Μύκονος με μια ματιά
Αρχιπέλαγος: Αιγαίο Πέλαγος
Νησιωτικό σύμπλεγμα: Κυκλάδες
Έκταση: 106 km2
Υψόμετρο: 373 μ
Υψηλότερη κορυφή: Προφήτης Ηλίας Βαρνιώτης
Περιφέρεια: Νοτίου Αιγαίου
Νομός: Κυκλάδων
Πληθυσμός: 10.134 (απογραφής 2011)
Πυκνότητα: 108,2 /χλμ2
Μύκονος σχετικές ειδήσεις:
8.724 τεστ για τον κορωνοϊό στις σαράντα πύλες εισόδου της χώρας
Τουρισμός Ελλάδα: Αύριο Τετάρτη 1 Ιουλίου μπαίνουμε σε μια νέα φάση, καθώς η χώρα ανοίγει τα σύνορα με 40 πύλες εισόδου να ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους τουρίστες και τους ταξιδιώτες μετά την εξασθένηση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στο «top 3» των τουριστικών προορισμών της Μεσογείου η Ελλάδα
Ελλάδα τουρισμός: Φαίνεται πως η χώρα μας παραμένει δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες που επιθυμούν να την επισκεφτούν μόλις αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, με βάση έρευνα σε αγορές,
O Νίκος Χαρδαλιάς ξεκινά σήμερα τις επισκέψεις σε 18 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας
Νίκος Χαρδαλιάς σε αεροδρόμια: Από σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας θα επισκεφθεί 18 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που ανοίγουν από 1η Ιουλίου στις πτήσεις εξωτερικού. Πρώτοι σταθμοί Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Καλαμάτα.
Η πρώτη συνάντηση της Σπυροπούλου με την Καινούργιου μετά την παρεξήγηση
Σπυροπούλου Καινούργιου: Και οι δύο γυναίκες προσπάθησαν να λύσουν την παρεξήγηση που δημιούργηθηκε μεταξύ τους, μετά την άρνηση της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου να κάνει δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής.
Η Daily Mail αποθέωσε την Ελλάδα - Τα 17 ελληνικά νησιά που προτείνει σε όλους τους επισκέπτες
Daily Mail ελληνικά νησιά: Η βρετανική εφημερίδα αποθεώνει σε δημοσίευμα της την Ελλάδα συστήνοντας στους αναγνώστες της αυτό το καλοκαίρι, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να επιλέξουν τα νησιά της χώρα μας για τις διακοπές τους.
Κατερίνα Μονογυιού "The 2 night show": Η δυσλεξία, το μπούλινγκ και ο αδερφός της που έπαιξε σε ριάλιτι
Κατερίνα Μονογυιού "The 2 night show": Η γνωστή πολιτικός καλεσμένη στην εκπομπή του Γρήγορη Αρναούτογλου μίλησε για όλα μεταξύ άλλων για το μπούλινγκ που έχει δεχθεί για τη δυσλεξία και τη διάσπαση προσοχής.