Κορωνοϊός

Κορωνοϊός
Ο κορωνοϊος γνωστός στους επιστήμονες ως COVID -19 είναι θανατηφόρος ιός.

Εκτιμάται ότι ο νέος αυτό ιός ξεκίνησε από μία αγορά θαλασσινών στην Ουχάν, όπου πραγματοποιούνταν παράνομο εμπόριο άγριων ζώων. Η αγορά σφραγίστηκε από την αρχή του χρόνου.  Κάποιοι ερευνητές αναφέρουν πως η μετάδοση του ιού έγινε από φίδια. Έρευνα που δημοσιεύτηκε, χθες, στο περιοδικό «Medical Virology» αναφέρει πως η γενετική ανάλυση του ιού έδειξε πως κατά πάσα πιθανότητα τα φίδια είναι αυτά που μεταδίδουν τον κορωνοϊό, αλλά θα πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτή η θεωρία.

Τι είναι ο κορωνοϊός– Συμπτώματα

Ο 2019-nCoV ανήκει σε μια μεγάλη οικογένεια ιών που περιλαμβάνει τόσο τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, όσο και αυτόν που προκαλεί τον SARS. Οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από το 2019-nCoV, εμφανίζουν οξεία, σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και, σε πολλές περιπτώσεις, πνευμονία με πυρετό, βήχα και δύσπνοια.

Αρκετοί ασθενείς παρουσιάζουν, επίσης, γαστρεντερολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, καθώς και νεφρική ανεπάρκεια. Ωστόσο, ορισμένοι έχουν απλώς εκδηλώσει μια ήπιας μορφής αναπνευστική λοίμωξη.

Πώς Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

Ο Κορωνοϊός έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπων, εφόσον έχει προηγηθεί στενή επαφή. Ως τέτοια, ορίζεται:

  • η επαφή που υπάρχει μεταξύ του ασθενή και των ατόμων που τον φροντίζουν ή
  • η παραμονή στον ίδιο χώρο με τον ασθενή κατά την φάση της λοίμωξης.
  • Έχουν αναφερθεί περιστατικά μετάδοσης του ιού από ασθενείς σε νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ τα κρούσματα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση σε αρκετές ενδημικές χώρες.

Από πού πηγάζει ο Κορωνοϊός

  • Επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει προς το παρόν να εντοπίσουν την αρχική πηγή του ιού.
  • Ωστόσο, εικάζουν ότι μπορεί να προέρχεται από κάποιο ζώο.

Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη των αναπνευστικών λοιμώξεων:

  • Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Βοηθήστε επίσης τα μικρά παιδιά να κάνουν το ίδιο. Αν δεν είναι διαθέσιμα νερό και σαπούνι, τότε χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.
  • Καλύψτε την μύτη και το στόμα σας με χαρτομάντηλο, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και στη συνέχεια πετάξτε το στο καλάθι απορριμμάτων.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τα μάτια, την μύτη και το στόμα σας με ακάθαρτα χέρια.
  • Αποφύγετε την στενή επαφή, όπως ανταλλαγή φιλιού, κοινή χρήση μαχαιροπήρουνων ή άλλων οικιακών σκευών με άτομα που είναι άρρωστα.
  • Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τακτικά επιφάνειες όπως ο πάγκος της κουζίνας, τα πόμολα, οι πόρτες και τα παιχνίδια των παιδιών.

Ο Κορωνοϊός σε Ευρώπη και Ελλάδα

Ο ιός δεν άργησε να έρθει και στην Ευρώπη. Τον Μάρτιο του 2020 υπήρχαν καταγεγραμμένα κρούσματα σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετώπισε η Ιταλία. Ολόκληρες πόλεις μπήκαν σε καραντίνα και οι νεκροί ήταν όλο και περισσότεροι μέρα με τη μέρα. Φυσικά, ήταν θέμα χρόνου μέχρι τη στιγμή που ο κορωνοϊός θα έφτανε στην Ελλάδα.

Τα πρώτα κρούσματα ήταν από άτομα που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία. Τα επόμενα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν από συγγενείς τον ασθενών. Ωστόσο η μεγάλη έξαρση έγινε όταν ένας 66χρονος επέστρεψε από τους Άγιους Τόπους φέρνοντας μαζί του τον ιό. Τα κρούσματα αυξήθηκαν ραγδαία και 66χρονος άντρας έγινε το πρώτο θύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Αυτό οδήγησε την Ελληνική κυβέρνηση να πάρει μια σειρά μέτρων για να σταματήσει την εξάπλωση του ιού. Αρχικά αποφασίστηκε να κλείσουν τα σχολεία όλης της χώρας. Ο εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ξεκίνησαν την εργασία από το σπίτι. Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι θα παραμείνουν κλειστά, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και εμπορικά κέντρα.

Κορωνοϊός σχετικές ειδήσεις:

  • ΠΟΥ κορωνοϊός: Η πανδημία θα επιδεινωθεί αν δεν ακολουθούνται οι βασικοί κανόνες

    «Καμπανάκι» από ΠΟΥ για τον κορωνοϊό - «Η πανδημία θα επιδεινωθεί αν δεν ακολουθούνται οι βασικοί κανόνες»

    ΠΟΥ κορωνοϊός: Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 13 εκατομμύρια παγκοσμίως σήμερα, σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters καταγράφοντας αύξηση 1 εκατομμυρίου σε μόλις 5 ημέρες.

    ΠΟΥ κορωνοϊός: Η πανδημία θα επιδεινωθεί αν δεν ακολουθούνται οι βασικοί κανόνες
  • Ηλίας Μόσιαλος κορωνοϊός: Δεν αντέχουμε άλλο lockdown – Να μάθουμε να ζούμε με τον ιό

    Νέο μήνυμα Μόσιαλου: Δεν αντέχουμε άλλο lockdown - Να μάθουμε να ζούμε με τον ιό

    Ηλίας Μόσιαλος κορωνοϊός: Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας σε νέα ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει ότι η χώρα δεν αντέχει άλλο lockdown, ενώ τονίζει πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό.

    Ηλίας Μόσιαλος κορωνοϊός: Δεν αντέχουμε άλλο lockdown – Να μάθουμε να ζούμε με τον ιό
  • Τουρισμός για όλους: Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι αιτήσεις – Η διαδικασία των ενστάσεων

    Ρεκόρ αιτήσεων για το πρόγραμμα «τουρισμός για όλους» - Ποια είναι η διαδικασία των ενστάσεων

    Τουρισμός για όλους: Μετά από εξέταση των ενστάσεων θα αναρτηθεί το Οριστικό Μητρώο Δικαιούχων - Ωφελουμένων και ο οριστικός Πίνακας Αποκλειομένων.

    Τουρισμός για όλους: Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι αιτήσεις – Η διαδικασία των ενστάσεων
  • Κορωνοϊός Ελλάδα: 24 νέα κρούσματα – Εφτά από αυτά εισαγόμενα

    24 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα με τα εφτά να είναι εισαγόμενα

    Κορωνοϊός Ελλάδα: Τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, τρία εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

    Κορωνοϊός Ελλάδα: 24 νέα κρούσματα – Εφτά από αυτά εισαγόμενα
  • ΕΣΥ ιδιώτες γιατροί: Τι αποφάσισε το υπουργείο Υγείας

    Στο ΕΣΥ θα μπορούν να δουλέψουν 365 ιδιώτες γιατροί - Η απόφαση του υπουργείου Υγείας

    ΕΣΥ ιδιώτες γιατροί: Τη δυνατότητα να απασχοληθούν ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ λόγω έκτακτων αναγκών παρέχει το υπουργείο Υγείας.

    ΕΣΥ ιδιώτες γιατροί: Τι αποφάσισε το υπουργείο Υγείας
  • Ανακοίνωση για τα νέα κρούσματα σήμερα 13 Ιουλίου: 24 νέα κρούσματα – 3826 συνολικά – Κανένας θάνατος

    24 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 3826 συνολικά - Κανένας θάνατος

    Ανακοίνωση για τα νέα κρούσματα σήμερα 13 Ιουλίου: Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας είναι 24 , ενώ δεν υπάρχει κανένας νέος θάνατος της τελευταίες ώρες.

    Ανακοίνωση για τα νέα κρούσματα σήμερα 13 Ιουλίου: 24 νέα κρούσματα – 3826 συνολικά – Κανένας θάνατος
  • Κομισιόν οικονομική ενίσχυση: Μέτρα στήριξης ύψους 1,14 δις ευρώ – Οι επιχειρήσεις που ωφελούνται

    Μέτρα στήριξης για την Ελλάδα ύψους 1,14 δις ευρώ - Οι επιχειρήσεις που ωφελούνται

    Κομισιόν οικονομική ενίσχυση: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μέτρα στήριξης για την Ελλάδα με τροποποιήσεις υφιστάμενων προγραμμάτων. Επωφελούνται 90 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Κομισιόν οικονομική ενίσχυση: Μέτρα στήριξης ύψους 1,14 δις ευρώ – Οι επιχειρήσεις που ωφελούνται
  • Φώφη Γεννηματά για κορωνοϊό: Επίθεση κατά της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας

    «Τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν» - Καυστικές δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά για τα νέα μέτρα για την πανδημία

    Φώφη Γεννηματά για κορωνοϊό: Μετά την απαγόρευση των πανηγυριών μέχρι το τέλος Ιουλίου, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ προχώρησε σε καυστικές δηλώσεις κατά της κυβέρνησης. «Τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν», είπε χαρακτηριστικά.

    Φώφη Γεννηματά για κορωνοϊό: Επίθεση κατά της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας
  • Για τα πανηγύρια!

    Για τα πανηγύρια!

    Ο Γιάννης Αντύπας στο νέο του blog στο pagenews.gr κάνει σκληρή κριτική σε όλους. Για τα πανηγύρια τονίζει ότι είναι η αντιμετώπιση του κορωνοϊού, για τα πανηγύρια αναφέρει πως είναι ορισμένες αντιδράσεις για την Αγιά Σοφιά μαζί και αυτή της διεθνούς κοινότητας, ενώ το μόνο που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα είναι η σοβαρότητα σε όλα τα επίπεδα.

    Γιάννης Αντύπας
  • Γιάννης Αντύπας
  • Για τα πανηγύρια!
ΣΕΛΙΔΑ 454 ΑΠΟ 1246