Η Αμερική στις φλόγες
Ο Γιάννης Αντύπας στο blog του στο pagenews.gr γράφει για την κατάσταση στην Αμερική, την απόλυτη υπερδύναμη που έρχεται αντιμέτωπη με πολλές κοινωνικές πιέσεις αυτή την περίοδο.
Πρόδρομός του θεωρείται η Κοινωνία των Εθνών (ΚτΕ) που αποτέλεσε απαίτηση των Εθνών για τη διεθνή ειρήνη μετά από τις θηριωδίες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ιδρύθηκε το 1945 από τις χώρες που νίκησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αρχικά είχε 51 μέλη. Μετά την προσχώρηση του νεότερου κράτους, του Νοτίου Σουδάν το 2011, ο Ο.Η.Ε. αριθμεί 193 κράτη μέλη, δηλαδή σχεδόν όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανεξάρτητα έθνη.
Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών υπογράφηκε στις 26 Ιουνίου 1945, στο Σαν Φρανσίσκο, στο τέλος της Συνδιασκέψεως των Ηνωμένων Εθνών για τη Διεθνή Οργάνωση, και άρχισε να ισχύει στις 24 Οκτωβρίου 1945. Το Καταστατικό του Διεθνούς Δικαστηρίου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Χάρτη.
Τροποποιήσεις στα Άρθρα 23, 27 και 61 του Χάρτη υιοθετήθηκαν από τη Γενική Συνέλευση στις 17 Δεκεμβρίου 1963 και άρχισαν να ισχύουν στις 31 Αυγούστου 1965. Μια ακόμη τροποποίηση του Άρθρου 61 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση στις 20 Δεκεμβρίου 1965 και άρχισε να ισχύει στις 24 Σεπτεμβρίου 1973. Μια τροποποίηση στο Άρθρο 109, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση στις 20 Δεκεμβρίου 1965, άρχισε να ισχύει στις 12 Ιουνίου 1968. Η τροποποίηση στο Άρθρο 23 αυξάνει τον αριθμό των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από έντεκα σε δεκαπέντε. Η τροποποίηση του Άρθρου 27 ορίζει ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για θέματα διαδικασίας θα παίρνονται με θετική ψήφο εννέα μελών (προηγουμένως εφτά), και για όλα τα άλλα θέματα με θετική ψήφο εννέα μελών (προηγουμένως εφτά) στα οποία θα περιλαμβάνονται και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Με την τροποποίηση του Άρθρου 61, που άρχισε να ισχύει στις 31 Αυγούστου 1965, αυξήθηκε ο αριθμός των μελών του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου από δεκαοχτώ σε είκοσι εφτά. Η μεταγενέστερη τροποποίηση, του Άρθρου αυτού, που άρχισε να ισχύει στις 24 Σεπτεμβρίου 1973, αύξησε ακόμη περισσότερο τον αριθμό των μελών του Συμβουλίου, που από είκοσι εφτά έγιναν πενήντα τέσσερα. Η τροποποίηση του Άρθρου 109, που αφορά την πρώτη παράγραφο του Άρθρου αυτού, ορίζει ότι Γενική Διάσκεψη των Κρατών – Μελών για την αναθεώρηση του Χάρτη μπορεί να γίνει σε χρόνο και τόπο που θα οριστούν με ψήφο των δύο τρίτων των μελών της Γενικής Συνελεύσεως και με την ψήφο εννέα (προηγουμένως εφτά) οποιωνδήποτε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η παράγραφος 3 του Άρθρου 109, που εξετάζει την ενδεχόμενη σύγκληση αναθεωρητικής διασκέψεως κατά τη δέκατη τακτική συνεδρίαση της Γενικής Συνελεύσεως, κρατήθηκε στην αρχική της μορφή σε ότι αφορά την ψήφο οποιωνδήποτε εφτά μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας, επειδή η παράγραφος αυτή εφαρμόστηκε το 1955 από τη Γενική Συνέλευση στη δέκατη τακτική συνεδρίασή της, καθώς και από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Όλες οι ανεξάρτητες χώρες του κόσμου είναι μέλη του ΟΗΕ, εκτός από την Πόλη του Βατικανού, ενώ μέλος του ΟΗΕ δεν είναι η Ταϊβάν. Ειδικότερα, 193 συνολικά είναι τα κράτη μέλη του ΟΗΕ. Για περισσότερα, βλέπε Μέλη του ΟΗΕ.
Τα Ηνωμένα Έθνη χρηματοδοτούνται από καθορισμένες καθώς και εθελοντικές συνεισφορές από τις χώρες μέλη. Η καθορισμένη συνεισφορά βασίζεται στην γενική ικανότητα της κάθε χώρας στο να πληρώσει, και καθορίζεται από το ΑΕΠ αναπροσαρμοσμένο ως προς το εξωτερικό χρέος και το χαμηλό κατά κεφαλή εισόδημα.
Ο Γιάννης Αντύπας στο blog του στο pagenews.gr γράφει για την κατάσταση στην Αμερική, την απόλυτη υπερδύναμη που έρχεται αντιμέτωπη με πολλές κοινωνικές πιέσεις αυτή την περίοδο.
Ευρωπαϊκή Ένωση σε ΗΠΑ: Χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει η χώρα από τον ΠΟΥ, στον οποίο εντάχθηκε το 1948, και να ανακατευθύνει κεφάλαια από τον ΠΟΥ προς άλλους οργανισμούς κατηγορώντας την υπηρεσία του ΟΗΕ ότι έχει γίνει μαριονέτα της Κίνας.
Τουρκία Μεσόγειος: Σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που περιλαμβάνει το μνημόνιο που υπογράφηκε με τη Λιβύη ξεκινούν οι Τούρκοι, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας.
Με τις κινήσεις που κάνει η Τουρκία στη Λιβύη ασχολείται στο blog του στο pagenews.gr ο Λάμπρος Καλαρρύτης. Αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα ο Χάφταρ χάνει διαρκώς εδάφη, ενώ ο Ερντογάν συνεχίζει τη στρατηγική της περικύκλωσης της Ελλάδας.
Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Διαδηλωτές συνεχίζουν να ξεσπούν την οργή τους μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού άνδρα.
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ίδρυμα για προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης, με αφορμή μια ανάρτηση του ΟΗΕ, σχολιάζει στο blog του στο pagenews.gr το δίκτυο της «λεγόμενης "πολιτικής ορθότητας"». Εκτιμά ότι τελικός στόχος είναι οι ίδιες οι κοινωνίες.
Κίνα σε ΗΠΑ: Οι δύο κορυφαίες οικονομίες συγκρούονται επίσης για το Χονγκ Κονγκ, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το εμπόριο και την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ταϊβάν.
Λιβύη: Οι δυνάμεις της GNA ανακατέλαβαν περιοχές στη Λιβύη, ισχυρίζεται το πρακτορείο Reuters.