Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) είναι ένας διεθνής οργανισμός παγκόσμιας εμβέλειας μεταξύ των κρατών του κόσμου με σκοπό τη συνεργασία στο Διεθνές Δίκαιο, ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική ισότητα.
Πρόδρομός του θεωρείται η Κοινωνία των Εθνών (ΚτΕ) που αποτέλεσε απαίτηση των Εθνών για τη διεθνή ειρήνη μετά από τις θηριωδίες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ιδρύθηκε το 1945 από τις χώρες που νίκησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αρχικά είχε 51 μέλη. Μετά την προσχώρηση του νεότερου κράτους, του Νοτίου Σουδάν το 2011, ο Ο.Η.Ε. αριθμεί 193 κράτη μέλη, δηλαδή σχεδόν όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανεξάρτητα έθνη.
Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών
Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών υπογράφηκε στις 26 Ιουνίου 1945, στο Σαν Φρανσίσκο, στο τέλος της Συνδιασκέψεως των Ηνωμένων Εθνών για τη Διεθνή Οργάνωση, και άρχισε να ισχύει στις 24 Οκτωβρίου 1945. Το Καταστατικό του Διεθνούς Δικαστηρίου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Χάρτη.
Τροποποιήσεις στα Άρθρα 23, 27 και 61 του Χάρτη υιοθετήθηκαν από τη Γενική Συνέλευση στις 17 Δεκεμβρίου 1963 και άρχισαν να ισχύουν στις 31 Αυγούστου 1965. Μια ακόμη τροποποίηση του Άρθρου 61 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση στις 20 Δεκεμβρίου 1965 και άρχισε να ισχύει στις 24 Σεπτεμβρίου 1973. Μια τροποποίηση στο Άρθρο 109, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση στις 20 Δεκεμβρίου 1965, άρχισε να ισχύει στις 12 Ιουνίου 1968. Η τροποποίηση στο Άρθρο 23 αυξάνει τον αριθμό των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από έντεκα σε δεκαπέντε. Η τροποποίηση του Άρθρου 27 ορίζει ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για θέματα διαδικασίας θα παίρνονται με θετική ψήφο εννέα μελών (προηγουμένως εφτά), και για όλα τα άλλα θέματα με θετική ψήφο εννέα μελών (προηγουμένως εφτά) στα οποία θα περιλαμβάνονται και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Με την τροποποίηση του Άρθρου 61, που άρχισε να ισχύει στις 31 Αυγούστου 1965, αυξήθηκε ο αριθμός των μελών του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου από δεκαοχτώ σε είκοσι εφτά. Η μεταγενέστερη τροποποίηση, του Άρθρου αυτού, που άρχισε να ισχύει στις 24 Σεπτεμβρίου 1973, αύξησε ακόμη περισσότερο τον αριθμό των μελών του Συμβουλίου, που από είκοσι εφτά έγιναν πενήντα τέσσερα. Η τροποποίηση του Άρθρου 109, που αφορά την πρώτη παράγραφο του Άρθρου αυτού, ορίζει ότι Γενική Διάσκεψη των Κρατών – Μελών για την αναθεώρηση του Χάρτη μπορεί να γίνει σε χρόνο και τόπο που θα οριστούν με ψήφο των δύο τρίτων των μελών της Γενικής Συνελεύσεως και με την ψήφο εννέα (προηγουμένως εφτά) οποιωνδήποτε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
=
Η παράγραφος 3 του Άρθρου 109, που εξετάζει την ενδεχόμενη σύγκληση αναθεωρητικής διασκέψεως κατά τη δέκατη τακτική συνεδρίαση της Γενικής Συνελεύσεως, κρατήθηκε στην αρχική της μορφή σε ότι αφορά την ψήφο οποιωνδήποτε εφτά μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας, επειδή η παράγραφος αυτή εφαρμόστηκε το 1955 από τη Γενική Συνέλευση στη δέκατη τακτική συνεδρίασή της, καθώς και από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Όλες οι ανεξάρτητες χώρες του κόσμου είναι μέλη του ΟΗΕ, εκτός από την Πόλη του Βατικανού, ενώ μέλος του ΟΗΕ δεν είναι η Ταϊβάν. Ειδικότερα, 193 συνολικά είναι τα κράτη μέλη του ΟΗΕ. Για περισσότερα, βλέπε Μέλη του ΟΗΕ.
Κύρια όργανα του ΟΗΕ
Γενική Συνέλευση
Συμβούλιο Ασφαλείας
Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο
Συμβούλιο Κηδεμονίας
Διεθνές Δικαστήριο
Γραμματεία
Ειδικευμένοι Οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών
Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO)
Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO)
Διεθνές Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη (IFAD)
Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO)
Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO)
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF)
Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU)
Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO)
Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιομηχανική Ανάπτυξη (UNIDO)
Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση (UPU)
Όμιλος Παγκόσμιας Τράπεζας (WBG)
Διεθνής Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (IBRD)
Διεθνής Εταιρεία Ανάπτυξης (IDA)
Διεθνής Εταιρεία Χρηματοδότησης (IFC)
Πολυμερής Οργανισμός Εγγύησης Επενδύσεων (MIGA)
Διεθνές Κέντρο Διευθέτησης Επενδυτικών Διαφορών (ICSID)
Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP)
Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD)
Χρηματοδότηση
Τα Ηνωμένα Έθνη χρηματοδοτούνται από καθορισμένες καθώς και εθελοντικές συνεισφορές από τις χώρες μέλη. Η καθορισμένη συνεισφορά βασίζεται στην γενική ικανότητα της κάθε χώρας στο να πληρώσει, και καθορίζεται από το ΑΕΠ αναπροσαρμοσμένο ως προς το εξωτερικό χρέος και το χαμηλό κατά κεφαλή εισόδημα.
ΟΗΕ με μια ματιά
Ιδρύθηκε στις 26 Ιουνίου 1945.
Εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
Έχει 193 κράτη μέλη.
ΟΗΕ σχετικές ειδήσεις:
Οι ψηφίδες της υπονόμευσης σε κοινή θέα
Η αναβολή της άσκησης «Καταιγίδα 2020», το αίτημα της Τουρκίας για «επιστροφή» 12 νησιών μεταξύ των οποίων και η Κρήτη αλλά και οι δράσεις των ΜΚΟ στην Μυτιλήνη εξοργίζουν τον Λάμπρο Καλαρρύτη, ο οποίος μέσα από το blog του στο pagenews.gr τονίζει πως αυτά που γίνονται στη χώρα παραπέμπουν σε ταχεία σήψη και ραγδαίως ωριμάζουσα εθνική κρίση.
Ερντογάν: "Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας σε Μεσόγειο, Αιγαίο και Κύπρο"
Ερντογάν: Δεν έχει τέλος η προκλητικότητα του Τούρκου προέδρου. Αυτή τη φορά τονίζει πως η χώρα του «θα συνεχίσει μέχρι τέλους να υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο».
Κοινή Διακήρυξη πέντε χωρών για την Ανατολική Μεσόγειο - Υπογράφεται και από την Ελλάδα
Κοινή Διακήρυξη εξέδωσαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καταδικάζοντας μεταξύ άλλων την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.
Το σχέδιο για τη στήριξη και τη επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού- βασισμένο σε πέντε άξονες- παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης.
Έκκληση του ΟΗΕ για επιπλέον 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια για προστασία των πιο ευάλωτων χωρών
ΟΗΕ κορωνοϊός: Ο ΟΗΕ απηύθυνε σήμερα έκκληση για τη συγκέντρωση επιπλέον πόρων ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για “ να προστατεύσει εκατομμύρια ζωές και να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού στις πιο ευάλωτες χώρες”.
Γαλλική μελέτη δείχνει πως κρούσμα από τις 27 Δεκεμβρίου ίσως μαρτυρά ότι ξεκίνησε από τότε η πανδημία
Γαλλική μελέτη κορωνοϊός: Ένας άνδρας είχε μολυνθεί στις 27 Δεκεμβρίου, δηλαδή ένα μήνα προτού η Γαλλία αναφέρει τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ρίχνει νέος φως στην υπόθεση με τον ιό.