Στην Ολλανδία η πρώτη κηδεία με «ζωντανό» φέρετρο
Το «ζωντανό κουκούλι», που είναι φτιαγμένο από μυκήλιο, αποσυντίθεται πολύ πιο γρήγορα από ένα παραδοσιακό φέρετρο, καθώς γίνεται ένα με το έδαφος, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητά του.
Η Ολλανδία είναι μια μικρή, πυκνοκατοικημένη χώρα που βρίσκεται στη Δυτική Ευρώπη, με τρεις νησιωτικές περιοχές στην Καραϊβική. Λέγεται συχνότερα Ολλανδία, αν και αυτό το όνομα αναφέρεται συγκεκριμένα σε μία περιοχή στην οποία εμπεριέχονται δύο μόνο από τις δώδεκα επαρχίες της. Η χώρα περιβάλλεται από τη Βόρεια Θάλασσα, το Βέλγιο και τη Γερμανία.
Η χώρα, που αποκαλείται στα ολλανδικά Nederland και κυριολεκτικά σημαίνει Κάτω Χώρες, επηρεάζεται από το γεγονός ότι περίπου το 1/4 της χώρας βρίσκεται κάτω από την στάθμη της θάλασσας, με μόνο το 50% της γης να υπερβαίνει το ένα μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι περισσότερες από τις περιοχές που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, είναι τεχνητές, ενώ 3.000 χιλιόμετρα φραγμάτων προστατεύουν τη χώρα.
Από τα τέλη του 16ου αιώνα, μεγάλες περιοχές (πόλντερ) έχουν ανακτηθεί από τη θάλασσα και τις λίμνες, ενώ ανέρχονται σχεδόν στο 17% της τρέχουσας μάζας γης της χώρας. Με πυκνότητα πληθυσμού περί τους 510 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (Ιούλιος 2016), χωρίς να περιλαμβάνονται οι περιοχές με νερό, η Ολλανδία είναι μια πολύ πυκνοκατοικημένη χώρα. Μόνο το Μπαγκλαντές, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν έχουν μεγαλύτερο πληθυσμό και υψηλότερη πυκνότητα πληθυσμού. Παρ’ όλα αυτά, η Ολλανδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας τροφίμων και γεωργικών προϊόντων στον κόσμο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη γονιμότητα του εδάφους και στο ήπιο κλίμα.
Η Ολλανδία είναι η τρίτη αρχαιότερη χώρα στον κόσμο που έχει εκλεγμένο κοινοβούλιο, ενώ από το 1848 κυβερνάται ως Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, οργανωμένη ως ενιαίο κράτος. Η Ολλανδία έχει μακρά ιστορία όσον αφορά την κοινωνική ανοχή και θεωρείται γενικά ως μια φιλελεύθερη χώρα, αφού νομιμοποίησε την άμβλωση, την πορνεία και την ευθανασία, διατηρώντας παράλληλα μια προοδευτική πολιτική για τα ναρκωτικά. Το 2001, έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε το γάμο ατόμων του ιδίου φύλου.
Η επίσημη και πλειοψηφική γλώσσα με 16 εκατομμύρια ομιλητές είναι τα Ολλανδικά, που είναι γερμανική γλώσσα της Δύσης από την ομάδα των κάτω Γερμανικών. Επίσημα αναγνωρισμένες τοπικές διάλεκτοι είναι τα Λιμβουργιανά, τα Κάτω-σαξονικά και τα Φριζικά, που ομιλούνται στην επαρχία Φρίσλαντ, και συνδέονται έντονα με τα Ολλανδικά αλλά και τα Αγγλικά. Από τις 10 Οκτωβρίου 2010 επίσημη γλώσσα αποτελούν και τα Παπιαμέντο. Στην Ολλανδία ομιλούνται επίσης κυρίως από μετανάστες τα τουρκικά και τα αραβικά από περίπου 192.000 και 100.000 κατοίκους αντίστοιχα, ακολουθούμενα από άλλες γλώσσες.
Η Ολλανδία, από παλιά χριστιανική χώρα, είναι σήμερα μία από τις πλέον αγνωστικιστικές χώρες. Περίπου το 40% των κατοίκων της δεν αυτοπροσδιορίζεται ως ακόλουθος καμίας θρησκείας. Υπάρχουν έτσι πολλοί άθεοι. Το υπόλοιπο 60% του πληθυσμού χωρίζεται περίπου ως εξής:
Η Ολλανδία διαθέτει ένα καλά οργανωμένο οικονομικό σύστημα. Κυρίαρχη είναι η βιομηχανία τροφίμων, η χημική βιομηχανία και η κατασκευή ηλεκτρικών ειδών. Η σύγχρονη γεωργία είναι επίσης πολύ παραγωγική. Εκτός από δημητριακά, λαχανικά και φρούτα, η ανθοκομία παίζει μεγάλο ρόλο στην οικονομία. Ιδιαίτερα η καλλιέργεια τουλιπών είναι ευρέως διαδεδομένη. Η κτηνοτροφία και κυρίως η γαλακτοκομία χαρίζουν στη χώρα το καλό όνομα για τα περίφημα ολλανδικά τυριά. Παρόλο που η ολλανδική γεωργία απασχολεί μόνο το 4% του συνολικού πληθυσμού, παίζει μεγάλο ρόλο στις εξαγωγές. Η Ολλανδία είναι μετά τις ΗΠΑ και τη Γαλλία ο τρίτος μεγαλύτερος παγκοσμίως εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων.
Το «ζωντανό κουκούλι», που είναι φτιαγμένο από μυκήλιο, αποσυντίθεται πολύ πιο γρήγορα από ένα παραδοσιακό φέρετρο, καθώς γίνεται ένα με το έδαφος, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητά του.
Βαθμολογία UEFΑ ΠΑΟΚ: Ο «δικέφαλος του Βορρά» επικράτησε 2-1 της Μπενφίκα στην Τούμπα και πήρε το εισιτήριο για τα play offs του Champions League. Παράλληλα, μείωσε τη βαθμολογική διαφορά της Ελλάδας με την Ελβετία στο σχετικό πίνακα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.
Κουρουμπλής Oruc Reis: Σε μια δήλωση που θα συζητηθεί προχώρησε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.
Κομισιόν για Μόρια: Ό,τι περνά από το χέρι της κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να σταθεί στο πλάι όσων έχουν επηρεαστεί από την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο.
ΑΕΚ: Η πρώτη προσφορά, ύψους 2 εκατ. ευρώ σε τέσσερις ισόποσες δόσεις (500.000 ευρώ) για το 60% των δικαιωμάτων του 22χρονου εξτρέμ δεν κάλυψε την ομάδα του Ισραήλ και τους εκπροσώπους του ποδοσφαιριστή, που έχουν 50-50 τα δικαιώματά του.
Κουρτς για Μόρια: H Αυστρία έχει συμβάλει σημαντικά μετά την προσφυγική κρίση το 2015, περισσότερο από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα τονίζει ο Αυστριακός καγκελάριος.
ΑΕΚ Ολυμπιακός: Ο πολυνίκης του θεσμού επικράτησε με 1-0 της ΑΕΚ στο Πανθεσσαλικό Στάδιο.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Μόρια: Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, συντονίζεται με Ελλάδα ΕΕ και συνεχίζει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια, σε ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα».
Μόρια φωτιά: Η Ολλανδία είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει 50 ασυνόδευτους ανήλικους και άλλους 50 γονείς με παιδιά. «Σε αυτήν την έκτακτη κατάσταση επιβάλλονται έκτακτες πρωτοβουλίες», πρόσθεσε ο υφυπουργός.