Ομόνοια

Ομόνοια
Η Ομόνοια είναι πλατεία της Αθήνας και σύγχρονο πολεοδομικό κέντρο της Αθήνας

Η Ομόνοια είναι συνοικία στο κέντρο της Αθήνας, η οποία συνορεύει με τις συνοικίες Πολυτεχνείο, Εξάρχεια, Πλατεία Κάνιγγος, Ζωοδόχος Πηγή, Νεάπολη, Ακαδημία, Μουσείο, Βικτώρια, Πλατεία Βάθης, Ψυρρή και Μεταξουργείο. Πήρε το όνομά της απ’ την Πλατεία Ομονοίας, γύρω απ’ την οποία αναπτύχθηκε. Εξυπηρετείται απ’ τον ομώνυμο σταθμό του Μετρό, λεωφορεία και τρόλεϊ.

Η συνοικία αυτή αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα, ιδιαίτερα μετά τη δενδροφύτευσή της στις αρχές του 19ου αιώνα χάρη στην οποία μετατράπηκε στο κέντρο της κοσμικής κίνησης. Ωστόσο, τα έτη 1960 και 1961 χτίστηκαν πολυώροφα κτήρια στην θέση των περισσότερων χαμηλότερων νεοκλασικών και σταδιακά η Ομόνοια μετατράπηκε σε εμπορικότερη περιοχή.

  • Από την πλατεία ξεκινούν σημαντικές οδοί του κέντρου της πόλης: οι οδοί και λεωφόροι Σταδίου, Αθηνάς, Παναγή Τσαλδάρη (Πειραιώς), Πανεπιστημίου, Αγίου Κωνσταντίνου και 3ης Σεπτεμβρίου.
  • Αρχικά η ομώνυμη πλατεία είχε σχήμα έλλειψης, μετά όμως τροποποιήθηκε με την ενοποίηση τμημάτων αυτής και την απομάκρυνση του τραμ που διερχόταν από την οδό Αθηνάς. Κάτω από την πλατεία διακλαδώνονται η γραμμή 1 με τη γραμμή 2 του μετρό.
  • Πολλά από τα παραδοσιακά κτήρια της πλατείας έχουν χαθεί, επιβιώνουν όμως το Μπάγκειο μεγάρο και το Μέγας Αλέξανδρος, που οικοδομήθηκαν τη δεκαετία του 1880 και λειτούργησαν αρχικά ως ξενοδοχεία.

Η πλατεία προβλεπόταν στο πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας που έγινε κατόπιν παραγγελίας του Όθωνα το 1834. Τα σχέδια έγιναν από τους αρχιτέκτονες Σταμάτη Κλεάνθη και Έντουαρτ Σάουμπερτ. Αρχικά ονομάστηκε πλατεία Ανακτόρων, καθώς εκεί επρόκειτο να κτιστούν τα βασιλικά ανάκτορα, όταν όμως τα σχέδια άλλαξαν, η περιοχή καθιερώθηκε ως το τέρμα του εξοχικού περιπάτου των Αθηναίων. Στη συνέχεια, μετονομάστηκε σε πλατεία Όθωνα προς τιμήν του βασιλιά και τελικά το 1862 σε πλατεία Ομονοίας λόγω των Πεδινών και των Ορεινών των δύο αντιμαχόμενων πολιτικών παρατάξεων η συμφιλίωση των οποίων εορτάστηκε εκεί.

Ομόνοια σχετικές ειδήσεις:

  • Ληστεία βενζινάδικο Εύβοια: Βίντεο – ντοκουμέντο από το πρατήριο υγρών καυσίμων στη Χαλκίδα

    Βίντεο - ντοκουμέντο από ένοπλη ληστεία σε βενζινάδικο στη Χαλκίδα

    Ληστεία βενζινάδικο Εύβοια: Ληστεία σε πρατήριο υγρών καυσίμων έγινε στη Χαλκίδα, με τις κάμερες ασφαλείας να έχουν καταγράψει το γεγονός. Δείτε βίντεο ντοκουμέντο.

    Ληστεία βενζινάδικο Εύβοια: Βίντεο – ντοκουμέντο από το πρατήριο υγρών καυσίμων στη Χαλκίδα
  • Σπείρα Αθήνα συλλήψεις: Αποκαλυπτικά βίντεο από τη δράση της

    Αποκαλυπτικά βίντεο από τη δράση της σπείρας της Αθήνας

    Σπείρα Αθήνα συλλήψεις: Καρέ – καρέ η δράση της μεγαλύτερης σπείρας της Αθήνας, η οποία έχει πραγματοποιήσει πάνω από 400 κλοπές και ληστείες.

    Σπείρα Αθήνα συλλήψεις: Αποκαλυπτικά βίντεο από τη δράση της
  • Ηλίας Κασιδιάρης νέο κόμμα: Έρευνα για το αν χρησιμοποιεί παράνομα γραφεία του Δήμου Αθήνας

    Ο Δήμος Αθήνας ξεκινά έρευνα για τη χρησιμοποίηση γραφείων του από το «κόμμα» Κασιδιάρη

    Ηλίας Κασιδιάρης νέο κόμμα: Μετά από παρέμβαση των παρατάξεων του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Δήμος Αθήνας θα ξεκινήσει έρευνα αν ο Ηλίας Κασιδιάρης στεγάζει το νέο του «κόμμα» σε δημοτικά γραφεία.

    Ηλίας Κασιδιάρης νέο κόμμα: Έρευνα για το αν χρησιμοποιεί παράνομα γραφεία του Δήμου Αθήνας
  • Γιώργος Δώνης play offs: Ανατροπή – Μένει στον «πράσινο» πάγκο

    Ανατροπή - Μένει στον «πράσινο» πάγκο για τα play offs ο Δώνης

    Γιώργος Δώνης play offs: Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού, ο Γιώργος Δώνης θα μείνει στον «πράσινο» πάγκο για τα παιχνίδια των play offs.

    Γιώργος Δώνης play offs: Ανατροπή – Μένει στον «πράσινο» πάγκο
  • Εξαρθρώθηκε συμμορία αλλοδαπών που διακινούσε ναρκωτικά στο κέντρο της Αθήνας

    Εξαρθρώθηκε συμμορία αλλοδαπών που διακινούσε ναρκωτικά στο κέντρο της Αθήνας

    Εξαρθρώθηκε συμμορία αλλοδαπών η οποία δρούσε στο κέντρο της Αθήνας και κατηγορείται για ληστείες, κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών.

    Εξαρθρώθηκε συμμορία αλλοδαπών που διακινούσε ναρκωτικά στο κέντρο της Αθήνας
  • Μεγάλος Περίπατος Μπακογιάννης: Το σχέδιο θα ολοκληρωθεί τέλη Ιουνίου

    Κώστας Μπακογιάννης: «Το σχέδιο του Μεγάλου Περιπάτου θα ολοκληρωθεί τέλη Ιουνίου»

    Μεγάλος Περίπατος Μπακογιάννης: Ως το τέλος του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο του Μεγάλου Περιπάτου στο κέντρο της πρωτεύουσας. «Θέλουμε να διαφυλάξουμε την αυθεντικότητα της Αθήνας» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κώστας Μπακογιάννης.

    Μεγάλος Περίπατος Μπακογιάννης: Το σχέδιο θα ολοκληρωθεί τέλη Ιουνίου
  • Ομόνοια ληστεία: Άγνωστοι απέσπασαν το όπλο αστυνομικού

    Έκλεψαν όπλο αστυνομικού στην Ομόνοια - Συναγερμός στην Ελληνική Αστυνομία

    Ομόνοια ληστεία: Συναγερμός έχει σημάνει στην Ελληνική Αστυνομία έπειτα από καταγγελία αστυνομικού πως του έκλεψαν το όπλο ενός βρισκόταν στο κέντρο της Αθήνας.

    Ομόνοια ληστεία: Άγνωστοι απέσπασαν το όπλο αστυνομικού
  • Θέμα χρόνου

    Θέμα χρόνου

    Κρανίδι, Μαλακάσα, Πλατεία Ομονοίας, Λέσβος, Χίος και Σάμος είναι μόνο κάποια από τα «σημεία» της χώρας μας όπου οι μετανάστες δρουν ανενόχλητοι. Το ζήτημα αυτό θέτει επί τάπητος στο blog του στο pagenews.gr ο Λάμπρος Καλαρρύτης τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η ιστορία αυτή δεν θα τελειώσει ομαλά.

    Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Θέμα χρόνου
  • Χαρδαλιάς Μπακογιάννης Ομόνοια: Ήταν λάθος ό, τι έγινε στην πλατεία

    Χαρδαλιάς: Ήταν λάθος ό, τι έγινε στην Ομόνοια - Για όλους ισχύουν τα ίδια

    Χαρδαλιάς Μπακογιάννης Ομόνοια: Ο Νίκος Χαρδαλιάς παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος ό, τι έγινε χθες στην Ομόνοια, ενώ είπε ότι ο Κώστας Μπακογιάννης είχε την παρρησία να αναγνωρίσει το λάθος του.

    Χαρδαλιάς Μπακογιάννης Ομόνοια: Ήταν λάθος ό, τι έγινε στην πλατεία
ΣΕΛΙΔΑ 9 ΑΠΟ 13