Σαρλ Μισέλ: «Έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη»
Σαρλ Μισέλ: Κρίσιμες χαρακτήρισε τις επόμενες δύο εβδομάδες για τη σχέση της Ένωσης με την Τουρκία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η Ούρσουλα Γκέρτρουντ Άλμπρεχτ γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 1958 στο Ιξέλ των Βρυξελλών στο οποίο έζησε μέχρι το 13ο έτος της ηλικίας της. O πατέρας της, Ερνστ Άλμπρεχτ, εργαζόταν στο Ιξέλ ως διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την ίδρυσή της. Το 1971 η οικογένεια της εγκαταστάθηκε στην Κάτω Σαξονία της οποίας πρωθυπουργός διετέλεσε ο πατέρας της από το 1976 έως το 1990. Η Ούρσουλα είναι ξαδέρφη πρώτου βαθμού του μαέστρου Μαρκ Άλμπρεχτ.
Το 1986 παντρεύτηκε τον φυσικό Χάικο φον ντερ Λάιεν, μέλος της ιστορικής οικογένειας φον ντερ Λάιεν, με τον οποίο γνωρίστηκαν σε χορωδία στο Γκέτινγκεν. Έκτοτε φέρει το επίθετό του.Έχουν 7 παιδιά, γεννημένα μεταξύ του 1987 και 1999. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ως μητρικές γλώσσες της τα γερμανικά και τα γαλλικά. Μιλά πολύ καλά αγγλικά, έχοντας ζήσει 5 χρόνια μικτά στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι προχωρημένη ιππέας και έχει συμμετάσχει σε αγώνες ιππασίας. Διατηρεί ως κύρια κατοικία της μία φάρμα κοντά στο Ανόβερο, όπου μένει με την οικογένειά της και όπου εκτρέφουν άλογα. Μετά την ανάληψή της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετακόμισε στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα σε δωμάτιο δίπλα στο γραφείο της, εντός του κτιρίου Μπερλαμόν, το κεντρικό κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το 2005, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διορίστηκε ομοσπονδιακή Υπουργός Οικογενείας, Ηλικιωμένων, Γυναικών και Νεολαίας στο υπουργικό συμβούλιο της Άνγκελα Μέρκελ. Στην 60η επέτειο από την ίδρυση του Ισραήλ, η φον ντερ Λάιεν συμμετείχε στην πρώτη κοινή υπουργική συνάντηση των κυβερνήσεων της Γερμανίας και του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο του 2008
Στις Γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές 2009 η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκλέχθηκε στην Μπούντεσταγκ, ως Εκπρόσωπος της 42ης εκλογικής περιφέρειας του Ανόβερο. Στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές, ηγήθηκε της αντιπροσωπείας του CDU / CSU στην ομάδα εργασίας για την πολιτική υγείας. Επαναδιορίστηκε ως υπουργός οικογενείας, αλλά στις 30 Νοεμβρίου 2009 διαδέχθηκε τον Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ ως ομοσπονδιακή Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλλιέργησε την εικόνα της κοινωνικής συνείδησης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και βοήθησε την Μέρκελ να μετακινήσει το κόμμα στο έδαφος του πολιτικού κέντρου. Αναφερόμενη, στην αύξηση του αριθμού των βρεφονηπιακών σταθμών παιδικής μέριμνας, για τη θέσπιση ποσοστώσεων γυναικών για τα κύρια διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών, για τον γάμο ομοφυλοφίλων και τον εθνικό κατώτατο μισθό, η φον ντερ Λάιεν έκανε εχθρούς μεταξύ των πιο παραδοσιακών μελών του κόμματος αλλά κέρδισε θαυμαστές στα αριστερά.
Το 2013, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διορίστηκε η πρώτη γυναίκα Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας. Είναι η μόνη υπουργός που παραμένει στην Κυβέρνηση Μέρκελ από τότε που έγινε καγκελάριος το 2005. Η φον ντερ Λάιεν προεδρεύει της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΕΛΚ, η οποία συγκεντρώνει τους υπουργούς άμυνας του ΕΛΚ πριν από τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της θητείας της, επισκέφθηκε τα στρατεύματα της Ομοσπονδιακής Άμυνας που βρίσκονται στο Αφγανιστάν τρεις φορές και επέβλεψε τη σταδιακή απόσυρση Γερμανών στρατιωτών από τη χώρα, καθώς το ΝΑΤΟ εκκαθάρισε την 13ετή αποστολή της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια.Το καλοκαίρι του 2014, συνέβαλε αποφασιστικά στην απόφαση της Γερμανίας να προμηθεύσει τους μαχητές Πεσμεργκά, του ημιαυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, ανέφερε ότι ήταν ανοιχτό να καθυστερήσει την απόσυρση 850 Γερμανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν μετά την κατάκτηση του Κουντούζ από Κουντούζ[ασαφές]. Μέχρι τον Απρίλιο του 2016, υπό την ηγεσία της φον ντερ Λάιεν, οι γερμανικές ομοσπονδιακές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα δεσμεύσουν 65 εκατομμύρια ευρώ για να εγκαταστήσουν μόνιμη παρουσία στην Αεροπορική Βάση Ιντζιρλίκ, στο πλαίσιο της δέσμευσης της Γερμανίας για στρατιωτική επέμβαση κατά του ISIL.
Στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου το 2015, η φον ντερ Λάιεν υπεράσπισε δημόσια τη γερμανική άρνηση να παραδώσει την Ουκρανία με όπλα. Τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να παραμείνουμε ενωμένοι στην Ευρώπη έναντι της Ουκρανίας, υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αντίθετα με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε, ήταν δυνατές. Η Γερμανία βλέπει την Ουκρανία και τη Ρωσία ως μια ευκαιρία να αποδείξει ότι στον 21ο αιώνα, τα αναπτυγμένα έθνη θα πρέπει να επιλύσουν διαφορές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όχι με όπλα, είπε. Επιπλέον, σημείωσε ότι η Ρωσία έχει άπειρη προσφορά όπλων που θα μπορούσε να στείλει στην Ουκρανία.
Το 2015, επέκρινε δημοσίως την Airbus για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των στρατιωτικών αεροσκαφών μεταφοράς Airbus A400M Atlas, διαμαρτύροντας ότι η εταιρεία είχε σοβαρό πρόβλημα με την ποιότητα των προϊόντων. Υπό την ηγεσία της, το υπουργείο συμφώνησε να αποδεχθεί 13 εκατομμύρια ευρώ ως αντιστάθμιση για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις τόσο του δεύτερου όσο και του τρίτου αεροσκάφους Airbus A400M Atlas, ενώ το 2016, ζήτησε πρόσθετες αποζημιώσεις ύψους 12,7 εκατομμυρίων ευρώ για καθυστερήσεις στην παράδοση τέταρτου αεροπλάνου.
Στις 2 Ιουλίου 2019, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όντας εκλεγμένη αργότερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέχει το αξίωμα και η πρώτη από την Γερμανία, μετά από τον πρώτο πρόεδρο της Επιτροπής, Βάλτερ Χάλσταϊν. Στη συνέντευξη Τύπου που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε την πρόθεση της φον ντερ Λάιεν να διατηρήσει τον Πρώτο Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς κατά τη διάρκεια της διοίκησής της, καθώς αυτός ήταν ένας εκ των υποψηφίων για την Προεδρία κατά τις Ευρωεκλογές.
Σαρλ Μισέλ: Κρίσιμες χαρακτήρισε τις επόμενες δύο εβδομάδες για τη σχέση της Ένωσης με την Τουρκία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σύνοδος Κορυφής: «Το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αντανακλά τις ελληνικές θέσεις» σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.
Σύνοδος Κορυφής: Νέο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία παρέδωσε ο Σ. Μισέλ στις 27 αντιπροσωπείες των Κρατών Μελών, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.
Αριστοτελία Πελώνη Τουρκία: «Η σημασία της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο αποδεικνύεται και από τον εκνευρισμό που προκάλεσε στην απέναντι πλευρά».
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός.
NAVTEX Τουρκία: Η έκδοση της σχετικής οδηγίας εκτιμάται ότι αποσκοπεί στο να επιβεβαιώσει την παρουσία της η γειτονική χώρα και να ενισχύσει τη θέση της.
Σύνοδος Κορυφής: Στις Βρυξέλλες χτυπά η «καρδιά» της Ευρώπης σήμερα καθώς ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής των 27 κρατών - μελών της Ένωσης. Ποια τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος.
Μέρκελ Μόρια: Κριτική στην Αθήνα για τη διαχείριση του προσφυγικού και μόνιμο καταυλισμό στη Λέσβο υπό την αιγίδα της ΕΕ προανήγγειλε η καγκελάριος της Γερμανίας.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγεια επέκρινε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.