«Άγιος», σταρ, άνθρωπος
Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο πρωτοχρονιάτικο blog του στο Pagenews.gr για την ανθρώπινη πλευρά του Πάπα Φραγκίσκου, αλλά και για τον "πόλεμο" που πρέπει να κάνουν οι Εκκλησίες.
Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1936 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής από Ιταλούς γονείς. Μετά τις σπουδές του στη σχολή στο Βίλα Ντεβότο, εντάχθηκε στο τάγμα των Ιησουιτών στις 11 Μαρτίου του 1958. Ο Μπεργκόλιο έλαβε πανεπιστημιακό τίτλο στη φιλοσοφία από το Κολέγιο Μάξιμο Σαν Χοσέ στο Σαν Μιγκέλ ντε Τουκουμάν και στη συνέχεια δίδαξε λογοτεχνία και ψυχολογία στο Κολέγιο της Ιμακουλάδα (Αμώμου Συλλήψεως) στη Σάντα Φε και στο Κολέγιο του Σαλβαδόρ (Σωτήρος) στο Μπουένος Άιρες. Χειροτονήθηκε ιερέας στις 13 Δεκεμβρίου του 1969 από τον αρχιεπίσκοπο Χοσέ Ραμόν Καστελλάνο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και Θεολογική Σχολή του Σαν Μιγκέλ. Ο Μπεργκόλιο υπηρέτησε ως διδάσκαλος των δοκίμων και δίδασκε ως θεολόγος.
Κατά τη δεύτερη ημέρα του κονκλαβίου του 2013, μετά από την παραίτηση του Βενεδίκτου ΙΣΤ΄, εξελέγη Πάπας. Αν και δεν είναι ο πρώτος μη Ευρωπαίος Πάπας (ο Γρηγόριος ο τρίτος, συριακής καταγωγής, διετέλεσε Πάπας από το 731 έως το 741), είναι ο πρώτος Νοτιοαμερικανός Πάπας. Το 2017 αναγνώρισε τον προκάτοχό του, Πάπα Ιωάννη Παύλο Α΄, ως σεβάσμιο (venerable) που αποτελεί το δεύτερο στάδιο από τα τέσσερα της διαδικασίας αγιοκατάταξης.
Στην πρώτη του ομιλία, στις 16 Μαρτίου 2013, ο Φραγκίσκος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είχε επιλέξει να ονομαστεί προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης (1182-1226), επειδή ανησυχούσε ιδιαίτερα για την ευημερία των φτωχών.Εξήγησε ότι, όταν έγινε σαφές κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας του κονκλάβιου ότι θα εκλεγεί ως νέος επίσκοπος της Ρώμης, ο Βραζιλιάνος καρδινάλιος Κλάουντιο Ούμες τον προσέγγισε και του ψιθύρισε: «Μην ξεχάσεις τους φτωχούς», κάτι που έκανε τον Μπεργκόλιο να σκεφτεί τον Άγιο. Ο Μπεργκόλιο είχε εκφράσει προηγουμένως τον θαυμασμό του για τον Άγιο Φραγκίσκο, εξηγώντας ότι «έφερε στον Χριστιανισμό μια ιδέα της φτώχειας ενάντια στην πολυτέλεια, την υπερηφάνεια, την ματαιοδοξία των πολιτικών και εκκλησιαστικών δυνάμεων της εποχής. Άλλαξε την ιστορία».
Ήταν η πρώτη φορά που ένας πάπας ονομαζόταν «Φραγκίσκος». Την ημέρα της εκλογής του, το Βατικανό διευκρίνισε ότι το επίσημο παπικό όνομά του θα ήταν «Φραγκίσκος» και όχι «Φραγκίσκος Α΄», καθώς δεν υπήρχε λόγος ύπαρξης αρίθμησης γι΄ αυτόν. Ένας εκπρόσωπος του Βατικανού ανέφερε ότι το όνομα θα γίνει Φραγκίσκος Α΄ εάν και όταν υπάρξει Φραγκίσκος Β΄. Επίσης, ήταν η πρώτη φορά από το ποντιφικάτο του Πάπα Λάνδωνα (913-914) όπου ένας πάπας κατείχε όνομα που δεν είχε χρησιμοποιηθεί από προκάτοχό του.
Ο Φραγκίσκος είπε επίσης ότι ορισμένοι καρδινάλιοι του πρότειναν να επιλέξει είτε το «Αδριανός», αφού ο Πάπας Αδριανός Β΄ ήταν μεταρρυθμιστής της εκκλησίας, είτε το «Κλήμης» για να διευθετήσει το σκορ με τον Πάπας Κλήμης ΙΔ΄|Πάπας Κλήμης ΙΔ΄, ο οποίος εκδίωξε το Τάγμα των Ιησουιτών. Τον Φεβρουάριο του 2014, αναφέρθηκε ότι ο Μπεργκόλιο, αν είχε εκλεγεί το 2005, θα είχε επιλέξει το όνομα του «Ιωάννης ΚΔ΄» προς τιμήν του Πάπα Ιωάννη ΚΓ΄. Λέγεται ότι είπε στον Καρδινάλιο Φραντσέσκο Μαρκιζάνο: «Ιωάννη, θα είχα ονομάσει τον εαυτό μου Ιωάννη, όπως ο Καλός Πάπας. Θα είχα εμπνευστεί εντελώς από αυτόν».
Στις 16 Μαρτίου 2013, ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από όλους όσους κατέχουν ανώτερες θέσεις στη Ρωμαϊκή Κούρια να συνεχίσουν προσωρινά την άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ διόρισε τον Άλφρεντ Σουέρεμπ ως προσωπικό του γραμματέα. Στις 6 Απριλίου ονόμασε τον Χοσέ Ροντρίγκεθ Καρμπάγιο γραμματέα της Συνόδου για τα Ιδρύματα της Αποκαλυφθείσας Ζωής και τις Κοινωνίες της Αποστολικής Ζωής, μια θέση που ήταν κενή για αρκετούς μήνες.
Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο πρωτοχρονιάτικο blog του στο Pagenews.gr για την ανθρώπινη πλευρά του Πάπα Φραγκίσκου, αλλά και για τον "πόλεμο" που πρέπει να κάνουν οι Εκκλησίες.
Χοακίν Φίνιξ: Ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον χαρακτήρα του Joker ανακηρύχθηκε πρόσωπο της χρονιάς από την PETA.
Νίκος Δένδιας: Την ευκαιρία να συναντήσει από κοντά τον Πάπα Φραγκίσκο είχε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψη του στο Βατικανό.
Μητέρα Τερέζα: Στις 17 Οκτωβρίου 1979 η Μητέρα Τερέζα βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης. Ωστόσο, η «Αγία των Φτωχών» εκτός από παγκόσμια αναγνώριση για το φιλανθρωπικό της έργο είδε και πολλούς να την κατηγορούν για κατάχρηση χρημάτων και σχέσεις με δικτάτορες.
Βατικανό: Το γλυπτό, που βρίσκεται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, τιμά τους μετανάστες και πρόσφυγες όλου του κόσμου.
Ο Γιώργος Χελάκης γράφει για την τραγωδία στη Μόρια και για τα λόγια του Πάπα σε 40.000 καθολικούς πιστούς στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου
Πάπας Φραγκίσκος: Ο ποντίφικας άσκησε δριμεία κριτική στις χώρες που που φτιάχνουν όπλα που χρησιμοποιούνται σε πολέμους αλλά αρνούνται να υποδεχτούν τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις πατρίδας τους λόγω των πολέμων αυτών.
Αλέξης Τσίπρας: Για μία ώρα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνομίλησε με τον Ποντίφικα στο Βατικανό.
Αλέξης Τσίπρας: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ιταλικής Βουλής, τον υπουργό Οικονομικών, τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τον νέο Ευρωπαίο επίτροπο.