Το Lockdown στη Γαλλία μπορεί να τραβήξει και μετά την 1η Δεκεμβρίου
Κορωνοϊός Γαλλία: Το Lockdown που ανακοινώθηκε στη χώρα μπορεί να τραβήξει και μετά την 1η Δεκεμβρίου.
Το Παρίσι γνωστό και ως η Πόλη του φωτός από τότε που εφοδιάστηκαν οι κύριες λεωφόροι του με φανούς γκαζιού το 1828, είναι η πρωτεύουσα της Γαλλίας και της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς και μία από τις ιστορικότερες πόλεις της Ευρώπης. Το Παρίσι περιλαμβάνει την πόλη του Παρισιού και τα περίχωρα και βρίσκεται σε ένα λεκανοπέδιο. Ο συνολικός πληθυσμός της μητροπολιτικής περιοχής ξεπερνά τα 13.000.000 και είναι έτσι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης και του κόσμου. Επιπλέον είναι η πολιτιστική και οικονομική πρωτεύουσα της Γαλλίας, το σημαντικότερο κομβικό σημείο της και έδρα πολλών διεθνών οργανισμών, όπως της UNESCO.
ο Παρίσι είναι κτισμένο στο κέντρο του λεκανοπεδίου του Παρισιού, κατά μέσο όρο 65 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Η πόλη του Παρισιού περιβάλλεται από μεγάλα δάση, τα οποία προσφέρουν ανάσα δροσιάς και ανάπαυσης στους Παριζιάνους. Η έκταση της πόλης φτάνει τα 105,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ ολόκληρη η μητροπολιτική περιοχή ξεπερνά τα 14.518 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Ο Σηκουάνας ποταμός συνδέει το Παρίσι με το εσωτερικό της Γαλλίας, και πιο συγκεκριμένα με την Βουργουνδία και με την Μάγχη. Έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη της πόλης. Χωρίζει το Παρίσι σε δύο άνισες όχθες, στην δεξιά όχθη όπου κυριαρχούν οι επιχειρήσεις και τα χρηματιστήρια, και την νότια, την αριστερή όχθη (rive gauche), όπου είναι ο παραδοσιακός τόπος διαμονής διανοουμένων και καλλιτεχνών.
Η γαλλική πρωτεύουσα έχει μεγάλο αριθμό ιστορικών και θρησκευτικών κτηρίων, μουσείων, πάρκων και θεάτρων. Στο Παρίσι βρίσκονται περίπου 160 μουσεία, 200 μόνιμες εκθέσεις τέχνης (γκαλερί), 100 θέατρα, 600 κινηματογράφοι. Η προσφορά σε πολιτιστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνει κονσέρτα, εκθέσεις, φεστιβάλ μουσικής και κινηματογράφου, επιδείξεις μόδας αλλά και αθλητικές εκδηλώσεις. Το Ανάκτορο Φονταινεμπλώ (Fontainebleau) μπήκε, το 1979, στον κατάλογο της UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και το ίδιο συνέβη με το παλάτι των Βερσαλλιών το 1981 και την όχθη του ποταμού Σηκουάνα το 1991.
Τα μεγαλύτερα θέατρα της χώρας βρίσκονται στο Παρίσι. Η Comédie-Française είναι το εθνικό θέατρο με κλασσικό περιεχόμενο κυρίως. Ιδρύθηκε το 1680 και εκεί παίζονται κατεξοχήν τα έργα του Μολιέρου. Υπάρχει, επίσης, και η Όπερα του Παρισιού,η οποία ιδρύθηκε το 1875, καθώς και το θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων.
Το Παρίσι βρίθει μουσείων και εκθεσιακών χώρων που καλύπτουν πληθώρα θεμάτων και ιστορικών περιόδων. Επιχειρώντας μία αναφορά στα πιο σημαντικά:
Η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων (Avenue des Champs-Élysées) είναι πιθανόν η πιο διάσημη λεωφόρος του κόσμου. Το πλάτος της φτάνει τα 71 μέτρα και το μήκος της τα 2 χιλιόμετρα, ξεκινά από την πλατεία Κονκόρντ (Place de la Concorde) και τερματίζει στην περιοχή της πλατείας Place Charles-de-Gaulle (Place de l’Étoile), όπου και η Αψίδα του Θριάμβου.
Ο Πύργος του Άιφελ είναι το ορόσημο της πόλης και η ψηλότερη κατασκευή της, με ύψος 324 μ. (μαζί με την κεραία). Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 1887 και ολοκληρώθηκαν το 1889. Στην αρχή είχε σχεδιαστεί για προσωρινή μόνο χρήση για την παγκόσμια έκθεση του 1889 αλλά ο τεράστιος και εκκεντρικός Πύργος εντυπωσίασε τόσο πολύ ώστε αποτελεί σήμερα σύμβολο τόσο του Παρισιού όσο και της Γαλλίας. Δέχεται πάνω από 6.000.000 επισκέπτες ετησίως, ενώ το 2002 συμπλήρωσε συνολικά 200.000.000 επισκέπτες από τότε που κατασκευάστηκε.
Η Αψίδα του Θριάμβου (Arc de Triomphe), με ύψος 50 μ. και μήκος 45 μ., κατασκευάσθηκε με εντολή του Ναπολέοντα Α΄. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1806 και η Αψίδα εγκαινιάστηκε το 1836 από τον βασιλιά της Γαλλίας Λουί Φιλίπ.Η Σορβόννη είναι το αρχαιότερο πανεπιστήμιο βόρεια των Άλπεων. Ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα. Το Καφέ Λε Ντε Μαγκό αποτελεί επίσης γνωστό ορόσημο του Παρισιού.
Κορωνοϊός Γαλλία: Το Lockdown που ανακοινώθηκε στη χώρα μπορεί να τραβήξει και μετά την 1η Δεκεμβρίου.
Charlie Hebdo Ερντογάν: Η πλευρά της Τουρκίας είναι έξαλλη με το πρωτοσέλιδο του γνωστού σατιρικού περιοδικού.
Ερντογάν: Σε νέες δηλώσεις κατά του Γάλλου προέδρου και της χώρας του προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Για ακόμα μία κατάπαυση των εχθροπραξιών συμφώνησαν Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν. Είναι η τρίτη φορά που οι δύο χώρες συμφωνούν σε εκεχειρία, που ακόμα δεν έχει τηρηθεί.
Τουρκία σε ΟΗΕ: Με επιστολή του, ο αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη επιρρίπτει τις ευθύνες στην Ελλάδα για το πάγωμα του διαλόγου και θέτει τους όρους με τους οποίους μπορούν να αρχίσουν οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών.
Μακρόν Τουρκία: «Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο», σχολίασε το Ελιζέ για τον «Σουλτάνο».
Γαλλία Τουρκία: Συνεχίζεται και κλιμακώνεται η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών. Το Παρίσι ανακάλεσε τον πρέσβη της χώρας στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις, ενώ ασκεί δριμεία κριτική στον Ερντογάν και στις δηλώσεις του για τον πρόεδρο Μακρόν.
Κορωνοϊός Γαλλία: Μετά την Ισπανία, έγινε η δεύτερη χώρα της Ευρώπης που ξεπέρασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων.
Γάλλος επιδημιολόγος κορωνοϊός: Δύσκολος προβλέπεται ο φετινός χειμώνας, με τους ειδικούς να αναμένουν ακόμη περισσότερα κρούσματα.