Ισπανία: Ο ηγέτης της Καταλονίας κάλεσε την κεντρική κυβέρνηση σε συνομιλίες για την αυτοδιάθεση
Ισπανία:
Γεννήθηκε στην περιοχή Τετουάν της Μαδρίτης στις 29 Φεβρουαρίου 1972. Ο πατέρας του ήταν επιχειρηματίας και μέλος του PSOE και η μητέρα του δημόσια υπάλληλος. Η πρώτη του πολιτική θέση ήλθε ως δημοτικός σύμβουλος στο δημαρχείο της Μαδρίτης στην αντιπολίτευση του Λαϊκού Κόμματος υπό την Τρινιδάδ Χιμένεθ. Στη συνέχεια, το 2009 ορίστηκε αντικαταστάτης του βουλευτή Πέδρο Σόλβες στο Ισπανικό Κοινοβούλιο. Παράλληλα έγινε διδάκτωρ στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Καμίλο Χοσέ Θέλα. Μετά την παραίτηση του Αλφρέδο Πέρεθ Ρουβαλκάβα από τη θέση του γενικού γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και τις κομματικές εκλογές του Ιουλίου 2014, τον διαδέχθηκε με το 49% των ψήφων.
Όταν το 2014 αναλάμβανε την ηγεσία του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), ο ισπανικός τύπος είχε ασχοληθεί με την εμφάνιση του παρά με το πρόγραμμα του. Χαρακτηριστικά έγραφαν: «Πέδρο Σάντσεθ, ο ωραίος» («La Razón»), «Πέδρο, ο νέος ωραίος άνδρας της πολιτικής» («La Vanguardia»), «Σάντσεθ: να είσαι ωραίος δεν είναι αρκετό» («El Pais»), «O ωραίος και η επίδραση της εξωτερικής εμφάνισης στην πολιτική: Οταν τα χαρακτηριστικά του προσώπου δημιουργούν εικόνα ισχυρής ηγεσίας» (ABC). «Μήπως λοιπόν θα ήταν καλύτερα να διαφήμιζε καφέδες Nespresso;» ρωτούσε η αριστερή «Publico». Ο ίδιος όμως, 42 χρονών τότε είχε δηλώσει: «Δεν μπαίνω στην πολιτική για να κάνω τον ωραίο. Μπαίνω για να υπερασπιστώ τις ιδέες του σοσιαλισμού που είναι αναγκαίες για να βγει η χώρα από την κρίση».
Στόχοι του νέου γενικού γραμματέα ήταν η εκ νέου προσέλκυση των τέως σοσιαλιστών ψηφοφόρων που σε μεγάλο ποσοστό έτειναν προς τον νέο πολιτικό σχηματισμό, Ποδέμος. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2016, το Σοσιαλιστικό Κόμμα έλαβε 90 έδρες, κατατασσόμενο δεύτερο. Ο Σάντσεθ προτάθηκε από τον βασιλιά Φίλιππο Στ΄ για πρωθυπουργός, αποτυγχάνοντας να λάβει την υποστήριξη του κοινοβουλίου εκτός του Κόμματος των Πολιτών και του Συνασπισμού των Καναρίων Νήσων.
Μετά τις αποτυχημένες επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου του 2016 και την απώλεια πέντε εδρών, ο γενικός γραμματέας απέκλεισε την αποχή από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, που θα επέτρεπε μια κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας με τη μειοψηφία της Βουλής. Μια τέτοια κίνηση, που θα οδηγούσε την Ισπανία σε τρίτες εκλογές, βρήκε απέναντί της μια μερίδα περιφερειακών ηγετών του κόμματος που υποστήριζαν την αποχή. Κύρια εκφραστής τους ήταν η πρόεδρος της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, Σουσάνα Ντίαθ που είχε την υποστήριξη περιφερειακών προέδρων όπως τον Βαλενθιανό Τσίμο Πουτς και τον Καστιλιανό-Μαντσέγο Εμίλιο Γκαρθία-Πάχε.
Η παραίτηση της πλειοψηφίας της εκτελεστικής επιτροπής οδήγησε στην παραίτηση του Πέδρο Σάντσεθ την 1η Οκτωβρίου και την ανάληψη της ηγεσία του κόμματος από μια προσωρινή διαχειριστική επιτροπή. Στις 29 Οκτωβρίου παραιτήθηκε από την ιδιότητά του ως βουλευτής του κόμματος με σκοπό να αποφύγει να ακολουθήσει την κομματική στάση υπέρ της αποχής στην ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου στον Μαριάνο Ραχόι,που σήμανε και την ανάδειξη του τελευταίου σε πρωθυπουργό της χώρας.
Την περίοδο κατά την οποία το κόμμα βρισκόταν κάτω από την καθοδήγηση επιτροπής ο Σάντσεθ διατήρησε ενεργή παρουσία και παρουσίασε την υποψηφιότητά του για τις εσωκομματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 22 Μαΐου 2017. Λαμβάνοντας περίπου το 50% των ψήφων επανήλθε στη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος, νικώντας τους δύο έτερους υποψηφίους, Σουσάνα Ντίαθ και Πάτσι Λόπεθ.
Στα τέλη του Μάη του 2018 ήρθε η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση “Gürtel” (Γκουρτιέλ), με την οποία εκτός από την ποινή των 351 ετών φυλάκισης για 29 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και για πρώην στελέχη ή υπουργούς του Λαϊκού Κόμματος, καταδικάστηκε και το Λαϊκό Κόμμα στην επιβολή προστίμου ύψους 245.492 ευρώ για «συμμετοχή με σκοπό το κέρδος» σε ένα πολυπλόκαμο σύστημα δωροληψιών με αντάλλαγμα αναθέσεις δημοσίων συμβολαίων. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, τον Ιούλιο του 2017, είχε κληθεί ως μάρτυρας στη δίκη για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ήταν η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός εν ενεργεία έδινε κατάθεση σε δικαστήριο στην Ισπανία. Τότε, είχε πει στην κατάθεσή του ότι δεν γνώριζε τίποτα για την οικονομική διαχείριση του κόμματος, του οποίου ήταν δεύτερος στην ιεραρχία από το 1990, και ότι δεν τον απασχόλησε «ποτέ» «κανένα ζήτημα λογιστικής».
Μετά τη δημοσίευση της αποφάσεως, το PSOE κατέθεσε στις 25 Μαΐου στη Βουλή πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι παρουσιάζοντας τον Σάντσεθ ως υποψήφιο για πρωθυπουργό. Η Πρόεδρος του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων Ana Pastor Julián ανακοίνωση ότι την 31η Μαΐου και την 1η Ιουνίου θα συζητηθεί η πρόταση αυτή. Την 1η Ιουνίου, η Βουλή με 180 ψήφους υπέρ, 169 κατά και 1 αποχή έριξε την κυβέρνηση του Ραχόι κι ο Πέδρο Σάντσεθ ανακηρύχθηκε πρωθυπουργός της Ισπανίας. Είναι η πρώτη φορά που πρόταση μομφής έχει αποτέλεσμα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ισπανίας. Τον Σάντσεθ τον στήριξαν οι Ποδέμος, τα κόμματα υπέρ της Ανεξαρτησίας της Καταλονίας και το Εθνικιστικό Κόμμα των Βάσκων.
Ισπανία:
Πέδρο Σάντσεθ: Ο ασκών χρέη πρωθυπουργού της Ισπανίας κάλεσε τον Τόρα να παραδεχθεί ότι υπάρχουν πολλοί Καταλανοί που δεν επιθυμούν την ανεξαρτησία της πλούσιας βορειοανατολικής περιφέρειας.
Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές έξω από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης αντέδρασαν στην καταδίκη των αυτονομιστών. Τουλάχιστον 78 άνθρωποι τραυματίστηκαν
Ισπανία: Υπέρ της εκταφής του λειψάνου του πρώην δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο και τις απομάκρυνσης του από το κρατικό μαυσωλείο αποφάνθηκε σήμερα το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας.
Ισπανία: Άνοιξε πλέον ο δρόμος για την τέταρτη εκλογική αναμέτρηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη χώρα της Ιβηρικής.
Ισπανία: Σοκ μετά την τριπλή δολοφονία που διέπραξε 44χρονος, ο οποίος σκότωσε τη σύζυγό του, την κουνιάδα του και την πεθερά του μπροστά στα παιδιά του
Ισπανία: Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Σοσιαλιστικό Κόμμα και Podemos έχουν βρεθεί σε τέλμα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ισπανία είναι ορατό.
Ισπανία: Μια σοσιαλιστική κυβέρνηση, που θα περιλάμβανε μερικά ανεξάρτητα μέλη από τους Podemos πρότεινε ο Πέδρο Σάντσεθ.
Ρίτσαρντ Γκιρ: «Εάν οι καρδιές των ανθρώπων είναι κλειστές, δηλητηριασμένες από τους Σαλβίνι και Τραμπ όλου του κόσμου, τότε δεν θα γίνει τίποτα» τόνισε ο διάσημος ηθοποιός.