Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας είναι μία από τις 74 Περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας.
Η πόλη Πέλλα (Αρχαία Πέλλα επίσης) είναι κτισμένη επάνω σε λόφο σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την οδική αρτηρία Θεσσαλονίκης – Έδεσσας και τον αρχαιολογικό χώρο και 7 χλμ από τα Γιαννιτσά. Νοτίως του δρόμου βρίσκεται ο εύφορος κάμπος που προέκυψε από την αποξήρανση της Λουδίας λίμνης ή λίμνης των Γιαννιτσών από την Αμερικανική εταιρεία Foundation μεταξύ των ετών 1927-1937.
Η Πέλλα έχει έκταση περίπου 3 τ. χμ. και πληθυσμό 2450 κατοίκους.Επί Τουρκοκρατίας είχε 70 περίπου οικογένειες που ήταν κολλήγοι του Τούρκου Αγά και ενός Εβραίου Ιταλικής υπηκοότητας, του Σαούλ Μοδιάνο. Η Νέα Πέλλα Πέλλας βρίσκεται 2 χλμ μετά τον αρχαιολογικό χώρο με κατεύθυνση προς Γιαννιτσά και είναι μία νέα πόλη. Τα πρώτα σπίτια άρχισαν να χτίζονται το 1925 από τους πρώτους κατοίκους της που ήρθαν πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία.
Κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών με την συνθήκη της Λωζάνης (24 Ιουλίου 1923) ήρθαν στην Πέλλα:
Πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη που έφυγαν από το χωριό Αρναούτκιοϊ της περιοχής Τσατάλτζα-Μητροπόλεως Δέρκων και Τυρολόης, που βρίσκεται 18 χμ. δυτικά της Κωνσταντινούπολης. Οι κάτοικοι του χωριού αυτού εγκαταστάθηκαν εκτός της Πέλλας και στο χωριό Διονυσίου της Χαλκιδικής.
Πρόσφυγες από το χωριό Νεοχώριo (Γενίκιοϊ) της Καλλίπολης που εγκαταστάθηκαν εκτός της Πέλλας και στα χωριά Εξαπλάτανος, Άθυρα, Κουφάλια και αλλού.
Πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία που ήρθαν στην Πέλλα το 1918 -1924 από το χωριό Μοναστήρι της σημερινής Βουλγαρίας και μοιράστηκαν στην Πέλλα στο Μικρό Μοναστήρι Nομού Θεσσαλονίκης και το Νέο Μοναστήρι (Τζόμπα) περιοχής Δομοκού.
Ο Δήμος Πέλλας
Η Πέλλα αναγνωρίσθηκε ως κοινότητα στις 28 Ιουνίου 1918 με την ονομασία «Άγιοι Απόστολοι», αποτελούμενη και από τους συνοικισμούς Ραχώνας, Λειβαδίτσας και Αγροσυκιάς. Οι δύο τελευταίοι αποσπάστηκαν από την Πέλλα το 1922 και προσαρτήθηκαν στην κοινότητα Αθύρων.Στις 2 Μαρτίου 1926 μετονομάστηκε σε «Παλαιά Πέλλα».To 1975 ονομάστηκε «Πέλλα».
Η κοινότητα αναβαθμίστηκε σε δήμο το 1989, για ιστορικούς λόγους, με το Προεδρικό Διάταγμα 592/21-12-1989[4]. Με το σχέδιο Καποδίστριας, ο Δήμος Πέλλας διευρύνεται και περιλαμβάνει τις μέχρι τώρα κοινότητες Νέας Πέλλας, Αθύρων, Δυτικού, Αγροσυκιάς και Ραχώνας με τον οικισμό της Λειβαδίτσας. Με το σχέδιο Καλλικράτης ο Δήμος διευρύνεται ακόμα περισσότερο και συγχωνεύεται με τους δήμους Γιαννιτσών, Κύρρου, Κρύας Βρύσης και Μεγάλου Αλεξάνδρου και η έδρα μεταφέρεται στα Γιαννιτσά. Έτσι ο Δήμος Πέλλας σήμερα είναι ο πολυπληθέστερος του νομού έχει πάνω από 63.122 κατοίκους.
Πέλλα με μια ματιά
Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας είναι μία από τις 74 Περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας.
Ανήκει γεωγραφικά στην Μακεδονία, και διοικητικά, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Έχει έκταση 2.507 τ.χλμ. και πληθυσμό 139.680 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
Πρωτεύουσα της Π.Ε. είναι η Έδεσσα, με πληθυσμό 18.229 κατοίκους.
Πέλλα σχετικές ειδήσεις:
Μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική με πάνω από 100 κρούσματα - Που εντοπίστηκαν και τα 293
Κορωνοϊός Ελλάδα: Στα ύψη τα σημερινά κρούσματα μετά την χθεσινή πτώση, πρώτη η Αττική με 103 και δεύτερη η Θεσσαλονίκη. Δείτε τη γεωγραφική κατανομή τους.
Πρώτη και σήμερα στα κρούσματα η Αττική - Που εντοπίστηκαν και τα 170
Ελλάδα κορωνοϊός: Σήμερα ανακοινώθηκαν 170 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου εκ των οποίων τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Στην Αττική καταγράφηκαν 51 νέα κρούσματα ενώ στη Θεσσαλονίκη 18.
Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων στην Αττική - Που εντοπίστηκαν τα υπόλοιπα
Ελλάδα κορωνοϊός: «SOS» εκπέμπει η Αττική καθώς όλο και αυξάνονται οι νοσούντες με κορωνοϊό. Δείτε αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή και των 284 νέων κρουσμάτων στη χώρα μας.
Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές προστίθεται η Π.Ε. Λέσβου
Κορωνοϊός Ελλάδα: Περιοριστικά μέτρα τίθενται σε ισχύ από αύριο, Δευτέρα 24 Αυγούστου, στην Περιφερειακή Ενότητα της Λέσβου προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της Covid-19.
Σε αυτές τις περιοχές απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων
Ελλάδα κορωνοϊός: Τίθεται ανώτατο όριο 50 συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση, ανεξαρτήτως του αν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους χώρους.