Η Πορτογαλία, επίσημα γνωστή ως Πορτογαλική Δημοκρατία (πορτογαλικά: República Portuguesa), βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Ιβηρικής χερσονήσου στη νοτιοδυτική Ευρώπη.
Βόρεια και ανατολικά η Πορτογαλία συνορεύει με την Ισπανία, ενώ νότια και δυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό. Η χώρα περιλαμβάνει και δύο αρχιπελάγη στον Ατλαντικό, τις Αζόρες και την Μαδέρα. Έχει έκταση 92.090 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 10.276.617 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2018. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Λισαβόνα.
Η Πορτογαλία πήρε την ονομασία της κατά τον 11ο αιώνα μ.Χ. από την παλιότερη ονομασία της πόλης Πόρτο που ήταν Portus Cale ή Portucale ή Portucalia. Η επικράτεια της Πορτογαλίας περιλαμβάνει το νοτιοδυτικό τμήμα της Ιβηρικής Χερσονήσου και δύο αρχιπελάγη στον Ατλαντικό, τη Μαδέιρα και τις Αζόρες. Βρίσκεται ανάμεσα στα πλάτη 32° και 43° βόρεια, και μήκη 32° και 6° δυτικά.
Το ηπειρωτικό τμήμα της χώρας χωρίζεται στα δύο από το κύριο ποτάμι του, τον Τάγο, ο οποίος πηγάζει από την Ισπανία και εκβάλλει στον Ατλαντικό ωκεανό. Στις εκβολές του ποταμού είναι κτισμένη η Λισαβόνα. Το βόρειο τμήμα της χώρας είναι ορεινό και στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν πολλά οροπέδια, ενώ το νότιο, όπου βρίσκονται οι περιοχές Αλγκάρβε και Αλεντέζου, χαρακτηρίζεται από τις πεδιάδες του.
Η ψηλότερη κορυφή της Πορτογαλίας είναι το όρος Πίκο, στο νησί Πίκο στις Αζόρες. Αυτό το ηφαίστειο έχει ύψος 2.351 μέτρα και είναι το σύμβολο των Αζόρων. Στο ηπειρωτικό τμήμα της χώρας η ψηλότερη κορυφή είναι η Σέρρα δα Εστρέλα, με ύψος 1.991 μέτρα.
Η Πορτογαλία είναι Ημιπροεδρική δημοκρατία όμως με υπερ-αυξημένες αρμοδιότητες του πρωθυπουργού. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω. Από το 1910, αρχηγός κράτους είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σημερινός πρόεδρος είναι ο Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόοουζα. Ο Σόουζα εξελέγη από τον πρώτο γύρο τον Ιανουάριο του 2016. Πρωθυπουργός είναι ο Αντόνιο Κόστα.
Στη χώρα γίνονται εκλογές για πρόεδρο και για κοινοβούλιο. Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν στις 4 Οκτωβρίου 2015.
Η Πορτογαλία είναι μέλος του ΟΗΕ από το 1955 και ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ (1949), ΟΟΣΑ (1961) και της ΕΖΕΣ (1960), την οποία εγκατέλειψε το 1986 για να γίνει μέλος της ΕΟΚ, η οποία το 1993 έγινε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Πορτογαλία και η Αγγλία (αργότερα, Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας) μοιράζονται τη παλαιότερη ενεργή στρατιωτική συμφωνία, μέσω της Αγγλο-Πορτογαλικής Συμφωνίας (Συνθήκη του Γουίντσορ), η οποία υπογράφηκε το 1373.
Η κυβέρνηση της ιβηρικής χώρας αναγνώρισε επισήμως την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου στις 7 Οκτωβρίου του 2008.
Οι μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές της Πορτογαλίας με τον πληθυσμό τους (σύμφωνα με την απογραφή του 2011) είναι:
Λισαβόνα – 2.821.699
Πόρτο – 1.756.531
Μπράγκα – 814.083
Αβέιρο – 461.819
Φάρο – 451.005
Κοΐμπρα – 422.708
Βιζέου – 338.229
Πορτογαλία με μια ματιά
Διοικητικά η Πορτογαλία χωρίζεται σε πέντε περιφέρειες:
Αλεντέζου
Αλγκάρβε
Κέντρο
Λισαβώνα και Κοιλάδα του Τάγου
Βορράς
Πορτογαλία σχετικές ειδήσεις:
Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχθεί με ασφάλεια τους επισκέπτες της
Νίκος Δένδιας τουρισμός: "Οι ελληνικές Αρχές, επεξεργάζονται τα σχετικά ταξιδιωτικά και υγειονομικά πρωτόκολλα και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση με ασφάλεια να φιλοξενήσουμε και πάλι επισκέπτες στη χώρα μας", δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών.
Η μπάλα στη σέντρα - Ποια πρωταθλήματα επιστρέφουν και πότε
Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα: Η «στρογγυλή θεά» βγαίνει από την καραντίνα και σιγά σιγά όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα επιστρέφουν στη δράση. Πρώτη το "χορό" θα σύρει η Bundesliga. Ποιοι θα την ακολουθήσουν;
Σεντένο σε Τασούλα: Το Eurogroup θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης
Σεντένο σε Τασούλα: Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο Μάριο Σεντένο διαβεβαίωσε πως το Eurogroup θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Κομισιόν κορωνοϊός: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ίση μεταχείριση χωρών που βρίσκονται σε συγκρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση και έχουν υιοθετήσει αντίστοιχα μέτρα πρόληψης.
Ισπανία κορωνοϊός: Η χώρα έχει αποφασίσει καραντίνα δύο εβδομάδων για τους ξένους ταξιδιώτες, ενώ θα κρατήσει τα σύνορα της κλειστά σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τυχόν δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού.