Ο Προκόπιος Παυλόπουλος είναι Έλληνας νομικός, πανεπιστημιακός και πολιτικός. Έχει διατελέσει Υπουργός σε πολλές Κυβερνήσεις της Ελλάδας και για χρόνια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Από το 2015 είναι ο έβδομος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος γεννήθηκε το 1950 στην Καλαμάτα. Το 1968 εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποίαν αποφοίτησε με άριστα το 1973. Συνέχισε, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, τις σπουδές του στο Παρίσι και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Paris II. Το 1974 έλαβε Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Δημόσιο Δίκαιο (DEA de Droit Public) και το 1977 αναγορεύθηκε με άριστα διδάκτωρ (Doctorat d’ État).
Το 1982 εξελέγη και ακολούθως διορίσθηκε Εντεταλμένος Υφηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και, μετά από διαδοχικές κρίσεις στις βαθμίδες του Επίκουρου Καθηγητή (1983) και του Αναπληρωτή Καθηγητή (1985), εξελέγη Καθηγητής της ίδιας Σχολής το 1989. Επιπροσθέτως, δίδαξε και διεξήγαγε έρευνα ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris II (1986).
Ο Προκόπιος Παυλόπουλος υπήρξε ενεργός πολιτικός για πολλά χρόνια, αρχής γενομένης από το 1974-1975, κατά την άσκηση καθηκόντων Γραμματέα του πρώτου (προσωρινού) Προέδρου της Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλου.
Διετέλεσε μέλος της Οικουμενικής Κυβέρνησης Ξ. Ζολώτα (1989-1990), στην οποίαν μετείχε ως Αναπληρωτής Υπουργός Προεδρίας, αρμόδιος για τα ΜΜΕ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Το 1990 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή του Νομικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, επί προεδρίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 1995. Μεταξύ 1995 και 1996 ήταν Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Το 1996 εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και ως το 2000 άσκησε καθήκοντα Τομεάρχη Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Από το 2000 ως το 2014 εκλεγόταν συνεχώς Βουλευτής Α΄ Αθηνών. Από το 2000 έως το 2004 ήταν Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
Μεταξύ 2004-2009 διετέλεσε, αδιαλείπτως, Υπουργός Εσωτερικών στις Κυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή, με την ενιαία μορφή που είχε τότε το Υπουργείο αυτό. Στις 18 Φεβρουαρίου του 2015 εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πλειοψηφία 233 ψήφων επί 300.
Συγγραφικό έργο
La directive en droit administratif (Παρίσι, 1977)
Η συνταγματική κατοχύρωση της αιτήσεως ακυρώσεως (Αθήνα, 1982)
Η προσωρινή δικαστική προστασία στο Κοινοτικό Δίκαιο (Αθήνα, 1982)
Η αστική ευθύνη του δημοσίου (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, 1986)
Η σύμβαση εκτέλεσης δημόσιου έργου. Άρθρα και γνωμοδοτήσεις (εκδόσεις Σάκκουλα, 1997)
Η αναθεώρηση του συντάγματος υπό το πρίσμα της κοινοβουλευτικής εμπειρίας (εκδόσεις Λιβάνη, 2010)
Το Δημόσιο Δίκαιο στον αστερισμό της οικονομικής κρίσης (εκδόσεις Λιβάνη, 2013).
Προκόπης Παυλόπουλος με μια ματιά
Γέννηση: 10 Ιουλίου 1950, Καλαμάτα
Εθνικότητα: Έλληνας
Σύζυγος: Βλασία Παυλοπούλου – Πελτσεμή
Παιδιά: 3
Επάγγελμα: Νομικός
Θρήσκευμα: Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία
Προκόπης Παυλόπουλος σχετικές ειδήσεις:
Δημοσιογραφικά Βραβεία Μπότση: Πραγματοποιήθηκε σήμερα η 36η απονομή των βραβείων [pics]
Δημοσιογραφικά Βραβεία Μπότση: Παρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος που απένειμε τα έξι πρώτα βραβεία αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: “Συμβολίζει τη νέα εποχή εθνικής αναγέννησης στην οποία έχει εισέλθει η χώρα”
Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βουλή, θα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.
Ο Σπύρος Γκουτζάνης γράφει στο blog του στο pagenews.gr και σχολιάζει το σήριαλ του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναρωτιέται το λόγο που δεν παραιτείται ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Πάνος Σκουρλέτης: “Θα έπρεπε να έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις από τις ΗΠΑ”
Πάνος Σκουρλέτης: Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη του αναφέρθηκε τόσο στο όνομα που προτείνει το κόμμα του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και για το ποιες θα έπρεπε να ήταν οι εγγυήσεις που θα έπαιρνε ο πρωθυπουργός από το ταξίδι του στις ΗΠΑ.
Προκόπης Παυλόπουλος: Πρώτη αντίδραση για τα σενάρια διαδοχής του – “Μόνο ο Θεός ξέρει”
Προκόπης Παυλόπουλος: Ρωτήθηκε σχετικά με τα σενάρια διαδοχής του από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την αντίδραση του να είναι απόλυτα διπλωματική.