Ρωσία

Ρωσία
Η Ρωσία είναι μια χώρα που βρίσκεται στη βόρεια Ευρασία.

Πολίτευμά της είναι Ομοσπονδιακή Ημιπροεδρική δημοκρατία και αποτελείται από 85 ομοσπονδιακά κρατίδια. Από τα βορειοδυτικά ως τα νοτιοανατολικά, η Ρωσία, μοιράζεται εδαφικά σύνορα με τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία, την Ουκρανία, τη Γεωργία (συμπρλβ. την Αμπχαζία και τη Νότια Οσσετία), το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, την Κίνα, τη Μογγολία και τη Βόρεια Κορέα. Στη θάλασσα είναι πλησίον της Ιαπωνίας και της Αμερικάνικης Πολιτείας της Αλάσκας.

Με έκταση 17.098.246 τ.χλμ. αποτελεί το μεγαλύτερο κράτος του πλανήτη, καλύπτοντας πάνω από το ένα όγδοο της παγκόσμιας κατοικήσιμης γης. Η Ρωσία είναι η ένατη σε πληθυσμό χώρα παγκοσμίως, με 146.793.744 κατοίκους, σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2019. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Μόσχα. Η επίσημη γλώσσα είναι τα ρωσικά και νόμισμα τα ρούβλια.

  • Η Ρωσική Ομοσπονδία δημιουργήθηκε το 1991 και προήλθε από την αποδόμηση της Ε.Σ.Σ.Δ.. Έκτοτε, το πολίτευμά της είναι Ημιπροεδρική δημοκρατία κατά το πρότυπο του δυτικού φιλελεύθερου μοντέλου.
  • Η Ρωσία εκτείνεται τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη, με το μεγαλύτερο τμήμα αυτής να εκτείνεται στην πρώτη, πολιτισμικά όμως είναι πιο κοντά στην δεύτερη.

Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι η μεγαλύτερη χώρα στον πλανήτη, με συνολική έκταση 17.098.246 χλμ2. Στη χώρα υπάρχουν 23 Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, 40 περιοχές του προγράμματος της ΟΥΝΕΣΚΟ Άνθρωπος και Βιόσφαιρα, 41 εθνικά πάρκα και 101 εθνικοί δρυμοί. Καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ανατολικής Ευρώπης και ολόκληρη τη βόρεια Ασία. Συνορεύει με τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, τη Μογγολία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

Αποτελείται κυρίως από τεράστιες πεδινές περιοχές, στέπες στα νότια, και πυκνά δάση και τούνδρα στα βόρεια. Οι περιοχές αυτές αποτελούν και το 10% των παγκόσμιων αγροτικών εκτάσεων.Επίσης, δεκάδες χιλιάδες ποτάμια διαρρέουν τη Ρωσία, με τον Βόλγα να είναι το πιο γνωστό, επειδή είναι το μακρύτερο ποτάμι της Ευρώπης, αλλά και για την ιστορική του σημασία. Μεγαλύτεροι ποταμοί είναι ο Βόλγας, ο Ντβίνα, ο Ντον, o Ομπ, ο Γενισέης, ο Αγγαράς, ο Λένας και ο Αμούρ. Μεγαλύτερες λίμνες είναι η Κασπία Θάλασσα, η Βαϊκάλη, η Λάντογκα, η Ονέγκα.

Ρωσία σχετικές ειδήσεις:

  • Ρωσία Τουρκία S – 400: Κοντά στο να υπογράψουν νέα συμφωνία Άγκυρα και Μόσχα

    Κοντά σε νέα συμφωνία για αγορά S- 400 Άγκυρα και Μόσχα

    Ρωσία Τουρκία S - 400: Σύμφωνα με ρωσικές πηγές οι δύο χώρες είναι κοντά στο να υπογράψουν ένα νέο συμβόλαιο αγοράς, ενδεχόμενο στο οποίο έχουν ήδη αντιδράσει οι ΗΠΑ.

    Ρωσία Τουρκία S – 400: Κοντά στο να υπογράψουν νέα συμφωνία Άγκυρα και Μόσχα
  • Η Βέρμαχτ στη Λευκορωσία

    Η Βέρμαχτ στη Λευκορωσία

    Ο Σπύρος Γκουτζάνης στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για την έκρυθμη κατάσταση στη Λευκορωσία και την τάση της ΕΕ να ανακατεύεται σε όλα με πρόφαση τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά το «φαίνεσθαι» και το «είναι» διαφέρουν.

    Σπύρος Γκουτζάνης
  • Σπύρος Γκουτζάνης
  • Η Βέρμαχτ στη Λευκορωσία
  • Αλεξέι Ναβάλνι: Φεύγει για Γερμανία μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις

    Ο αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι αναχώρησε για Γερμανία μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις

    Αλεξέι Ναβάλνι: Έγινε η αεροδιακομιδη του στη Γερμανία σήμερα το πρωί μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις 24 ωρών. Ανεξάρτητη έρευνα για την κατάσταση της υγείας του ζητά η Κομισιόν.

    Αλεξέι Ναβάλνι: Φεύγει για Γερμανία μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις
  • Κορωνοϊός ΠΟΥ: Η Ευρώπη μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία χωρίς καθολικό lockdown

    Η Ευρώπη μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία χωρίς καθολικό lockdown σύμφωνα με τον ΠΟΥ

    Κορωνοϊός ΠΟΥ: Εδώ και δύο μήνες, η Ευρώπη καταγράφει συνεχή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων: την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου καταγράφηκαν 40.000 επιπλέον κρούσματα σε σχέση με αυτά του Ιουνίου, όταν ο αριθμός τους βρισκόταν στο χαμηλότερο σημείο.

    Κορωνοϊός ΠΟΥ: Η Ευρώπη μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία χωρίς καθολικό lockdown
  • Αλεξέι Ναβάλνι: Εντοπίστηκε χημική βιομηχανική ουσία στον επικεφαλή της ρωσικής αντιπολίτευσης

    Εντοπίστηκε χημική βιομηχανική ουσία στον Αλεξέι Ναβάλνι

    Αλεξέι Ναβάλνι: Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών της περιοχής του Ομσκ, η χημική αυτή βιομηχανική ουσία, χρησιμοποιείται ως πλαστικοποιητής και ως διαλύτης σε ακρυλικές βαφές και επιστρώσεις, ενδέχεται να παρέμεινε στα χέρια του Ναβάλνι μέσω αντικειμένων με τα οποία ήρθε σε επαφή, όπως για παράδειγμα ένα πλαστικό ποτήρι.

    Αλεξέι Ναβάλνι: Εντοπίστηκε χημική βιομηχανική ουσία στον επικεφαλή της ρωσικής αντιπολίτευσης
  • Λιβύη πόλεμος: Κατάπαυση του πυρός στη χώρα – Οδεύει προς εκλογές

    Κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη - Οδεύει προς εκλογές, τι ανακοίνωσε ο Σάρατζ

    Λιβύη πόλεμος: Σύμφωνα με το Reuters, την κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η κυβέρνηση Σάρατζ. Ζήτησε, επίσης, τη διεξαγωγή εκλογών -κοινοβουλευτικών και προεδρικών- τον ερχόμενο Μάρτιο.

    Λιβύη πόλεμος: Κατάπαυση του πυρός στη χώρα – Οδεύει προς εκλογές
  • Αλεξέι Ναβάλνι: Σε κώμα με δηλητηρίαση ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης

    Σε κώμα με δηλητηρίαση ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι [vid]

    Αλεξέι Ναβάλνι: Την ανακοίνωση έκανε εκπρόσωπός του - Ο Ρώσος δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής είναι σφοδρός επικριτής του Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Αλεξέι Ναβάλνι: Σε κώμα με δηλητηρίαση ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης
ΣΕΛΙΔΑ 29 ΑΠΟ 126