Ρωσία

Ρωσία
Η Ρωσία είναι μια χώρα που βρίσκεται στη βόρεια Ευρασία.

Πολίτευμά της είναι Ομοσπονδιακή Ημιπροεδρική δημοκρατία και αποτελείται από 85 ομοσπονδιακά κρατίδια. Από τα βορειοδυτικά ως τα νοτιοανατολικά, η Ρωσία, μοιράζεται εδαφικά σύνορα με τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία, την Ουκρανία, τη Γεωργία (συμπρλβ. την Αμπχαζία και τη Νότια Οσσετία), το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, την Κίνα, τη Μογγολία και τη Βόρεια Κορέα. Στη θάλασσα είναι πλησίον της Ιαπωνίας και της Αμερικάνικης Πολιτείας της Αλάσκας.

Με έκταση 17.098.246 τ.χλμ. αποτελεί το μεγαλύτερο κράτος του πλανήτη, καλύπτοντας πάνω από το ένα όγδοο της παγκόσμιας κατοικήσιμης γης. Η Ρωσία είναι η ένατη σε πληθυσμό χώρα παγκοσμίως, με 146.793.744 κατοίκους, σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2019. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Μόσχα. Η επίσημη γλώσσα είναι τα ρωσικά και νόμισμα τα ρούβλια.

  • Η Ρωσική Ομοσπονδία δημιουργήθηκε το 1991 και προήλθε από την αποδόμηση της Ε.Σ.Σ.Δ.. Έκτοτε, το πολίτευμά της είναι Ημιπροεδρική δημοκρατία κατά το πρότυπο του δυτικού φιλελεύθερου μοντέλου.
  • Η Ρωσία εκτείνεται τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη, με το μεγαλύτερο τμήμα αυτής να εκτείνεται στην πρώτη, πολιτισμικά όμως είναι πιο κοντά στην δεύτερη.

Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι η μεγαλύτερη χώρα στον πλανήτη, με συνολική έκταση 17.098.246 χλμ2. Στη χώρα υπάρχουν 23 Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, 40 περιοχές του προγράμματος της ΟΥΝΕΣΚΟ Άνθρωπος και Βιόσφαιρα, 41 εθνικά πάρκα και 101 εθνικοί δρυμοί. Καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ανατολικής Ευρώπης και ολόκληρη τη βόρεια Ασία. Συνορεύει με τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, τη Μογγολία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

Αποτελείται κυρίως από τεράστιες πεδινές περιοχές, στέπες στα νότια, και πυκνά δάση και τούνδρα στα βόρεια. Οι περιοχές αυτές αποτελούν και το 10% των παγκόσμιων αγροτικών εκτάσεων.Επίσης, δεκάδες χιλιάδες ποτάμια διαρρέουν τη Ρωσία, με τον Βόλγα να είναι το πιο γνωστό, επειδή είναι το μακρύτερο ποτάμι της Ευρώπης, αλλά και για την ιστορική του σημασία. Μεγαλύτεροι ποταμοί είναι ο Βόλγας, ο Ντβίνα, ο Ντον, o Ομπ, ο Γενισέης, ο Αγγαράς, ο Λένας και ο Αμούρ. Μεγαλύτερες λίμνες είναι η Κασπία Θάλασσα, η Βαϊκάλη, η Λάντογκα, η Ονέγκα.

Ρωσία σχετικές ειδήσεις:

  • Εμβόλιο κορωνοϊός: Ευχάριστα νέα από τη Ρωσία – Θετικές οι δοκιμές σε εθελοντές, πότε βγαίνει

    Ευχάριστα νέα και από τη Ρωσία για το εμβόλιο κατά του ιού - Θετικές οι δοκιμές σε εθελοντές, πότε βγαίνει

    Εμβόλιο κορωνοϊός: Οι Ρώσοι επιστήμονες είχαν ήδη ανακοινώσει ότι έχουν προχωρήσει στις δοκιμές του εμβολίου. Σήμερα έκαναν γνωστό ότι η πρώτη ομάδα εθελοντών στην οποία δοκιμάστηκε το εμβόλιο πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

    Εμβόλιο κορωνοϊός: Ευχάριστα νέα από τη Ρωσία – Θετικές οι δοκιμές σε εθελοντές, πότε βγαίνει
  • Αγιά Σοφιά γερμανικά ΜΜΕ: «Πού είναι η αλληλεγγύη της ΕΕ στη διένεξη Ελλάδας – Τουρκίας;»

    Γερμανικός Τύπος για την Αγιά Σοφιά: «Πού είναι η αλληλεγγύη της ΕΕ στη διένεξη Ελλάδας - Τουρκίας;»

    Αγιά Σοφιά γερμανικά ΜΜΕ: Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στην αλλαγή καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς από την τουρκική κυβέρνηση και αναρωτιέται που είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην Ελλάδα.

    Αγιά Σοφιά γερμανικά ΜΜΕ: «Πού είναι η αλληλεγγύη της ΕΕ στη διένεξη Ελλάδας – Τουρκίας;»
  • Αγιά Σοφιά: Αποκαθήλωση των πινακίδων που όριζαν τον ναό ως μουσείο

    Θλιβερές εικόνες από την αποκαθήλωση των πινακίδων που όριζαν την Αγιά Σοφιά ως μουσείο

    Αγιά Σοφιά: Σημειώνεται ότι η Αγία Σοφία παραμένει κλειστή στους επισκέπτες από τις 12 Ιουλίου προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες εργασίες για τη μετατροπή της σε τέμενος.

    Αγιά Σοφιά: Αποκαθήλωση των πινακίδων που όριζαν τον ναό ως μουσείο
  • Διεθνής Αμνηστία: Έκθεση δείχνει 3000 εργαζόμενους στην υγεία να έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊο

    Τρεις χιλιάδες εργαζόμενοι στην υγεία πέθαναν από κορωνοϊό, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία

    Διεθνής Αμνηστία: Έκθεση δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στην υγεία είχαν πολλά θύματα από την επιδημία του κορωνοϊού, σε πολλές περιπτώσεις δέχτηκαν διώξεις επειδή ζήτησαν τα αυτονόητα, πλήρωναν από τον μισθό τους για τον απαραίτητο εξοπλισμό. Οι «ήρωες» της πρώτης γραμμής έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τον κορωνοϊό την αδιαφορία ή και την εχθρική στάση των κυβερνήσεων.

    Διεθνής Αμνηστία: Έκθεση δείχνει 3000 εργαζόμενους στην υγεία να έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊο
  • ΕΕ για Αγιά Σοφιά: Να επανεξετάσει ο Ερντογάν την απόφασή του

    Μήνυμα της ΕΕ για την Αγιά Σοφιά: Να επανεξετάσει ο Ερντογάν την απόφασή του

    ΕΕ για Αγιά Σοφιά: Μήνυμα προς την Τουρκία για την απόφασή της να αλλάξει το καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη σημερινή μαραθώνια συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών.

    ΕΕ για Αγιά Σοφιά: Να επανεξετάσει ο Ερντογάν την απόφασή του
  • Εκπλήξεις δεν υπάρχουν – Οι «γνωστοί» μη δηλώσουν έκπληκτοι όταν πέσουν οι πρώτες κανονιές

    Εκπλήξεις δεν υπάρχουν - Οι «γνωστοί» μη δηλώσουν έκπληκτοι όταν πέσουν οι πρώτες κανονιές

    Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο blog του στο pagenews.gr γράφει για την απόφαση του Ερντογάν όσον αφορά την Αγιά Σοφιά, ενώ σχολιάζει τη στάση της Βρετανίας, της Ρωσίας και της Γερμανίας. Προειδοποιεί τους «γνωστούς» να μην δηλώσουν έκπληκτοι όταν αρχίσουν να πέφτουν οι πρώτες κανονιές λόγω των συνολικών σχεδίων της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

    Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Εκπλήξεις δεν υπάρχουν – Οι «γνωστοί» μη δηλώσουν έκπληκτοι όταν πέσουν οι πρώτες κανονιές
  • Πούτιν σε Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: Οι εξηγήσεις του Τούρκου προέδρου στον Ρώσο ομόλογό του

    Οι εξηγήσεις του Ερντογάν στον Πούτιν για την Αγιά Σοφιά

    Πούτιν σε Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν Ερντογάν και Πούτιν μετά από τουρκική πρωτοβουλία. Τι είπε ο Τούρκος πρόεδρος για την αλλαγή καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς.

    Πούτιν σε Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: Οι εξηγήσεις του Τούρκου προέδρου στον Ρώσο ομόλογό του
  • Έλον Μασκ: Έβδομος στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο

    Ο Έλον Μασκ είναι ο έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

    Έλον Μασκ: Η περιουσία του αυξήθηκε πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια μετά το άλμα κατά 10,8% των μετοχών της Tesla, ξεπερνώντας ακόμη και τον δισεκατομμυριούχο μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ.

    Έλον Μασκ: Έβδομος στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο
ΣΕΛΙΔΑ 41 ΑΠΟ 126