Ρωσία

Ρωσία
Η Ρωσία είναι μια χώρα που βρίσκεται στη βόρεια Ευρασία.

Πολίτευμά της είναι Ομοσπονδιακή Ημιπροεδρική δημοκρατία και αποτελείται από 85 ομοσπονδιακά κρατίδια. Από τα βορειοδυτικά ως τα νοτιοανατολικά, η Ρωσία, μοιράζεται εδαφικά σύνορα με τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία, την Ουκρανία, τη Γεωργία (συμπρλβ. την Αμπχαζία και τη Νότια Οσσετία), το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, την Κίνα, τη Μογγολία και τη Βόρεια Κορέα. Στη θάλασσα είναι πλησίον της Ιαπωνίας και της Αμερικάνικης Πολιτείας της Αλάσκας.

Με έκταση 17.098.246 τ.χλμ. αποτελεί το μεγαλύτερο κράτος του πλανήτη, καλύπτοντας πάνω από το ένα όγδοο της παγκόσμιας κατοικήσιμης γης. Η Ρωσία είναι η ένατη σε πληθυσμό χώρα παγκοσμίως, με 146.793.744 κατοίκους, σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2019. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Μόσχα. Η επίσημη γλώσσα είναι τα ρωσικά και νόμισμα τα ρούβλια.

  • Η Ρωσική Ομοσπονδία δημιουργήθηκε το 1991 και προήλθε από την αποδόμηση της Ε.Σ.Σ.Δ.. Έκτοτε, το πολίτευμά της είναι Ημιπροεδρική δημοκρατία κατά το πρότυπο του δυτικού φιλελεύθερου μοντέλου.
  • Η Ρωσία εκτείνεται τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη, με το μεγαλύτερο τμήμα αυτής να εκτείνεται στην πρώτη, πολιτισμικά όμως είναι πιο κοντά στην δεύτερη.

Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι η μεγαλύτερη χώρα στον πλανήτη, με συνολική έκταση 17.098.246 χλμ2. Στη χώρα υπάρχουν 23 Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, 40 περιοχές του προγράμματος της ΟΥΝΕΣΚΟ Άνθρωπος και Βιόσφαιρα, 41 εθνικά πάρκα και 101 εθνικοί δρυμοί. Καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ανατολικής Ευρώπης και ολόκληρη τη βόρεια Ασία. Συνορεύει με τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, τη Μογγολία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

Αποτελείται κυρίως από τεράστιες πεδινές περιοχές, στέπες στα νότια, και πυκνά δάση και τούνδρα στα βόρεια. Οι περιοχές αυτές αποτελούν και το 10% των παγκόσμιων αγροτικών εκτάσεων.Επίσης, δεκάδες χιλιάδες ποτάμια διαρρέουν τη Ρωσία, με τον Βόλγα να είναι το πιο γνωστό, επειδή είναι το μακρύτερο ποτάμι της Ευρώπης, αλλά και για την ιστορική του σημασία. Μεγαλύτεροι ποταμοί είναι ο Βόλγας, ο Ντβίνα, ο Ντον, o Ομπ, ο Γενισέης, ο Αγγαράς, ο Λένας και ο Αμούρ. Μεγαλύτερες λίμνες είναι η Κασπία Θάλασσα, η Βαϊκάλη, η Λάντογκα, η Ονέγκα.

Ρωσία σχετικές ειδήσεις:

  • Τουρκία Μεσόγειος: «Ανεδαφικοί οι ισχυρισμοί της Γαλλίας»

    Τουρκία: «Ανεδαφικοί οι ισχυρισμοί της Γαλλίας για τις φρεγάτες στην Μεσόγειο»

    Τουρκία Μεσόγειος: Στην αντεπίθεση περνά η Τουρκία μετά τις γαλλικές καταγγελίες για τη δράση της στην Μεσόγειο.

    Τουρκία Μεσόγειος: «Ανεδαφικοί οι ισχυρισμοί της Γαλλίας»
  • Γαλλία ΝΑΤO: «Να μην προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την Άγκυρα»

    Γαλλία σε ΝΑΤO: «Να μην προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την Άγκυρα»

    Γαλλία ΝΑΤO: Κατά της Τουρκίας στράφηκε η Γαλλία στο ΝΑΤΟ. «Πρέπει να δούμε το πρόβλημα, να το πούμε και να το χειριστούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Γαλλία ΝΑΤO: «Να μην προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την Άγκυρα»
  • Δυνάμεις του Χαφτάρ: Κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου

    Κατηγορούν τις δυνάμεις του Χαφτάρ για βασανιστήρια και εγκλήματα πολέμου

    Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι έχει ταυτοποιήσει μαχητές που συνδέονται με τον στρατάρχη σε βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να βασανίζουν και να εκτελούν αιχμάλωτους.

    Δυνάμεις του Χαφτάρ: Κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου
  • Μια πολύπλοκη παρτίδα με την Ελλάδα στο τραπέζι

    Μια πολύπλοκη παρτίδα με την Ελλάδα στο τραπέζι

    Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο blog του στο pagenews.gr γράφει για τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις. Αναφέρεται στις κινήσεις της Τουρκίας, στη στάση της Γαλλίας και άλλων χωρών, καθώς και την επιλογή της γειτονικής χώρας να εργαλειοποιεί τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ για να υλοποιήσει τα σχέδια της στην περιοχή.

    Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Μια πολύπλοκη παρτίδα με την Ελλάδα στο τραπέζι
  • Πούτιν: Οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ είναι η έκφραση εις βάθος εσωτερικών κρίσεων

    Πούτιν: Οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ είναι η έκφραση εις βάθος εσωτερικών κρίσεων

    Πούτιν: Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι η Ρωσία θα είναι σύντομα σε θέση να αντιμετωπίσει υπερηχητικά όπλα που αναπτύσσουν άλλες χώρες και πρόσθεσε πως η Μόσχα προηγείται των Ηνωμένων Πολιτειών στην ανάπτυξη νέου τύπου όπλων.

    Πούτιν: Οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ είναι η έκφραση εις βάθος εσωτερικών κρίσεων
  • Ρωσία Τουρκία: Αναβλήθηκε η συνάντηση των υπουργών για τη Λιβύη

    Συνεχίζεται το ρωσοτουρκικό «θρίλερ» - Γιατί αναβλήθηκε η συνάντηση των υπουργών

    Ρωσία Τουρκία: Αναβλήθηκε η επίσκεψη την οποία επρόκειτο να πραγματοποιήσουν σήμερα Κυριακή (14 Ιουνίου) στην Τουρκία οι  υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας.

    Ρωσία Τουρκία: Αναβλήθηκε η συνάντηση των υπουργών για τη Λιβύη
  • Ρώσος πρέσβης Ελλάδα: «Αυτονόητες η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ των νησιών»

    Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες από τον Ρώσο πρέσβη: «Αυτονόητες η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ των νησιών»

    Ρώσος πρέσβης Ελλάδα: Θέση για την κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου πήρε ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα. Ο Αντρέι Μάσλοβ μίλησε για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ των νησιών.

    Ρώσος πρέσβης Ελλάδα: «Αυτονόητες η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ των νησιών»
  • Μαζικοί τάφοι Λιβύη: Ενδελεχή έρευνα ζητά ο ΟΗΕ

    Μαζικοί τάφοι Λιβύη: Φρική μετά τον εντοπισμό τους - Έρευνα ζητά ο ΟΗΕ

    Μαζικοί τάφοι Λιβύη: Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε να διεξαχθεί ενδελεχής και διαφανής έρευνα μετά την εύρεση των ομαδικών τάφων.

    Μαζικοί τάφοι Λιβύη: Ενδελεχή έρευνα ζητά ο ΟΗΕ
ΣΕΛΙΔΑ 47 ΑΠΟ 126