Και σήμερα υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Η επιφάνεια του νησιού είναι 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η υψηλότερη κορυφή του έχει υψόμετρο 1.611 μέτρα. Με αυτό το ύψος, η Σαμοθράκη είναι το ψηλότερο ελληνικό νησί στο Αιγαίο -με την εξαίρεση των δύο μεγαλονήσων, της Κρήτης και της Εύβοιας. Το όνομα του βουνού είναι Σάος, αλλά οι ντόπιοι το ονομάζουν «Φεγγάρι» (όπως και την υψηλότερη κορυφή του), καθώς είναι «τόσο ψηλό που κρύβει το φεγγάρι». Εξάλλου, το όνομα του νησιού σημαίνει «ψηλή Θράκη» -από το αρχαιοελληνικό σάμος = υψηλή.
Η Σαμοθράκη αποτελεί τον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011, είναι 2.859 κάτοικοι. Μέσω του λιμανιού της Καμαριώτισσας η Σαμοθράκη συνδέεται ακτοπλοϊκά μόνο με την Αλεξανδρούπολη ενώ παλαιότερα συνδέονταν με την Καβάλα, το Λαύριο καθώς και με άλλα νησιά του Αιγαίου. Η οικονομία της Σαμοθράκης βασίζεται επί το πλείστον στον τουρισμό και την αλιεία.
Η Σαμοθράκη είναι παγκοσμίως γνωστή λόγω του διάσημου αρχαιοελληνικού αγάλματος της Νίκης, το οποίο βρέθηκε το 1863 στο νησί. Το άγαλμα, ύψους 2,75 μέτρων, εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. Επιπλέον, στην αρχαιότητα, στο νησί λάμβαναν χώρα τα Καβείρια Μυστήρια, αποκρυφιστικές τελετές που το περιεχόμενο τους δεν έχει διαλευκανθεί απόλυτα μέχρι σήμερα.
Παρά τις φυσικές ομορφιές και το αρχαιολογικό ενδιαφέρον από όλες τις ιστορικές περιόδους, η τουριστική βιομηχανία στη Σαμοθράκη δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη, σε σύγκριση με άλλα ελληνικά νησιά. Αυτό όμως το γεγονός αποτελεί ίσως βασική αιτία που το νησί παραμένει παρθένο και διατηρεί το φυσικό του περιβάλλον απρόσβλητο από την αλόγιστη ανάπτυξη που χαρακτηρίζει άλλες περιοχές -και ιδίως νησιά- της Ελλάδας.
Το Ιερό των Μεγάλων Θεών: ναϊκό συγκρότημα έκτασης περίπου 50 στρεμμάτων όπου τελούνταν μυστηριακές τελετές οι οποίες χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα π.Χ., με τις θεότητες που λατρεύονταν να είναι διαφορετικές από αυτές των Ολύμπιων θεών του δωδεκάθεου, και να σχετίζονται με τις χθόνιες θεότητες των Κάβειρων.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Φωτιά Βοτανικός: Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στην περιοχή, με την Πυροσβεστική να σπεύδει στο σημείο.
Επιτροπή «Ελλάδα 2021»: Την Αλεξανδρούπολη επισκέφθηκαν μέλη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Μεταξύ άλλων τα Μέλη της προσκύνησαν στον Ιερό Ναό Παναγίας Κοσμοσώτειρας, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας.
Λιμάνια χερσαίες ζώνες: Με αποφάσεις του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, τροποποιούνται οι χερσαίες ζώνες των λιμένων Καμαριώτισσας της Σαμοθράκης, Καβάλας και Κέρκυρας.
Κορωνοϊός Ελλάδα: Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το ΕΚΑΒ διενήργησε πάνω από 30 ασκήσεις μεταφοράς πιθανών κρουσμάτων, πριν ο κορωνοϊός έρθει στη χώρα μας.
Άρση μέτρων: Περισσότεροι από 200 υπαίθριοι και ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι ανά την επικράτεια «μας υποδέχονται ξανά» τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020.
Τουρκία - Ελλάδα: Συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες η Τουρκία. Αυτή τη φορά αμφισβητεί το δικαίωμα της χώρας μας για ασκήσεις σε Ικαρία, Πάτμο και Λέσβο.
Απαγορευτικό απόπλου σήμερα: Aναλυτικά τα δρομολόγια που θα ακυρωθούν εξαιτίας των ισχυρών ανεμών που φθάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ.
Απαγορευτικό απόπλου σήμερα: Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των θυελλωδών ανέμων με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται ορισμένα δρομολόγια.