Η Σαμοθράκη είναι νησί του Θρακικού Πελάγους. Βρίσκεται στο Βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου μεταξύ των νησιών Λήμνος, Ίμβρος και Θάσος, και απέχει 24 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη.
Η επιφάνεια του νησιού είναι 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η υψηλότερη κορυφή του έχει υψόμετρο 1.611 μέτρα. Με αυτό το ύψος, η Σαμοθράκη είναι το ψηλότερο ελληνικό νησί στο Αιγαίο -με την εξαίρεση των δύο μεγαλονήσων, της Κρήτης και της Εύβοιας. Το όνομα του βουνού είναι Σάος, αλλά οι ντόπιοι το ονομάζουν «Φεγγάρι» (όπως και την υψηλότερη κορυφή του), καθώς είναι «τόσο ψηλό που κρύβει το φεγγάρι». Εξάλλου, το όνομα του νησιού σημαίνει «ψηλή Θράκη» -από το αρχαιοελληνικό σάμος = υψηλή.
Η Σαμοθράκη αποτελεί τον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011, είναι 2.859 κάτοικοι. Μέσω του λιμανιού της Καμαριώτισσας η Σαμοθράκη συνδέεται ακτοπλοϊκά μόνο με την Αλεξανδρούπολη ενώ παλαιότερα συνδέονταν με την Καβάλα, το Λαύριο καθώς και με άλλα νησιά του Αιγαίου. Η οικονομία της Σαμοθράκης βασίζεται επί το πλείστον στον τουρισμό και την αλιεία.
Η Σαμοθράκη είναι παγκοσμίως γνωστή λόγω του διάσημου αρχαιοελληνικού αγάλματος της Νίκης, το οποίο βρέθηκε το 1863 στο νησί. Το άγαλμα, ύψους 2,75 μέτρων, εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. Επιπλέον, στην αρχαιότητα, στο νησί λάμβαναν χώρα τα Καβείρια Μυστήρια, αποκρυφιστικές τελετές που το περιεχόμενο τους δεν έχει διαλευκανθεί απόλυτα μέχρι σήμερα.
Παρά τις φυσικές ομορφιές και το αρχαιολογικό ενδιαφέρον από όλες τις ιστορικές περιόδους, η τουριστική βιομηχανία στη Σαμοθράκη δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη, σε σύγκριση με άλλα ελληνικά νησιά. Αυτό όμως το γεγονός αποτελεί ίσως βασική αιτία που το νησί παραμένει παρθένο και διατηρεί το φυσικό του περιβάλλον απρόσβλητο από την αλόγιστη ανάπτυξη που χαρακτηρίζει άλλες περιοχές -και ιδίως νησιά- της Ελλάδας.
Το Ιερό των Μεγάλων Θεών: ναϊκό συγκρότημα έκτασης περίπου 50 στρεμμάτων όπου τελούνταν μυστηριακές τελετές οι οποίες χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα π.Χ., με τις θεότητες που λατρεύονταν να είναι διαφορετικές από αυτές των Ολύμπιων θεών του δωδεκάθεου, και να σχετίζονται με τις χθόνιες θεότητες των Κάβειρων.
Τα σημαντικότερα μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα του αρχαιολογικού χώρου είναι:
Το «Τέμενος»
Το Ιερό
Η Θόλος της Αρσινόης
Το Πρόπυλο του Πτολεμαίου Β’
Η Στοά
Το Ανάκτορο
Ο Ιερός Κύκλος
Το Μνημείο της Νίκης
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης
Οι Πύργοι της Σαμοθράκης (Γκατιλούζι)
Το Στασίδι του Αποστόλου Παύλου.
Σαμοθράκη με μια ματιά
Ανήκει στην Θράκη.
Υπάγεται στον νομό Έβρου.
Διοικητικά το νησί συνιστά τον ομώνυμο Δήμο Σαμοθράκης.
Σαμοθράκη σχετικές ειδήσεις:
"Σφραγίζονται" τα ελληνικά σύνορα - Στον Έβρο ο πρωθυπουργός με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Έβρος νέα: Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί σήμερα Τρίτη 3 Μαρτίου, τα χερσαία σύνορα του Έβρου μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Κτηματολόγιο: Δεύτερη ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων - Οι σημαντικότερες ημερομηνίες
Κτηματολόγιο προθεσμία: Δεύτερη ευκαιρία δίνει ο Φορέας “Ελληνικό Κτηματολόγιο” σε όσους ιδιοκτήτες διαθέτουν περιουσία στον Δήμο Αθηναίων και δεν έχουν ελέγξει τα στοιχεία τους.
Πανεπιστημιακές ανασκαφές: Εργασίες σε Κυκλάδες και Ιόνιο
Πανεπιστημιακές ανασκαφές: Εκδήλωση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο παρουσιάζει τις ανασκαφές που πραγματοποιούνται σε πέντε σημεία της χώρας με τη συνεργασία πολιτείας, επιστήμης και κοινωνίας.
Γρίπη: Πέντε νεκροί σε τέσσερις ημέρες - Στους 13 ο συνολικός αριθμός των θυμάτων
Γρίπη νεκροί: Πέντε άνθρωποι έχουν φύγει από τη ζωή τις τελευταίες τέσσερις ημέρες εξαιτίας της γρίπης. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέβηκε στους 13. Οι επτά θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και οι έξι σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Λιμενικό: Διάσωση 77 μεταναστών σε Φαρμακονήσι και Σαμοθράκη
Λιμενικό: Στη διάσωση 77 μεταναστών, που βρίσκονταν σε βάρκες, στις θαλάσσιες περιοχές Φαρμακονησίου και Σαμοθράκης, προχώρησε το πρωί της Τετάρτης το Λιμενικό.
Διακοπή ρεύματος: Ενημέρωση της ΔΕΔΔΗΕ για τις ζημιές από τον “Ηφαιστίωνα”
Διακοπή ρεύματος: Συνεχίζονται από την ΔΕΔΔΗΕ οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης από την κακοκαιρία "Ηφαιστίων".