Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι χώρα στην Αραβική χερσόνησο.
Η Σαουδική Αραβία συνορεύει με το Ιράκ, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Υεμένη, ενώ βρέχεται από τον Περσικό Κόλπο στα βορειοανατολικά και από την Ερυθρά θάλασσα στα δυτικά. Η εδαφική επικράτεια της Σαουδικής Αραβίας, που παλιά προσδιοριζόταν πολύ αόριστα ως Zαζιράτ αλ- Αράμπ, δηλαδή «νησί των νομάδων», καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την Αραβική Χερσόνησο, ξεδιπλώνοντας τις ακτές της σε ένα συνολικό μήκος 2.600 χλμ. περίπου. Τα χερσαία σύνορά της, εξαιρετικά αβέβαια στο νότο, με τις ακατοίκητες ζώνες της ερήμου, εκτείνονται στο βορρά σε εντελώς ευθεία γραμμή.
Η σημερινή Σαουδική Αραβία, στο σύνολό της, συμπίπτει με τα εδάφη που διαδοχικά κατακτήθηκαν και υποτάχτηκαν από τους Σαουδάραβες Βαχαβίτες, το βασίλειο των οποίων, περιορισμένο αρχικά στις οάσεις του Nέγκεντ (όπου ήταν και η πρωτεύουσα, το Ριάντ), απέκτησε αρχικά διέξοδο στον Περσικό Kόλπο με την κατάληψη της χώρας που ονομαζόταν Aλ-Xάσα (1913) και συνέχισε να επεκτείνεται με την προσάρτηση της Χετζάζης και των ισλαμικών Αγίων Τόπων, Μέκκας και Μεδίνας (1924). Εξάλλου, μαζί με το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία διοικεί σήμερα από κοινού την ουδέτερη εδαφική ζώνη, η οποία χωρίζει τις δύο αυτές χώρες.
Η Σαουδική Αραβία είναι βασίλειο που ιδρύθηκε το 1932 από την ένωση των Βασιλείων του Νέγκεντ και της Χετζάζ, καθώς και των εμιράτων του Ασίρ, του Νατζτάν και του Αλ-Χάσα, τα οποία μέχρι τότε κυβερνούσαν αντίστοιχα αντιβασιλιάδες και εμίρηδες. Στην πράξη, ο μονάρχης συγκεντρώνει την απόλυτη εξουσία και ασκεί τη νομοθετική λειτουργία με τη συνεργασία μιας συμβουλευτικής συνέλευσης (δημιουργήθηκε το 1993- εκλογές ακόμα δεν έχουν γίνει), και την εκτελεστική με τη βοήθεια υπουργών, που τους διορίζει ο ίδιος και λογοδοτούν σε αυτόν. Το 1960 εγκρίθηκε Σύνταγμα, το οποίο ωστόσο δεν απέκτησε ποτέ ισχύ. Πολιτικά κόμματα δεν υπάρχουν στη χώρα. Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσοι είναι ηλικίας 21 ετών και άνω. Απαγορεύεται να ψηφίζουν οι γυναίκες.
Στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας η δικαιοσύνη απονέμεται σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο από έναν ανώτατο δικαστή, που είναι υπεύθυνος για τις νομικές υποθέσεις. Οι αποφάσεις εκδίδονται βάσει των αρχών και των κανόνων που περιέχονται στο Κοράνι και στη Σούνα του Προφήτη. Από πλευράς κλιμάκωσης στην απονομή της δικαιοσύνης, προβλέπονται τρεις βαθμοί δικαιοδοσίας και μία επιτροπή δικαστικού ελέγχου. Στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας έχουμε τους «Μαλχάμα», «Αλ-Oυμούρ», «Αλ-Mούστα Τζάλα», και έπειτα έρχονται τρεις «Mαλχάμα», «Aς-Σαρία» και «Aλ-Kουμπρά», με έδρα τους τη Γέδα, τη Μέκκα, τη Μεδίνα και την Τζέντα, των οποίων η αρμοδιότητα εκτείνεται σε όλες τις νομικές διαφορές. Η επιτροπή δικαστικού ελέγχου έχει την έδρα της στη Μέκκα και δικαιούται να επανεξετάζει τις αποφάσεις όλων των κατωτέρου βαθμού δικαστηρίων.
Η Σαουδική Αραβία διαιρείται σε 13 επαρχίες:
Χαΐλ
Κασίμ
Ριάντ
Ταμπούκ
Μαδίνα
Μάκα
Μπαά
Βόρεια σύνορα
Τζοφ
Τζιζάν
Ασίρ
Νατζράν
Ανατολική επαρχία
Σαουδική Αραβία με μια ματιά
Πρωτεύουσα της χώρας είναι το Ριάντ.
Το νόμισμα ονομάζεται Ριάλ Σαουδικής Αραβίας.
Το πολίτευμα της είναι η Απόλυτη Μοναρχία.
Σαουδική Αραβία σχετικές ειδήσεις:
Κωνσταντίνος Τζαβάρας: "Η τροπολογία για τις ΜΚΟ αντιμετωπίζει ζητήματα αδιαφάνειας"
Κωνσταντίνος Τζαβάρας μεταναστευτικό: Στην τροπολογία για τον έλεγχο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης Al Arabiya: Στο μεγαλύτερο ειδησεογραφικό δίκτυο της Μέσης Ανατολής μίλησε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα.
Θάνος Ντόκος: "Η παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού"
Θάνος Ντόκος συνεκμετάλλευση: Σε διευκρινίσεις για τις χθεσινές όπως χαρακτήρισε δηλώσεις από κεκτημένη ταχύτητα για τη διαχείριση του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου προχώρησε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας.
Στέλιος Πέτσας: “Έχουμε το διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας”
Στέλιος Πέτσας: "Έχουμε τους συμμάχους στο πλευρό μας, για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας" τόνισε σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Τι είπε για πρώτη κατοικία και ποδόσφαιρο.
Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα αναζητά το Ριάντ
Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σαουδική Αραβία: Η πρώτη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας ήταν με τον υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της αραβικής χώρας, Dr Majid bin Abdullah Al Qasabi, στον Βασιλικό Ξενώνα.
Στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη Σαουδική Αραβία βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στην αραβική χερσόνησο θα επισκεφτεί και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο πρωθυπουργός με στόχο τις επενδύσεις
Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σαουδική Αραβία: Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την πρόθεσή του για ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των δύο χωρών.