Σαουδική Αραβία

Σαουδική Αραβία
Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι χώρα στην Αραβική χερσόνησο.

Η Σαουδική Αραβία συνορεύει με το Ιράκ, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Υεμένη, ενώ βρέχεται από τον Περσικό Κόλπο στα βορειοανατολικά και από την Ερυθρά θάλασσα στα δυτικά. Η εδαφική επικράτεια της Σαουδικής Αραβίας, που παλιά προσδιοριζόταν πολύ αόριστα ως Zαζιράτ αλ- Αράμπ, δηλαδή «νησί των νομάδων», καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την Αραβική Χερσόνησο, ξεδιπλώνοντας τις ακτές της σε ένα συνολικό μήκος 2.600 χλμ. περίπου. Τα χερσαία σύνορά της, εξαιρετικά αβέβαια στο νότο, με τις ακατοίκητες ζώνες της ερήμου, εκτείνονται στο βορρά σε εντελώς ευθεία γραμμή.

Η σημερινή Σαουδική Αραβία, στο σύνολό της, συμπίπτει με τα εδάφη που διαδοχικά κατακτήθηκαν και υποτάχτηκαν από τους Σαουδάραβες Βαχαβίτες, το βασίλειο των οποίων, περιορισμένο αρχικά στις οάσεις του Nέγκεντ (όπου ήταν και η πρωτεύουσα, το Ριάντ), απέκτησε αρχικά διέξοδο στον Περσικό Kόλπο με την κατάληψη της χώρας που ονομαζόταν Aλ-Xάσα (1913) και συνέχισε να επεκτείνεται με την προσάρτηση της Χετζάζης και των ισλαμικών Αγίων Τόπων, Μέκκας και Μεδίνας (1924). Εξάλλου, μαζί με το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία διοικεί σήμερα από κοινού την ουδέτερη εδαφική ζώνη, η οποία χωρίζει τις δύο αυτές χώρες.

Η Σαουδική Αραβία είναι βασίλειο που ιδρύθηκε το 1932 από την ένωση των Βασιλείων του Νέγκεντ και της Χετζάζ, καθώς και των εμιράτων του Ασίρ, του Νατζτάν και του Αλ-Χάσα, τα οποία μέχρι τότε κυβερνούσαν αντίστοιχα αντιβασιλιάδες και εμίρηδες. Στην πράξη, ο μονάρχης συγκεντρώνει την απόλυτη εξουσία και ασκεί τη νομοθετική λειτουργία με τη συνεργασία μιας συμβουλευτικής συνέλευσης (δημιουργήθηκε το 1993- εκλογές ακόμα δεν έχουν γίνει), και την εκτελεστική με τη βοήθεια υπουργών, που τους διορίζει ο ίδιος και λογοδοτούν σε αυτόν. Το 1960 εγκρίθηκε Σύνταγμα, το οποίο ωστόσο δεν απέκτησε ποτέ ισχύ. Πολιτικά κόμματα δεν υπάρχουν στη χώρα. Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσοι είναι ηλικίας 21 ετών και άνω. Απαγορεύεται να ψηφίζουν οι γυναίκες.

Στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας η δικαιοσύνη απονέμεται σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο από έναν ανώτατο δικαστή, που είναι υπεύθυνος για τις νομικές υποθέσεις. Οι αποφάσεις εκδίδονται βάσει των αρχών και των κανόνων που περιέχονται στο Κοράνι και στη Σούνα του Προφήτη. Από πλευράς κλιμάκωσης στην απονομή της δικαιοσύνης, προβλέπονται τρεις βαθμοί δικαιοδοσίας και μία επιτροπή δικαστικού ελέγχου. Στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας έχουμε τους «Μαλχάμα», «Αλ-Oυμούρ», «Αλ-Mούστα Τζάλα», και έπειτα έρχονται τρεις «Mαλχάμα», «Aς-Σαρία» και «Aλ-Kουμπρά», με έδρα τους τη Γέδα, τη Μέκκα, τη Μεδίνα και την Τζέντα, των οποίων η αρμοδιότητα εκτείνεται σε όλες τις νομικές διαφορές. Η επιτροπή δικαστικού ελέγχου έχει την έδρα της στη Μέκκα και δικαιούται να επανεξετάζει τις αποφάσεις όλων των κατωτέρου βαθμού δικαστηρίων.

Η Σαουδική Αραβία διαιρείται σε 13 επαρχίες:

  • Χαΐλ
  • Κασίμ
  • Ριάντ
  • Ταμπούκ
  • Μαδίνα
  • Μάκα
  • Μπαά
  • Βόρεια σύνορα
  • Τζοφ
  • Τζιζάν
  • Ασίρ
  • Νατζράν
  • Ανατολική επαρχία

Σαουδική Αραβία σχετικές ειδήσεις:

  • Λίβερπουλ – Φλαμένγκο 1-0

    Λίβερπουλ – Φλαμένγκο 1-0

    Λίβερπουλ - Φλαμένγκο 1-0: Τον τίτλο της υπερπρωταθλήτριας κόσμου κατέκτησε η Λίβερπουλ, που νίκησε στην παράταση 1-0 τη Φλαμένγκο, στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων που διεξήχθη στην Ντόχα του Κατάρ.

    Λίβερπουλ – Φλαμένγκο 1-0
  • Γιασίν Μεριά: Τον θέλει η Αλ Ιτιχάντ

    Γιασίν Μεριά: Τον θέλει η Αλ Ιτιχάντ

    Γιασίν Μεριά: Η ομάδα του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς κινείται για την απόκτηση του Τυνήσιου αμυντικού του Ολυμπιακού.

    Γιασίν Μεριά: Τον θέλει η Αλ Ιτιχάντ
  • Γιώργος Δώνης: Σκέφτεται να γίνει… “Σαουδάραβας”

    Γιώργος Δώνης: Σκέφτεται να γίνει… “Σαουδάραβας”

    Γιώργος Δώνης: Ο προπονητής του Παναθηναϊκού δεν κλείνει την πόρτα σε προτάσεις και το σκέφτεται σοβαρά να γίνει κάτοικος Σαουδικής Αραβίας.

    Γιώργος Δώνης: Σκέφτεται να γίνει… “Σαουδάραβας”
  • Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Το μνημόνιο με τη Λιβύη είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Το μνημόνιο με τη Λιβύη είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Επιμένει να τονίζει ο Τούρκος πρόεδρος πως το σύμφωνο που υπέγραψε η χώρα του με τη Λιβύη είναι νόμιμο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Το μνημόνιο με τη Λιβύη είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας
  • Δένδιας από Ριάντ: Κοινή αντίληψη ότι τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης δημιουργούν προβλήματα

    Δένδιας από Ριάντ: Κοινή αντίληψη ότι τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης δημιουργούν προβλήματα

    Νίκος Δέδνδιας:Εξαιρετικά επιτυχή χαρακτήρισε την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Παράλληλα, τόνισε πως οι δύο χώρες έχουν κοινή αντίληψη ότι τα μνημόνια Τουρκίας - κυβέρνησης Τρίπολης δημιουργούν πρόβλημα στην περιοχή και θα συνεχίσουν από κοινού να παρακολουθούν την κατάσταση ενώ θα έχουν επαφές για τον συντονισμό ενεργειών.

    Δένδιας από Ριάντ: Κοινή αντίληψη ότι τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης δημιουργούν προβλήματα
  • Νίκος Δένδιας: Θα έχει σημαντικές συζητήσεις στη Σαουδική Αραβία

    Νίκος Δένδιας: Θα έχει σημαντικές συζητήσεις στη Σαουδική Αραβία

    Νίκος Δένδιας: Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες για σημαντικά περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, μετά και την υπογραφή των μνημονίων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, καθώς και διμερή θέματα.

    Νίκος Δένδιας: Θα έχει σημαντικές συζητήσεις στη Σαουδική Αραβία
  • Νίκος Δένδιας: “Ανύπαρκτη η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης”

    Νίκος Δένδιας: “Ανύπαρκτη η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης”

    Νίκος Δένδιας: Ανύπαρκτη και επικίνδυνη για τη σταθερότητα στην περιοχή χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες κατά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, στη Γενεύη.

    Νίκος Δένδιας: “Ανύπαρκτη η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης”
  • Νίκος Δένδιας: Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ

    Νίκος Δένδιας: Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ

    Στη Γενεύη μεταβαίνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών για να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

    Νίκος Δένδιας: Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ
ΣΕΛΙΔΑ 15 ΑΠΟ 20