Σεισμός

Σεισμός
Σεισμός είναι η αισθητή ανατάραξη της επιφάνειας ενός ουράνιου σώματος λόγω απότομων μετακινήσεων μαζών, που συνοδεύεται από σεισμικά κύματα που μεταφέρουν την ενέργεια του σεισμού.

Σε πλανήτες με στερεό φλοιό, όπως η Γη, οι σεισμοί προκαλούν ανατάραξη της επιφάνειας του φλοιού και ο σεισμός γίνεται έτσι αισθητός από τους ανθρώπους. Ο σεισμός γίνεται και σε άλλα ουράνια σώματα όπως η Σελήνη, ο Άρης και ο Ήλιος, σε κάποιο άλλο άστρο, πλανήτη ή δορυφόρο πλανήτη, σε ένα αστέρα νετρονίων κλπ.

Ο σεισμός σε κάθε τέτοια περίπτωση έχει διαφορετική προέλευση και τα σεισμικά κύματα μπορεί να είναι διαφορετικού τύπου από τα γήινα ελαστικά, όπως για παράδειγμα τα σεισμικά κύματα ενός μαγνητικού σεισμού σε έναν αστέρα νετρονίων ή μάγναστρο.

Τα σεισμικά κύματα, στην περίπτωση που είναι ελαστικά, οδεύουν μεταβάλλοντας την πυκνότητα ή παραμορφώνοντας το σχήμα του μέσου από το οποίο διέρχονται και ταξιδεύουν στο εσωτερικό, στην επιφάνεια ή και στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη σαν τον δικό μας, μεταφέροντας την ενέργεια του σεισμού, η οποία τελικά απορροφάται στο μέσο διάδοσης.

Ο σεισμός στον πλανήτη μας συνήθως προκαλείται από ξαφνική απελευθέρωση συσσωρευμένης ενέργειας στον φλοιό της Γης. Τον αντιλαμβανόμαστε στην επιφάνειά της καθώς μέρος της ενέργειας μεταφέρεται εκεί με τα σεισμικά κύματα. Τα κύματα αυτά διαδίδονται στον φλοιό με ταλαντώσεις των πετρωμάτων και φθάνοντας στην επιφάνεια προκαλούν τις αναταράξεις του εδάφους που αισθανόμαστε.

Τα σεισμικά κύματα προκαλούν με τις ταλαντώσεις και διαφορές ηλεκτρικού δυναμικού στα πετρώματα του φλοιού καθώς οδεύουν μέσα από αυτά (σεισμικό-ηλεκτρικό φαινόμενο δευτέρου είδους). Άλλη μια εκδήλωση των σεισμών, που προκαλείται από τη μετακίνηση των πετρωμάτων της λιθόσφαιρας, είναι η δημιουργία τσουνάμι στη θάλασσα όταν ο σεισμός είναι υποθαλάσσιος και έχει αποτέλεσμα ικανή κατακόρυφη ανάταξη του βυθού. Οι περισσότεροι σεισμοί σχετίζονται με τον τεκτονικό χαρακτήρα της Γης και ονομάζονται τεκτονικοί σεισμοί. Ένας σεισμός όμως μπορεί να οφείλεται και στο απότομο γλίστρημα ενός παγετώνα.

Τύποι Σεισμών που γεννώνται στον Γήινο φλοιό

  • Τεκτονικοί
  • Ηφαιστειακοί
  • Εγκατακρημνισιγενείς
  • Κρυογενείς
  • Τεχνητοί

Σεισμός σχετικές ειδήσεις:

  • Νέος σεισμός τώρα στο Άγιο Όρος

    Νέος σεισμός τώρα στο Άγιο Όρος

    Σεισμός Άγιο Όρος: Σεισμική δόνηση ταρακούνησε τη χερσόνησο του Άθω το πρωί της Τετάρτης.

    Νέος σεισμός τώρα στο Άγιο Όρος
  • Σεισμός Άγιο Όρος: Τι εκτιμούν οι ειδικοί για τις σεισμικές δονήσεις

    Οι εκτιμήσεις των ειδικών για τον σεισμό του Αγίου Όρους

    Σεισμός Άγιο Όρος: Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι σεισμολόγοι μετά τον νέο σεισμό που ταρακούνησε το Άγιο Όρος το πρωί της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου.

    Σεισμός Άγιο Όρος: Τι εκτιμούν οι ειδικοί για τις σεισμικές δονήσεις
  • Ισχυρός σεισμός τώρα στο Άγιο Όρος

    Ισχυρός σεισμός τώρα στο Άγιο Όρος

    Σεισμός Άγιος Όρος: Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου στην περιοχή του Αγίου Όρους.

    Ισχυρός σεισμός τώρα στο Άγιο Όρος
  • Η στιγμή που ο σεισμός χτυπάει το Άγιο Όρος [vid]

    Η στιγμή που ο σεισμός χτυπάει το Άγιο Όρος [vid]

    Κάμερα ασφαλείας του Πρωτάτου στις Καρυές κατέγραψε τη σεισμική δόνηση την ώρα της της αγρυπνίας του Τιμίου Σταυρού στο Ιερό του Πρωτάτου.

    Η στιγμή που ο σεισμός χτυπάει το Άγιο Όρος [vid]
  • Ισχυρός σεισμός στην περιοχή του Αγίου Όρους

    Ισχυρός σεισμός στην περιοχή του Αγίου Όρους

    Ισχυρός σεισμός στην περιοχή του Αγίου Όρους: Η σεισμική δόνηση ήταν 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε αισθητός στις μονές.

    Ισχυρός σεισμός στην περιοχή του Αγίου Όρους
  • Ισχυρός σεισμός στη Χαλκιδική

    Ισχυρός σεισμός στη Χαλκιδική

    Σεισμός τώρα Χαλκιδική: Σεισμική δόνηση 4,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε ανοιχτά του νομού.

    Ισχυρός σεισμός στη Χαλκιδική
  • Νίκος Χαρδαλιάς: «Η Πολιτική Προστασία είναι αυτή που κρατάει όρθια τη χώρα όλους αυτούς τους μήνες»

    Νίκος Χαρδαλιάς: «Η Πολιτική Προστασία είναι αυτή που κρατάει όρθια τη χώρα όλους αυτούς τους μήνες»

    Νίκος Χαρδαλιάς: Απαντήσεις στο γιατί δεν εστάλη 112 στην Εύβοια, στο αν απεκρύβησαν κρούσματα στην Πάρο και στο αν υπήρξε αργοπορία στην πυρκαγιά των Μυκηνών, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

    Νίκος Χαρδαλιάς: «Η Πολιτική Προστασία είναι αυτή που κρατάει όρθια τη χώρα όλους αυτούς τους μήνες»
  • Σεισμός τώρα στην Κρήτη

    Σεισμός τώρα στην Κρήτη

    Σεισμός Κρήτη: Άλλη μια σεισμική δόνηση ταρακούνησε το νησί.

    Σεισμός τώρα στην Κρήτη
ΣΕΛΙΔΑ 12 ΑΠΟ 66