Σεισμός στα Ψαρά
Σεισμός Ψαρά: Ταρακουνήθηκε το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου μετά από σεισμική δόνηση 4,1 Ρίχτερ.
Σε πλανήτες με στερεό φλοιό, όπως η Γη, οι σεισμοί προκαλούν ανατάραξη της επιφάνειας του φλοιού και ο σεισμός γίνεται έτσι αισθητός από τους ανθρώπους. Ο σεισμός γίνεται και σε άλλα ουράνια σώματα όπως η Σελήνη, ο Άρης και ο Ήλιος, σε κάποιο άλλο άστρο, πλανήτη ή δορυφόρο πλανήτη, σε ένα αστέρα νετρονίων κλπ.
Ο σεισμός σε κάθε τέτοια περίπτωση έχει διαφορετική προέλευση και τα σεισμικά κύματα μπορεί να είναι διαφορετικού τύπου από τα γήινα ελαστικά, όπως για παράδειγμα τα σεισμικά κύματα ενός μαγνητικού σεισμού σε έναν αστέρα νετρονίων ή μάγναστρο.
Τα σεισμικά κύματα, στην περίπτωση που είναι ελαστικά, οδεύουν μεταβάλλοντας την πυκνότητα ή παραμορφώνοντας το σχήμα του μέσου από το οποίο διέρχονται και ταξιδεύουν στο εσωτερικό, στην επιφάνεια ή και στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη σαν τον δικό μας, μεταφέροντας την ενέργεια του σεισμού, η οποία τελικά απορροφάται στο μέσο διάδοσης.
Ο σεισμός στον πλανήτη μας συνήθως προκαλείται από ξαφνική απελευθέρωση συσσωρευμένης ενέργειας στον φλοιό της Γης. Τον αντιλαμβανόμαστε στην επιφάνειά της καθώς μέρος της ενέργειας μεταφέρεται εκεί με τα σεισμικά κύματα. Τα κύματα αυτά διαδίδονται στον φλοιό με ταλαντώσεις των πετρωμάτων και φθάνοντας στην επιφάνεια προκαλούν τις αναταράξεις του εδάφους που αισθανόμαστε.
Τα σεισμικά κύματα προκαλούν με τις ταλαντώσεις και διαφορές ηλεκτρικού δυναμικού στα πετρώματα του φλοιού καθώς οδεύουν μέσα από αυτά (σεισμικό-ηλεκτρικό φαινόμενο δευτέρου είδους). Άλλη μια εκδήλωση των σεισμών, που προκαλείται από τη μετακίνηση των πετρωμάτων της λιθόσφαιρας, είναι η δημιουργία τσουνάμι στη θάλασσα όταν ο σεισμός είναι υποθαλάσσιος και έχει αποτέλεσμα ικανή κατακόρυφη ανάταξη του βυθού. Οι περισσότεροι σεισμοί σχετίζονται με τον τεκτονικό χαρακτήρα της Γης και ονομάζονται τεκτονικοί σεισμοί. Ένας σεισμός όμως μπορεί να οφείλεται και στο απότομο γλίστρημα ενός παγετώνα.
Τύποι Σεισμών που γεννώνται στον Γήινο φλοιό
Σεισμός Ψαρά: Ταρακουνήθηκε το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου μετά από σεισμική δόνηση 4,1 Ρίχτερ.
Σεισμός Ινδονησία: Σεισμική δόνηση σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στην Ινδονησία ανοικτά της Ιάβας.
Σεισμός στην Κάσο: Σεισμική δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Κάσο.
Σεισμός Ρόδος: Ισχυρός σεισμός 4,7 Ρίχτερ ταρακούνησε τα Δωδεκάνησα σήμερα το πρωί.
Σεισμός στην Κάσο: Στις 14:18 σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, νοτιοδυτικά του νησιού. Το επίκεντρο του σεισμού στη θάλασσα.
Σεισμική δόνηση σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στην Εύβοια με επίκεντρο την Χαλκίδα.
Σεισμός τώρα: Νέα σεισμική δόνηση έγινε απόψε ανοιχτά της Κρήτης.
Σεισμός στην Τουρκία: Η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο στα παράλια της Τουρκίας, 117 χιλιόμετρα ανατολικά - νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης.
Σεισμός στην Τουρκία: Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται 68 χλμ. βορειοανατολικά της Σμύρνης.