Νέος σεισμός στη Σάμο
Σεισμός Σάμος: Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο της Σάμου.
Σε πλανήτες με στερεό φλοιό, όπως η Γη, οι σεισμοί προκαλούν ανατάραξη της επιφάνειας του φλοιού και ο σεισμός γίνεται έτσι αισθητός από τους ανθρώπους. Ο σεισμός γίνεται και σε άλλα ουράνια σώματα όπως η Σελήνη, ο Άρης και ο Ήλιος, σε κάποιο άλλο άστρο, πλανήτη ή δορυφόρο πλανήτη, σε ένα αστέρα νετρονίων κλπ.
Ο σεισμός σε κάθε τέτοια περίπτωση έχει διαφορετική προέλευση και τα σεισμικά κύματα μπορεί να είναι διαφορετικού τύπου από τα γήινα ελαστικά, όπως για παράδειγμα τα σεισμικά κύματα ενός μαγνητικού σεισμού σε έναν αστέρα νετρονίων ή μάγναστρο.
Τα σεισμικά κύματα, στην περίπτωση που είναι ελαστικά, οδεύουν μεταβάλλοντας την πυκνότητα ή παραμορφώνοντας το σχήμα του μέσου από το οποίο διέρχονται και ταξιδεύουν στο εσωτερικό, στην επιφάνεια ή και στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη σαν τον δικό μας, μεταφέροντας την ενέργεια του σεισμού, η οποία τελικά απορροφάται στο μέσο διάδοσης.
Ο σεισμός στον πλανήτη μας συνήθως προκαλείται από ξαφνική απελευθέρωση συσσωρευμένης ενέργειας στον φλοιό της Γης. Τον αντιλαμβανόμαστε στην επιφάνειά της καθώς μέρος της ενέργειας μεταφέρεται εκεί με τα σεισμικά κύματα. Τα κύματα αυτά διαδίδονται στον φλοιό με ταλαντώσεις των πετρωμάτων και φθάνοντας στην επιφάνεια προκαλούν τις αναταράξεις του εδάφους που αισθανόμαστε.
Τα σεισμικά κύματα προκαλούν με τις ταλαντώσεις και διαφορές ηλεκτρικού δυναμικού στα πετρώματα του φλοιού καθώς οδεύουν μέσα από αυτά (σεισμικό-ηλεκτρικό φαινόμενο δευτέρου είδους). Άλλη μια εκδήλωση των σεισμών, που προκαλείται από τη μετακίνηση των πετρωμάτων της λιθόσφαιρας, είναι η δημιουργία τσουνάμι στη θάλασσα όταν ο σεισμός είναι υποθαλάσσιος και έχει αποτέλεσμα ικανή κατακόρυφη ανάταξη του βυθού. Οι περισσότεροι σεισμοί σχετίζονται με τον τεκτονικό χαρακτήρα της Γης και ονομάζονται τεκτονικοί σεισμοί. Ένας σεισμός όμως μπορεί να οφείλεται και στο απότομο γλίστρημα ενός παγετώνα.
Τύποι Σεισμών που γεννώνται στον Γήινο φλοιό
Σεισμός Σάμος: Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο της Σάμου.
Σεισμός Σάμος: Μεγάλες καταστροφές αφήνει πίσω του ο Εγκέλαδος καθώς από τα σπίτια που έχουν ελεγχθεί τουλάχιστον τα 300 είναι μη κατοικήσιμα.
Ολοκληρώθηκε η έρευνα της ΕΑΕΕ για την πρώτη εκτίμηση των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (Κυκλώνας Ιανός: βροχοπτώσεις - πλημμύρες - ανεμοστρόβιλος) που επικράτησαν στην Ελλάδα την περίοδο 18 - 19 Σεπτεμβρίου 2020.
Τουρκία σεισμός: Από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 960 άνθρωποι ενώ 79 έχουν χάσει τη ζωή τους.
Η NOVA με μια σειρά ενεργειών θα στηρίξει άμεσα τους συνδρομητές της από τη Σάμο.
Σεισμός Σάμος: Η γεωμετρία και η κλίση προς Βορρά του ρήγματος στη Σάμο απέτρεψε μία πολύ μεγαλύτερη τραγωδία.
Ερντογάν νέα πρόκληση: Θα συνεχίσουμε τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο με τρία πλοία
Σεισμός Σάμος: Σε κλίμα οδύνης η κηδεία των δύο παιδιών που χάθηκαν στον σεισμό
Τουρκία σεισμός: Μειώνονται όσο περνούν οι ώρες οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στα χαλάσματα των κτιρίων που κατέρρευσαν στη Σμύρνη