Νίκος Σύψας: Εξετάζεται το ενδεχόμενο να απαγορευτούν τα πανηγύρια
Σύψας κορωνοϊός: Υπάρχουν προτάσεις για την απαγόρευση των πανηγυριών στην Ελλάδα, υπό τον φόβο συνωστισμού αναφέρει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.
Η Σερβία βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καταλαμβάνοντας το νότιο τμήμα της Πεδιάδας της Παννονίας και τα κεντρικά Βαλκάνια. Σε σχέση με τη μικρή έκτασή της είναι μια ποικιλόμορφη χώρα, που διακρίνεται από ένα μεταβατικό χαρακτήρα και βρίσκεται πάνω σε πολιτιστικά, γεωγραφικά, κλιματικά και άλλα σύνορα. Η Σερβία είναι μεσόγεια και συνορεύει με την Ουγγαρία στα βόρεια, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στα ανατολικά, τη Βόρεια Μακεδονία στα νότια, την Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα δυτικά και το Μαυροβούνιο στα νοτιοδυτικά. Διεκδικεί επίσης σύνορα με την Αλβανία μέσω της διαφιλονικούμενης περιοχής του Κοσσυφοπεδίου. Η Σερβία αριθμεί περίπου 7 εκατομμύρια κατοίκους και η πρωτεύουσά της, το Βελιγράδι, κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων πόλεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Μετά τις Σλαβικές μεταναστεύσεις προς τα Βαλκάνια από τον 6ο αιώνα και μετά οι Σέρβοι ίδρυσαν αρκετά κράτη κατά τον πρώιμο Μεσαίωνα. Το Βασίλειο της Σερβίας αναγνωρίστηκε από τη Ρώμη και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία το 1217. Έφτασε στο αποκορύφωμά του το 1346 ως σχετικά βραχύβια Σερβική Αυτοκρατορία. Στα μέσα του 16ου αιώνα ολόκληρη η σύγχρονη Σερβία είχε προσαρτηθεί από τους Οθωμανούς, που κατά καιρούς διακόπτονταν από την Αυτοκρατορία των Αψβούργων, που άρχισε να επεκτείνεται προς την Κεντρική Σερβία από το τέλος του 17ου αιώνα, διατηρώντας σταθερή βάση στη σημερινή Βοϊβοντίνα.
Στις αρχές του 19ου αιώνα η Σερβική Επανάσταση εγκαθίδρυσε το έθνος-κράτος ως την πρώτη συνταγματική μοναρχία της περιοχής, που στη συνέχεια επεξέτεινε το έδαφός του. Μετά τη Σερβική νίκη στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την εν συνεχεία συνένωση με το Μαυροβούνιο, την απελευθέρωση της Βοσνίας και της Βοϊβοντίνας από τους Αψβούργους με το Βασίλειο της Σερβίας, η χώρα συνίδρυσε το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, αργότερα Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας, με τους Σλοβένους και τους Κροάτες, απελευθερώνοντάς τους από την Αυτοκρατορία των Αψβούργων.
Η χώρα βρέθηκε σε διάφορα πολιτικά σχήματα μέχρι τους Γιουγκοσλαβικούς πολέμους της δεκαετίας του 1990. Ετσι η Σερβία σχημάτισε μια ένωση με το Μαυροβούνιο το 1992, που διαλύθηκε το 2006, όταν η Σερβία έγινε και πάλι ανεξάρτητη χώρα. Το 2008, το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου, νότιας επαρχίας της Σερβίας με Αλβανική εθνοτική πλειοψηφία, διακήρυξε την ανεξαρτησία, με ανάμεικτες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα.
Υποψήφια για μέλος της ΕΕ από το 2012, η Σερβία διαπραγματεύεται την ένταξή της σε αυτή από τον Ιανουάριο του 2014 μετά από τις εγκρίσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής το 2013. Η χώρα είναι υπό ένταξη στον ΠΟΕ και είναι στρατιωτικά ουδέτερο κράτος. Η Σερβία είναι μια οικονομία ανώτερου-μεσαίου εισοδήματος με επικρατούντα τον τομέα των υπηρεσιών, με επόμενους το βιομηχανικό και το γεωργικό τομέα. Η χώρα κατέχει υψηλή θέση στο Δείκτη Κοινωνικής Προόδου (45η) καθώς και στον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης (46η), σχετικά υψηλή στο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (66η) και είναι μια οικονομικά μέτρια ελεύθερη χώρα.
Σύψας κορωνοϊός: Υπάρχουν προτάσεις για την απαγόρευση των πανηγυριών στην Ελλάδα, υπό τον φόβο συνωστισμού αναφέρει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.
Βαλκάνια κορωνοϊός: Ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές Αρχές λόγω της καταγραφής νέων κρουσμάτων στις βαλκανικές χώρες.
Ελλάδα κορωνοϊός: Η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, θα συζητηθεί αύριο, Παρασκευή 10 Ιουλίου, στις 12:30, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αιδηψός κορωνοϊός: Οι τουρίστες μόλις πληροφορήθηκαν ότι τα δείγματα είναι αρνητικά, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.
Ανακοίνωση για τα νέα κρούσματα σήμερα 9 Ιουλίου: 193 είναι οι νεκροί του κορωνοϊού στη χώρα μας, ενώ σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 50 νέα κρούσματα και 3672 συνολικά.
Κορωνοϊός Ελλάδα: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτήν τη στιγμή, δεν είναι από το εξωτερικό. Είναι στο εσωτερικό. Είναι τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης. Διότι ο κορωνοϊός δεν έφυγε», επισήμανε ο κ. Πέτσας.
Στέλιος Πέτσας Κορωνοϊός: «Ακούσαμε τις απόψεις των ειδικών. Πήραμε έγκαιρα αποφάσεις και πειθαρχήσαμε στα σκληρά αλλά απολύτως αναγκαία μέτρα που πήρε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Σερβία κορωνοϊός: Ο πρόεδρος της βαλκανικής χώρας πήρε πίσω την απόφαση για το lock down στο Βελιγράδι μετά τις σφοδρές αντιδράσεις.
Παναθηναϊκός: Τα βρήκε με τον Νεμάνια Νέντοβιτς και συνεχίζει την προσπάθεια για τον Λορέντζο Μπράουν.