
Εισήγηση λοιμωξιολόγων για γενικό lockdown στις 7 Νοεμβρίου - Δεν είπε όχι η Κυβέρνηση
Lockdown Ελλάδα: Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Νοεμβρίου λήγει η 15θήμερη ισχύς των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του στις 22 Οκτωβρίου.
Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός της πόλης των Σερρών ανέρχεται σε 58.287 κατοίκους. Απέχει 89 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 587 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Η αρχαία πόλη, μνημονεύεται για πρώτη φορά από τον Ηρόδοτο (τον 5ο π.Χ. αιώνα) με το όνομα Σίρις, ωστόσο η ίδρυσή της φαίνεται πως ανάγεται τουλάχιστον στις αρχές της 2ης π.Χ. χιλιετίας, έχοντας δηλαδή να επιδείξει μια μακραίωνη ιστορία τεσσάρων χιλιετιών.
Υπήρξε φυλετικό κέντρο της περιοχής, χτισμένη στον ψηλό, απόκρημνο και οχυρό από τη φύση λόφο του «Κουλά», που υψωνόταν ανάμεσα σε δυο χειμάρρους και από την κορυφή του (όπου η ακρόπολη), ασκούσε κανείς οπτικό έλεγχο ολόγυρα σε μια ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Η πόλη κατείχε σπουδαία, από γεωστρατηγική και γεωοικονομική άποψη, θέση, καθώς δέσποζε στον εύφορο σερραϊκό κάμπο και ασκούσε έλεγχο σε έναν πολύ σημαντικό δρόμο, ο οποίος, οδεύοντας κατά μήκος του Στρυμόνα, έφερνε από τις ακτές του Βόρειου Αιγαίου στις παραδουνάβιες χώρες, καθώς και έναν υδάτινο δρόμο που, μέσω της Κερκινίτιδας λίμνης και του πλωτού ποταμού Στρυμόνα, εξασφάλιζε την επικοινωνία ανάμεσα στη θρακική ενδοχώρα και τον Στρυμονικό κόλπο.
Από την εθνοδημογραφική μελέτη διαπιστώνεται η ύπαρξη αυτόχθονου πληθυσμιακού υποστρώματος και διαφόρων άλλων πληθυσμιακών στρωμάτων, από τα οποία το αρχαιότερο ήταν οι Φρύγες, γνωστοί στη Μακεδονία ως Βρύγες, και οι Θράκες Στρυμόνιοι. Από τον 11ο ως τον 6ο π.Χ. αιώνα βρίσκονται εδώ εγκατεστημένοι οι Σιριοπαίονες και αργότερα, από τις αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα ως το τέλος της αρχαιότητας, οι Θράκες Οδόμαντες, στους οποίους οφείλει το όνομά της η Οδομαντική. Όσον αφορά την ιστορική τοπογραφία, στην Οδομαντική διαπιστώνεται η ύπαρξη τριών «περιοικίδων» πόλεων της Σίριος (οι Ίχνες, η Γάζωρος και η Σκοτούσσα) και επίσης ενός αξιόλογου αριθμού αγροτικών οικισμών. Οι κάτοικοι της Σίριος και της ευρύτερης φυλετικής περιοχής της Οδομαντικής ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Σχετικά πάλι με τις λατρείες τους, εκτός από τις γνωστές πανελλήνιες θεοτήτες (Δίας, Άρτεμη, Δήμητρα κ. ά.), οι κυριότερες φαίνεται πως ήταν οι λατρείες του Ήλιου και του Διόνυσου, καθώς και του θεοποιημένου ποταμού Στρυμόνα. Στην ελληνιστική εποχή, με την εξάπλωση των Μακεδόνων προς ανατολάς, οι Σερραίοι ίδρυσαν τη Σερραίπολιν στη νότια Μικρά Ασία. Έχει επίσης εκφραστεί η υπόθεση ότι ίδρυσαν και τη Σέρρη στις όχθες του Ευφράτη, στη Συρία.
Lockdown Ελλάδα: Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Νοεμβρίου λήγει η 15θήμερη ισχύς των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του στις 22 Οκτωβρίου.
Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας: Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, η Αμοργός είναι η περιοχή που ανέβηκε από το επίπεδο 2 στο επίπεδο 1 αφού δεν έχει κρούσματα κορωνοϊού.
Κορωνοϊός Ελλάδα: Σήμερα τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1000 με την Αττική και την Θεσσαλονίκη να σημειώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά.
Χαρδαλιάς σήμερα: Στο «κόκκινο» επίπεδο 4 αυξημένου συναγερμού, περνούν τα Ιωάννινα και οι Σέρρες από την ερχόμενη Πέμπτη μετά την ανακοίνωση που έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.
Λοιμοξιωλόγοι νέα μέτρα: Οι ειδικοί προτείνουν στην κυβέρνηση να πάρει αυστηρότερα μέτρα για την εστίαση αλλά και την απαγόρευση κυκλοφορίας. Επίσης εισηγούνται την αύξηση της τηλεργασίας.
Μια άγνωστη ιστορία έρχεται στο «φως» για τη σχέση που έχει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας με τον αθλητισμό και τις Σέρρες.
Παναγιώτης Αρκουμανέας κορωνοϊός: Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ξεκαθάρισε ότι είναι σίγουρο ότι θα ξεπεράσουμε τα 1000 κρούσματα και δεν αποκλείεται αυτό να γίνει και σήμερα.
Κορωνοϊός Σέρρες: Τα συνολικά κρούσματα στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Κορωνοϊός Ελλάδα κρούσματα: Κρίσιμες είναι οι επόμενες 15 ημέρες για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, με την Αττική, τα Ιωάννινα και τις Σέρρες να βρίσκονται στο «κόκκινο». Τι τονίζουν οι ειδικοί.