
Πάλι στο «κόκκινο» η Αττική - Τα 210 από τα 346 κρούσματα είναι στο Λεκανοπέδιο
Κορωνοϊός Ελλάδα: Πολύ αυξημένα συνεχίζουν να είναι τα κρούσματα στην Αττική, όπου έχουν παρθεί και τα έκτακτα μέτρα από χθες Δευτέρα.
Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός της πόλης των Σερρών ανέρχεται σε 58.287 κατοίκους. Απέχει 89 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 587 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Η αρχαία πόλη, μνημονεύεται για πρώτη φορά από τον Ηρόδοτο (τον 5ο π.Χ. αιώνα) με το όνομα Σίρις, ωστόσο η ίδρυσή της φαίνεται πως ανάγεται τουλάχιστον στις αρχές της 2ης π.Χ. χιλιετίας, έχοντας δηλαδή να επιδείξει μια μακραίωνη ιστορία τεσσάρων χιλιετιών.
Υπήρξε φυλετικό κέντρο της περιοχής, χτισμένη στον ψηλό, απόκρημνο και οχυρό από τη φύση λόφο του «Κουλά», που υψωνόταν ανάμεσα σε δυο χειμάρρους και από την κορυφή του (όπου η ακρόπολη), ασκούσε κανείς οπτικό έλεγχο ολόγυρα σε μια ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Η πόλη κατείχε σπουδαία, από γεωστρατηγική και γεωοικονομική άποψη, θέση, καθώς δέσποζε στον εύφορο σερραϊκό κάμπο και ασκούσε έλεγχο σε έναν πολύ σημαντικό δρόμο, ο οποίος, οδεύοντας κατά μήκος του Στρυμόνα, έφερνε από τις ακτές του Βόρειου Αιγαίου στις παραδουνάβιες χώρες, καθώς και έναν υδάτινο δρόμο που, μέσω της Κερκινίτιδας λίμνης και του πλωτού ποταμού Στρυμόνα, εξασφάλιζε την επικοινωνία ανάμεσα στη θρακική ενδοχώρα και τον Στρυμονικό κόλπο.
Από την εθνοδημογραφική μελέτη διαπιστώνεται η ύπαρξη αυτόχθονου πληθυσμιακού υποστρώματος και διαφόρων άλλων πληθυσμιακών στρωμάτων, από τα οποία το αρχαιότερο ήταν οι Φρύγες, γνωστοί στη Μακεδονία ως Βρύγες, και οι Θράκες Στρυμόνιοι. Από τον 11ο ως τον 6ο π.Χ. αιώνα βρίσκονται εδώ εγκατεστημένοι οι Σιριοπαίονες και αργότερα, από τις αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα ως το τέλος της αρχαιότητας, οι Θράκες Οδόμαντες, στους οποίους οφείλει το όνομά της η Οδομαντική. Όσον αφορά την ιστορική τοπογραφία, στην Οδομαντική διαπιστώνεται η ύπαρξη τριών «περιοικίδων» πόλεων της Σίριος (οι Ίχνες, η Γάζωρος και η Σκοτούσσα) και επίσης ενός αξιόλογου αριθμού αγροτικών οικισμών. Οι κάτοικοι της Σίριος και της ευρύτερης φυλετικής περιοχής της Οδομαντικής ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Σχετικά πάλι με τις λατρείες τους, εκτός από τις γνωστές πανελλήνιες θεοτήτες (Δίας, Άρτεμη, Δήμητρα κ. ά.), οι κυριότερες φαίνεται πως ήταν οι λατρείες του Ήλιου και του Διόνυσου, καθώς και του θεοποιημένου ποταμού Στρυμόνα. Στην ελληνιστική εποχή, με την εξάπλωση των Μακεδόνων προς ανατολάς, οι Σερραίοι ίδρυσαν τη Σερραίπολιν στη νότια Μικρά Ασία. Έχει επίσης εκφραστεί η υπόθεση ότι ίδρυσαν και τη Σέρρη στις όχθες του Ευφράτη, στη Συρία.
Κορωνοϊός Ελλάδα: Πολύ αυξημένα συνεχίζουν να είναι τα κρούσματα στην Αττική, όπου έχουν παρθεί και τα έκτακτα μέτρα από χθες Δευτέρα.
Κορωνοϊός Ελλάδα: Μια 72χρονη γυναίκα στο Ρίο άφησε την τελευταία της πνοή ανεβάζοντας τον αριθμό των πολιτών που έχουν φύγει από τη ζωή εξαιτίας του ιού στους 348.
Κορωνοϊός Ελλάδα: Η Αττική και η Λέσβος, στο ΚΥΤ, καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα, με βάση την ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ.
Καταλήψεις σχολείων: Στα κάγκελα βρίσκονται οι μαθητές πολλών σχολείων της χώρας που εναντιώνονται στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας εντός των σχολικών συγκροτημάτων.
ΟΑΕΔ αιτήσεις: Ξεκίνησε την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020, η υποβολή αιτήσεων για την πρόσληψη συνολικά 121 ατόμων.
Ιός Δυτικού Νείλου: Τους πέντε έφτασαν οι νεκροί από τον ιό που μεταδίδουν τα κουνούπια στις Σέρρες.
Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων: Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εγκαθιστά σταθμούς σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
Ελλάδα κορωνοϊός: Οι γιατροί αναζητούν εάν ο 25χρονος πάσχει από κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Ελλάδα κορωνοϊός: «Έκρηξη» κρουσμάτων για ακόμη μία μέρα στην Αττική. Δείτε αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή τους.