Σκόπια

Σκόπια
Τα Σκόπια είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Μακεδονίας.

Τα Σκόπια βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας, στο κέντρο της Βαλκανικής χερσονήσου και στα μισά του δρόμου μεταξύ Βελιγραδίου και Αθήνας. Η πόλη είναι χτισμένη στην κοιλάδα των Σκοπίων, με προσανατολισμό ανατολικά-δυτικά, κατά μήκος του ρου του Αξιού ποταμού, που χύνεται στο Αιγαίο Πέλαγος στην Ελλάδα. Η κοιλάδα έχει περίπου 20 χιλιόμετρα πλάτος και περιορίζεται από αρκετές οροσειρές βόρεια και νότια. Αυτές οι οροσειρές περιορίζουν την αστική επέκταση των Σκοπίων, που απλώνονται κατά μήκος του Αξιού και του Σεράβα, μικρού ποταμιού που έρχεται από το Βορρά. Στα διοικητικά της όρια η πόλη των Σκοπίων εκτείνεται σε μήκος άνω των 33 χιλιομέτρων αλλά σε πλάτος μόνο 10 χιλιομέτρων.

Τα Σκόπια είναι περίπου 245 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και καλύπτει 571,46 km2. Η αστική περιοχή καλύπτει μόνο 337 km2. Τα Σκόπια, στα διοικητικά όρια τους, περιλαμβάνουν πολλά χωριά και άλλους οικισμούς, όπως τα Ντράτσεβο, Γκόρνο Νέρεζι και Μπάρντοβτσι. Σύμφωνα με την απογραφή του 2002 η πόλη των Σκοπίων περιελάμβανε 506.926 κατοίκους, ενώ μόνο η αστική περιοχή 444.800. Η πόλη των Σκοπίων συνορεύει με το Κόσοβο στα βορειοανατολικά. Δεξιόστροφα επίσης συνορεύει με τους δήμους Τσούτσερ-Σαντέβο, Λίπκοβο, Αρασίνοβο, Ίλιντεν, Στουντενιτσάνι, Σοπίστε, Ζελίνο και Γεγκούνοβτσε.

Δημογραφικά

Η πόλη των Σκοπίων είχε 506.926 κατοίκους εντός των διοικητικών ορίων της το 2002, ενώ το πολεοδομικό της συγκρότημα είχε 378.243 κατοίκους. Μια εκτίμηση του 2006 έδωσε 668.518 κατοίκου στα διοικητικά όρια της πόλης. Η περιοχή απασχόλησης των Σκοπίων καλύπτει ένα μεγάλο τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων του Βέλες, του Κουμάνοβο και του Τέτοβο, και συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους. Τα Σκόπια συγκεντρώνουν το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, της οποίας οι άλλες πόλεις είναι πολύ μικρότερες. Ο δεύτερος πολυπληθέστερος δήμος, το Κουμάνοβο, είχε 107.632 κατοίκους το 2011 και το πολεοδομικό του συγκρότημα 76.272 κατοίκους το 2002.

  • Πριν από τον Αυστροτουρκικό Πόλεμο και τη Μεγάλη Πυρκαγιά του 1698 τα Σκόπια ήταν μία από τις μεγαλύτερες πόλεις των Βαλκανίων, με πληθυσμό εκτιμώμενο μεταξύ 30.000 και 60.000 κατοίκων.
  • Μετά την πυρκαγιά γνώρισε μια μακρά περίοδο παρακμής και είχε μόνο 10.000 κατοίκους το 1836.
  • Ωστόσο, ο πληθυσμός άρχισε να αυξάνεται και πάλι μετά το 1850 και έφτασε τους 32.000 κατοίκους το 1905.
  • Κατά τον 20ο αιώνα τα Σκόπια ήταν μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις στη Γιουγκοσλαβία και έχει 448.200 κατοίκους το 1971. Από τότε η δημογραφική ανάπτυξη συνεχίστηκε με σταθερό ρυθμό.

Σκόπια σχετικές ειδήσεις:

  • Μυτιλήνη: Χειροπέδες σε 23χρονο Αλγερινό που αποπειράθηκε να βιάσει 18χρονη στο σπίτι της

    Μυτιλήνη: Χειροπέδες σε 23χρονο Αλγερινό που αποπειράθηκε να βιάσει 18χρονη στο σπίτι της

    Μυτιλήνη: Από την έρευνα προέκυψε επίσης, ότι ο ίδιος, το βράδυ της 17ης Οκτωβρίου, αποπειράθηκε να μπει σε σπίτι 62χρονης στη Μυτιλήνη με σκοπό την κλοπή, ενώ την ίδια μέρα στο κέντρο της Μυτιλήνης στην πλατεία Σαπφούς, επέδειξε τα γεννητικά του όργανα σε 56χρονη.

    Μυτιλήνη: Χειροπέδες σε 23χρονο Αλγερινό που αποπειράθηκε να βιάσει 18χρονη στο σπίτι της
  • Κρήτη: Μαθήτρια λυκείου εντοπίστηκε λιπόθυμη στο σχολείο μετά από χρήση χασίς

    Κρήτη: Μαθήτρια λυκείου εντοπίστηκε λιπόθυμη στο σχολείο μετά από χρήση χασίς

    Κρήτη: Το περιστατικό έγινε αντιληπτό από καθηγητή του σχολείου που αμέσως ειδοποίησε το ΕΚΑΒ αλλά και τους γονείς των δύο παιδιών.

    Κρήτη: Μαθήτρια λυκείου εντοπίστηκε λιπόθυμη στο σχολείο μετά από χρήση χασίς
  • Η απραξία ως δόγμα εξωτερικής πολιτικής

    Η απραξία ως δόγμα εξωτερικής πολιτικής

    Ο Σπύρος Γκουτζάνης, μέσα από το blog του στο pagenews.gr, σχολιάζει τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σπύρος Γκουτζάνης
  • Σπύρος Γκουτζάνης
  • Η απραξία ως δόγμα εξωτερικής πολιτικής
  • Νίκο (Κοτζιά) χάσαμε

    Νίκο (Κοτζιά) χάσαμε

    Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τον Νίκο Κοτζιά που δέσμευσε την Ελλάδα με μια συμφωνία που άλλοι κρατούσαν τα κλειδιά.

    Γιάννης Αντύπας
  • Γιάννης Αντύπας
  • Νίκο (Κοτζιά) χάσαμε
  • Ο μουτζούρης

    Ο μουτζούρης

    Ο Λάμπρος Καλαρρύτης σχολιάζει τo βέτο που έθεσαν Γαλλία, Δανία και Ολλανδία στην ένταξη Αλβανίας και Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Ο μουτζούρης
  • Αναταραχή στη Βόρεια Μακεδονία μετά το «όχι» της ΕΕ στην έναρξη ενταξιακών  διαπραγματεύσεων

    Αναταραχή στη Βόρεια Μακεδονία μετά το «όχι» της ΕΕ στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

    Διαρκείς κυβερνητικές συσκέψεις του Ζόραν Ζάεφ ο οποίος σκέφτεται ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησης.

    Αναταραχή στη Βόρεια Μακεδονία μετά το «όχι» της ΕΕ στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων
  • Βάστα Μακρόν

    Βάστα Μακρόν

    Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο blog του στο pagenews.gr για το βέτο του Εμανουέλ Μακρόν στην ένταξη της Αλβανίας και των Σκοπίων στην Ε.Ε, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να προσθέσει κι άλλα προβλήματα στο εσωτερικό της.

    Γιάννης Αντύπας
  • Γιάννης Αντύπας
  • Βάστα Μακρόν
  • Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων: «Όχι» από την Ε.Ε στην ενταξιακή πορεία Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας

    Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων: «Όχι» από την Ε.Ε στην ενταξιακή πορεία Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας

    Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων: «Δυστυχώς δεν ήμαστε σε θέση να πετύχουμε μια ομόφωνη απόφαση και αυτό είναι κάτι που μας λυπεί», δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας και πρόεδρος του Συμβουλίου Τίτι Τουπουράινεν.

    Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων: «Όχι» από την Ε.Ε στην ενταξιακή πορεία Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας
  • Ευρωπαϊκή Ένωση: Αυτός είναι ο λόγος που η Γαλλία μπλοκάρει την ένταξη Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

    Ευρωπαϊκή Ένωση: Αυτός είναι ο λόγος που η Γαλλία μπλοκάρει την ένταξη Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

    Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Γαλλία μαζί με κάποιες άλλες χώρες εμποδίζουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

    Ευρωπαϊκή Ένωση: Αυτός είναι ο λόγος που η Γαλλία μπλοκάρει την ένταξη Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας