Κορωνοϊός: Επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της θανατηφόρου νόσου
Κορωνοϊός: Οι επιπτώσεις του νέου κορωνοϊού που σαρώνει την Κίνα και πολλές χώρες του πλανήτη είναι εμφανείς και στην παγκόσμια οικονομία.
Η Σκωτία χωρίζεται κυρίως σε δύο περιοχές, στις ορεινές περιοχές (Χάιλαντς), και στις πεδινές περιοχές (Λόουλαντς). Αντίστοιχα οι κάτοικοί της, που είναι κυρίως κέλτικης προέλευσης, χωρίζονται σε ορεινούς (Χάιλαντερς) και πεδινούς (Λόουλαντερς). Οι Χάιλαντερς είναι αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους, τους πιο γνήσιους Σκωτσέζους, ζούνε στα ορεινά, κυρίως στα βόρεια της χώρας, και στη γλώσσα τους υπάρχουν πολυάριθμα ιδιωματικά στοιχεία και σίγουρα περισσότερα απ’ ό,τι στην καθομιλουμένη των Λόουλαντερς, των κατοίκων των πεδινών περιοχών, κυρίως στο νότο της χώρας και των μεγαλύτερων πόλεων, του Εδιμβούργου και της Γλασκώβης, που δέχθηκαν λόγω γεωγραφικής θέσης και γειτνίασης με την Αγγλία πιο εύκολα την αγγλική επιρροή.
Ένα «Αγγλοσαξονικό Χρονικό» του 10ου αιώνα είναι η αρχαιότερη πηγή με τη χρήση της ονομασίας Σκωτία. Προέρχεται από το λατινικό Scoti, αγνώστου προελεύσεως, που αναφερόταν στους Γαλάτες της Ιβερνίας (σημερινή Ιρλανδία). Η ύστερη λατινική ονομασία Scotia (χώρα των Γαλατών) χρησιμοποιόταν μόνο για τις περιοχές της Σκωτίας όπου ομιλούνταν Κελτικά, ενώ κατά τον Ύστερο Μεσαίωνα περιλάμβανε ολόκληρη την περιοχή της Σκωτίας. Σήμερα, ο όρος χρησιμοποιείται για να δηλώσει οποιονδήποτε κάτοικο της περιοχής, ανεξάρτητα της εθνικότητας των προγόνων του (της καταγωγής του).
Το 1603, ο Ιάκωβος ΣΤ’ της Σκωτίας κληρονόμησε τον αγγλικό θρόνο. Η Σκωτία παρέμεινε, εκτός μιας σύντομης περιόδου, ξεχωριστό κράτος, παρά τη σύγκρουση μεταξύ στέμματος και Πρεσβυτεριανής Εκκλησίας περί εκκλησιαστικής διακυβέρνησης. Το 1707, αγγλικές απειλές για πάγωμα του εμπορίου και της ελεύθερης διακίνησης από τα σύνορα Αγγλίας – Σκωτίας, οδήγησαν στην υπογραφή της Ενωτικής Πράξης του 1707 μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο κρατών και στη δημιουργία του Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας.
Κορωνοϊός: Οι επιπτώσεις του νέου κορωνοϊού που σαρώνει την Κίνα και πολλές χώρες του πλανήτη είναι εμφανείς και στην παγκόσμια οικονομία.
Έβελυν Καζατζόγλου: Ήρθα από τη Σκωτία και έφερε το τζίντζερ δίνοντας του μια νέα διάσταση τρελαίνοντας τον ανδρικό πληθυσμό.
Brexit: Η χώρα πήρε και επισήμως διαζύγιο από την ευρωπαϊκή οικογένεια έπειτα από 47 χρόνια.
Brexit Σκωτία: Συναισθήματα λύπης για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανάμικτα με συναισθήματα θυμού εξέφρασε η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, από το Εδιμβούργο.
Brexit: Το θέμα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας επαναφέρει η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Νέος κοροναϊός κρούσματα: Αποφασίζει σήμερα ο ΠΟΥ αν η εξάπλωση του νέου κοροναϊού συνιστά «επείγουσα κατάσταση διεθνούς εμβέλειας».
Megxit: Διχασμένοι οι Βρετανοί για την απόφαση του βασιλικού ζεύγους- "Εν εξάλλω" η βασίλισσα Ελισάβετ.
Δίσεκτο έτος: Τα δίσεκτα έτη αποτελούν το 25% των συνολικών ετών και διαθέτουν 366 ημέρες.
Σερ Άλεξ Φέργκιουσον: Σαν σήμερα πριν από 78 χρόνια κάπου στη Γλασκώβη γεννήθηκε ο άνθρωπος που έμελλε να χαράξει την ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με "χρυσά γράμματα" στο αγγλικό ποδόσφαιρο.