Σκωτία

Σκωτία
Η Σκωτία είναι χώρα που αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Σκωτία χωρίζεται κυρίως σε δύο περιοχές, στις ορεινές περιοχές (Χάιλαντς), και στις πεδινές περιοχές (Λόουλαντς). Αντίστοιχα οι κάτοικοί της, που είναι κυρίως κέλτικης προέλευσης, χωρίζονται σε ορεινούς (Χάιλαντερς) και πεδινούς (Λόουλαντερς). Οι Χάιλαντερς είναι αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους, τους πιο γνήσιους Σκωτσέζους, ζούνε στα ορεινά, κυρίως στα βόρεια της χώρας, και στη γλώσσα τους υπάρχουν πολυάριθμα ιδιωματικά στοιχεία και σίγουρα περισσότερα απ’ ό,τι στην καθομιλουμένη των Λόουλαντερς, των κατοίκων των πεδινών περιοχών, κυρίως στο νότο της χώρας και των μεγαλύτερων πόλεων, του Εδιμβούργου και της Γλασκώβης, που δέχθηκαν λόγω γεωγραφικής θέσης και γειτνίασης με την Αγγλία πιο εύκολα την αγγλική επιρροή.

Ένα «Αγγλοσαξονικό Χρονικό» του 10ου αιώνα είναι η αρχαιότερη πηγή με τη χρήση της ονομασίας Σκωτία. Προέρχεται από το λατινικό Scoti, αγνώστου προελεύσεως, που αναφερόταν στους Γαλάτες της Ιβερνίας (σημερινή Ιρλανδία). Η ύστερη λατινική ονομασία Scotia (χώρα των Γαλατών) χρησιμοποιόταν μόνο για τις περιοχές της Σκωτίας όπου ομιλούνταν Κελτικά, ενώ κατά τον Ύστερο Μεσαίωνα περιλάμβανε ολόκληρη την περιοχή της Σκωτίας. Σήμερα, ο όρος χρησιμοποιείται για να δηλώσει οποιονδήποτε κάτοικο της περιοχής, ανεξάρτητα της εθνικότητας των προγόνων του (της καταγωγής του).

Το 1603, ο Ιάκωβος ΣΤ’ της Σκωτίας κληρονόμησε τον αγγλικό θρόνο. Η Σκωτία παρέμεινε, εκτός μιας σύντομης περιόδου, ξεχωριστό κράτος, παρά τη σύγκρουση μεταξύ στέμματος και Πρεσβυτεριανής Εκκλησίας περί εκκλησιαστικής διακυβέρνησης. Το 1707, αγγλικές απειλές για πάγωμα του εμπορίου και της ελεύθερης διακίνησης από τα σύνορα Αγγλίας – Σκωτίας, οδήγησαν στην υπογραφή της Ενωτικής Πράξης του 1707 μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο κρατών και στη δημιουργία του Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας.

  • Η Σκωτία έγινε ένα από τα μεγάλα εμπορικά, βιομηχανικά και πνευματικά κέντρα της Ευρώπης μετά τη σκωτσέζικη Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό.
  • Παρουσίασε μια βιομηχανική κάμψη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις τελευταίες δεκαετίες παρουσίασε κάποια οικονομική και πολιτιστική επανάκαμψη.
  • Το 1998, εγκαθιδρύθηκε το Κοινοβούλιο της Σκωτίας από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2014 διεξήχθη δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
  • Η πρόταση για ανεξαρτησία καταψηφίστηκε σε ποσοστό 54% και λίγο αργότερα παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Άλεξ Σάλμοντ.
  • Αρχηγός κράτους στη Σκωτία είναι ο Βρετανός μονάρχης, επί του παρόντος η βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

Σκωτία σχετικές ειδήσεις:

  • Μπόρις Τζόνσον: Είπε “όχι” στο αίτημα της Σκωτίας για δημοψήφισμα

    Μπόρις Τζόνσον: Είπε “όχι” στο αίτημα της Σκωτίας για δημοψήφισμα

    Μπόρις Τζόνσον: Η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα της πρωθυπουργού της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας μετά το Brexit. «Θα είναι ένας επιζήμιος περισπασμός και θα υπονομεύσει το αποτέλεσμα του προηγούμενου αντίστοιχου δημοψηφίσματος πριν από πέντε χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός.

    Μπόρις Τζόνσον: Είπε “όχι” στο αίτημα της Σκωτίας για δημοψήφισμα
  • Πέθανε ο Γιώργος Αυλωνίτης

    Πέθανε ο Γιώργος Αυλωνίτης

    Γεώργιος Αυλωνίτης: Ένας από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες στον τομέα του μάρκετινγκ, έφυγε αιφνίδια σε ηλικία 70 ετών τη Δευτέρα (16/12).

    Πέθανε ο Γιώργος Αυλωνίτης
  • Σκωτία: Ζητά την ανεξαρτησία της μετά το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών

    Σκωτία: Ζητά την ανεξαρτησία της μετά το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών

    Σκωτία: Εντολή για δημοψήφισμα περί ανεξαρτησίας είναι το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών στη Σκωτία, σύμφωνα με την πρωθυπουργό της, Νίκολα Στέρτζον.

    Σκωτία: Ζητά την ανεξαρτησία της μετά το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών
  • UEFA ranking: Στη 17η θέση η Ελλάδα – Ξεπέρασε την Σκωτία η Κύπρος

    UEFA ranking: Στη 17η θέση η Ελλάδα – Ξεπέρασε την Σκωτία η Κύπρος

    UEFA ranking: Μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού στους "32" του Europa League η Ελλάδα έχει ζωντανές ελπίδες για την 15η θέση. Άλμα η Κύπρος μετά τη νίκη του ΑΠΟΕΛ.

    UEFA ranking: Στη 17η θέση η Ελλάδα – Ξεπέρασε την Σκωτία η Κύπρος
  • Σκρουτζ Μακ Ντακ: Ο βίος και η πολιτεία του πιο διάσημου τσιγκούνη όλων των εποχών που γίνεται 72 ετών [pics]

    Σκρουτζ Μακ Ντακ: Ο βίος και η πολιτεία του πιο διάσημου τσιγκούνη όλων των εποχών που γίνεται 72 ετών [pics]

    Η τσιγκουνιά δεν είναι καλό πράγμα. Ιδιαίτερα αν είσαι και τσιγκούνης και δύστροπος, δύσκολα να σε συμπαθήσει κάποιος. Εκτός αν είσαι ο Σκρουτζ Μακ Ντακ. Το πιο πλούσιο και φιλάργυρο παπί του κόσμου εμφανίστηκε την 1η Δεκεμβρίου 1947 και από τότε μέχρι σήμερα παραμένει ο αγαπημένος μας... τσιγκούνης.

    Σκρουτζ Μακ Ντακ: Ο βίος και η πολιτεία του πιο διάσημου τσιγκούνη όλων των εποχών που γίνεται 72 ετών [pics]
  • UEFA Ranking: Παρέμεινε 17η η Ελλάδα

    UEFA Ranking: Παρέμεινε 17η η Ελλάδα

    UEFA Ranking: Ο Ολυμπιακός έχασε, αλλά γνώρισαν την ήττα τόσο ο Ερυθρός Αστέρας, όσο και η Nτιναμό και η Ελλάδα παρέμεινε στην 17η θέση της βαθμολογίας.

    UEFA Ranking: Παρέμεινε 17η η Ελλάδα
  • Σκωτία: Ημερολόγιο με γυμνούς φοιτητές για καλό σκοπό

    Σκωτία: Ημερολόγιο με γυμνούς φοιτητές για καλό σκοπό

    Σκωτία: Οι φοιτητές της κτηνιατρικής σχολής του Εδιμβούργου γδύθηκαν για καλό σκοπό, με τα έσοδα της φωτογράφισης που πραγματοποίησαν να πηγαίνουν για την περίθαλψη ζώων.

    Σκωτία: Ημερολόγιο με γυμνούς φοιτητές για καλό σκοπό