Το Σουδάν είναι χώρα της Αφρικής, με έκταση 1.861.484 τ.χλμ. και πληθυσμό 42.813.238 κατοίκους, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2019.
Αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της αφρικανικής ηπείρου, τη δεύτερη μεγαλύτερη αραβική και η δέκατη έκτη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως. Συνορεύει με την Αίγυπτο (Βόρεια), την Ερυθραία και την Αιθιοπία (Ανατολικά), το Νότιο Σουδάν (Νότια) και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (Νοτιοδυτικά), το Τσαντ (Δυτικά) και την Λιβύη (Βορειοδυτικά) ενώ βρέχεται και από την Ερυθρά θάλασσα. Το Σουδάν διαπλέει ο ποταμός Νείλος. Πρωτεύουσά του είναι η πόλη Χαρτούμ. Το Σουδάν έχει υποστεί δύο εμφυλίους πολέμους το 1955 έως το 1972 ο πρώτος και το 1983 έως το 2005 ο δεύτερος, μεταξύ βορρά και νότου, που οδήγησε τελικά στην ανεξαρτητοποίηση του νότιου μέρους της χώρας το 2011. Επίσης, τόσο στα ανατολικά του όσο και στα δυτικά του έχει ανοιχτά μέτωπα. Συγκεκριμένα, πολύ γνωστό λόγω της τραγικής κατάστασης που επικρατεί είναι το Νταρφούρ.
Εκτιμάται ότι στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν υπάρχουν 1,2 εκατομμύρια εκτοπισμένοι άνθρωποι, ενώ περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα. Στην περιοχή βρίσκονται διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις με στόχο να απαλύνουν τον πόνο των προσφύγων και των κατοίκων. Η επαφή μεταξύ Ελλάδας και Σουδάν είναι γνωστή.
Από τα αρχεία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η ελληνική παρουσία στο Σουδάν χρονολογείται περίπου από τις αρχές του 20ου αιώνα και σήμερα περί τα 250 άτομα δραστηριοποιούνται κυρίως στο βιομηχανικό και εμπορικό τομέα. Τον Ιανουάριο του 2007 επέστρεψε η Λίρα Σουδάν ως νομισματική μονάδα.
Οι περισσότεροι Σουδανοί είναι αραβόφωνοι μουσουλμάνοι αν και η πλειονότητα μιλάει και μια παραδοσιακή μη-αραβική γλώσσα (π.χ. νουβικά, φουρ, νούμπα, ινγκεσσάνα κλπ.).
Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν αρκετές διακριτές φυλετικές ομάδες.
Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2016 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν 65,1 χρόνια (63,4 χρόνια οι άνδρες και 66,9 οι γυναίκες).
Σουδάν με μια ματιά
Πρωτεύουσα της χώρας είναι το Χαρτούμ.
Επίσημες γλώσσες είναι τα Αραβικά και τα Αγγλικά.
Το νόμισμα της χώρας είναι η Λίρα του Σουδάν.
Σουδάν σχετικές ειδήσεις:
Πρόσκληση για τσάι στη Σούδα
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr σχολιάζει την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα και αναφέρει πως οι κοινές δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιβεβαίωσαν ότι συνεχίζει να υπάρχει μία σοβαρή διαφορά φάσης μεταξύ της πραγματικότητας που διαμορφώνεται στον περίγυρό μας και διεθνώς.
Το «ευχαριστώ» στα ελληνικά του Μάικ Πομπέο προς τον πρωθυπουργό για τη φιλοξενία
Πομπέο Μητσοτάκης: Στην ίδια ανάρτηση ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατέστησε σαφές πως η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας βασίζεται στο ισχυρό θεμέλιο των δεσμών των δύο λαών, μια απόδειξη των κοινών αξιών των χωρών μας και της διαρκούς φιλίας τους.
Γεύμα εργασίας Μητσοτάκη - Πομπέο: Οι πρώτες εικόνες από το πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού
Μητσοτάκης Πομπέο: Σε φωτογραφίες διακρίνονται οι δύο άνδρες να συζητούν σε φιλικό κλίμα αρχικά έξω από το πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού και στη συνέχεια στο τραπέζι, το κέντρο του οποίου κοσμεί μία εντυπωσιακή ανθοσύνθεση.
Στη στρατιωτική βάση της Σούδας Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάικ Πομπέο - Επίσκεψη με πολλά μηνύματα
Μητσοτάκης – Πομπέο: Στην ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας, βρίσκονται εδώ και λίγη ώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα Μέσα.
Κουτσούμπας: Αποζημίωση 100% στους πληγέντες της κακοκαιρίας και όχι επιδοματάκια
Κουτσούμπας Ιανός: Ο γ.γ. του ΚΚΕ ζήτησε την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από την κακοκαιρία και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι αφήνει ανοχύρωτο τον κρατικό μηχανισμό που θα μπορούσε να προστατεύσει και να στηρίξει την κοινωνία σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Το μικρό χωριό της Ελλάδας όπου ζουν μόνο μαύροι Έλληνες
Άβατο Ξάνθης: Ανάμεσα στα μικρά αγροτικά χωριά του νομού υπάρχει ένα που οι κάτοικοί του είναι γηγενείς μαύροι Έλληνες. Η παρουσία τους στην περιοχή χρονολογείται από την Οθωμανική αυτοκρατορία.
Ρεκόρ βίας κατά εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
ΟΗΕ: Όλο και αυξάνονται οι περιπτώσεις βίας σε εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων, σύμφωνα με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Συρία, Νότιο Σουδάν και Αφγανιστάν στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας.
Στασιαστές στρατιώτες συνέλαβαν τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό στο Μάλι
Μάλι πραξικόπημα: Στη σύλληψη του προέδρου και του πρωθυπουργού της χώρας προχώρησαν στασιαστές στρατιώτες. Δεν έχει γίνει γνωστό σε τι έκταση έχει φτάσει η προσπάθεια για πραξικόπημα.