Σουηδία

Σουηδία
Το Βασίλειο της Σουηδίας είναι σκανδιναβική χώρα στη Βόρεια Ευρώπη.

Συνορεύει δυτικά με τη Νορβηγία και βορειοανατολικά με τη Φινλανδία. Βρέχεται ανατολικά από το Βοθνιακό κόλπο και τη Βαλτική θάλασσα. Οι πορθμοί Σκάγερακ νοτιοδυτικά και Κάτεγατ, χωρίζουν τη σκανδιναβική χερσόνησο από τη Δανία, με την οποία ενώνεται με τη γέφυρα του Όρεσουντ.

Η Σουηδία έχει χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα, εκτός από τις μητροπολιτικές περιοχές της στο νότο, και μεγάλες εκτάσεις στην ενδοχώρα καλύπτονται από δάση κωνοφόρων. Η χώρα διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους σε νερό, ξυλεία και σιδηρομεταλλεύματα. Οι πολίτες της απολαμβάνουν υψηλό βιοτικό επίπεδο και η χώρα γενικά θεωρείται σύγχρονη, πολιτικά φιλελεύθερη και με ισχυρό κοινωνικό κράτος. Πρωτεύουσα της Σουηδίας είναι η Στοκχόλμη. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Γκέτεμποργκ, το Μάλμε, η Ουψάλα και το Γιένσεπινγκ.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Σουηδία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) την 1η Ιανουαρίου 1995, αλλά αρνήθηκε συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και τη Ευρωζώνη (ΕΖ) μετά από δημοψήφισμα. Είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου των Σκανδιναβικών χωρών, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Η Σουηδία διατηρεί Σκανδιναβικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που παρέχει καθολική υγειονομική περίθαλψη και τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους πολίτες της. Έχει το ενδέκατο υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και κατατάσσεται υψηλά σε πολλές μετρήσεις εθνικών επιδόσεων, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας ζωής, της υγείας, της εκπαίδευσης, την προστασία των πολιτικών ελευθεριών, την οικονομική ανταγωνιστικότητα, την ισότητα, την ευημερία και την ανθρώπινη ανάπτυξη.

Ιστορία

Αφού τελείωσε η εποχή των Βίκινγκς, η Σουηδία έγινε μέλος της Ένωσης του Κάλμαρ το 1397 μαζί με τη Δανία και τη Νορβηγία (η Φινλανδία εκείνη την εποχή ήταν τμήμα του σουηδικού βασιλείου). Η Σουηδία αποχώρησε από την Ένωση το 1523 και για πολλά χρόνια βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τους γείτονές της, ιδιαίτερα τη Ρωσία και την Ένωση Δανίας-Νορβηγίας, οι οποίες ποτέ δεν αποδέχτηκαν τελείως την αποχώρηση της Σουηδίας. Η Σουηδία συμμετείχε στους μεγάλους πολέμους του 17ου αιώνα και αναδείχτηκε σε μεγάλη ευρωπαϊκή αυτοκρατορία, έχοντας έκταση διπλάσια από τη σημερινή της. Αμέσως μετά, όμως, άρχισε η συρρίκνωση: Μεταξύ 1700-1723 έχασε τις κτήσεις της στη νότια και την ανατολική Βαλτική με τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο, ενώ το 1809 έχασε και τη Φινλανδία που προσαρτήθηκε στη Ρωσία. Το 1814 ο βασιλιάς της Σουηδίας απέκτησε (για λίγο) και το θρόνο της Νορβηγίας. Από το 1814, η Σουηδία βρίσκεται σε ειρήνη, αποφεύγοντας να συμμετέχει σε συμμαχίες σε καιρό ειρήνης και παραμένοντας ουδέτερη σε περιόδους πολέμου, πράγμα που κατάφερε και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά το γεγονός ότι ο Χίτλερ την εποφθαλμιούσε λόγω του άφθονου και πρώτης ποιότητας σιδηρομεταλλεύματος που διαθέτει.

Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι σοσιαλδημοκράτες άσκησαν σχεδόν αδιάκοπα την εξουσία, εισήγαγαν σημαντικές καινοτομίες στον οικονομικό τομέα και ενίσχυσαν αξιοσημείωτα τις ένοπλες δυνάμεις, διατηρώντας παράλληλα την ουδετερότητα της Σουηδίας. Στην εσωτερική πολιτική η Σουηδία πήρε μεταρρυθμιστικά μέτρα και το 1983, επί της διακυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη Ούλοφ Πάλμε, δημοσιεύτηκε ο νόμος που επέτρεψε στα συνδικάτα να αναλαμβάνουν, με τα λεγόμενα χρεόγραφα των υπαλλήλων, τον μερικό έλεγχο των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ο Πάλμε δολοφονήθηκε το 1986.

Οι σοσιαλδημοκράτες έχασαν στις εκλογές του 1991 και η διακυβέρνηση πέρασε σε ένα συντηρητικό συνασπισμό, αλλά με την επιτυχία τους στην εκλογές του 1994 επέστρεψαν στην εξουσία. Ωστόσο, στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2006, την πλειοψηφία των ψήφων πήρε το Κόμμα των Συντηρητικών, σχηματίζοντας συνασπισμό ενιαίας πολιτικής γραμμής με το Κόμμα του Κέντρου, το Λαϊκό Κόμμα των Φιλελεύθερων και το Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών. Τα τέσσερα αυτά κόμματα σχημάτισαν πλειοψηφική κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία του αρχηγού του Κόμματος των Συντηρητικών, του Φρέντρικ Ράινφελντ. Η Σουηδία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου 1995 και ιδρυτικό μέλος του Σκανδιναβικού Συμβουλίου (1952).

Σουηδία σχετικές ειδήσεις:

  • Κάρπαθος Κορωνοϊός: Συναγερμός στο νησί για τα νέα κρούσματα

    Ανησυχία στην Κάρπαθο για τα νέα κρούσματα κορωνοϊού - Θετικός άντρας που έφτασε από ΗΠΑ

    Κάρπαθος Κορωνοϊός: Σε συναγερμό οι υγειονομικές αρχές για τα δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στην περιοχή Σπόα Καρπάθου.

    Κάρπαθος Κορωνοϊός: Συναγερμός στο νησί για τα νέα κρούσματα
  • Ραδιενέργεια βόρεια Ευρώπη: Τι προκαλεί την αλλαγή στα επίπεδά της

    Αλλαγή στα επίπεδα ραδιενέργειας στη Βόρεια Ευρώπη - Αντικρουόμενες οι εκτιμήσεις

    Ραδιενέργεια βόρεια Ευρώπη: Μυστήριο υπάρχει σε σχέση με τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στις σκανδιναβικές χώρες. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι δεν εντόπισε κάτι τέτοιο, τι δηλώνει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

    Ραδιενέργεια βόρεια Ευρώπη: Τι προκαλεί την αλλαγή στα επίπεδά της
  • Κορωνοϊός άνοιγμα συνόρων: Τουλάχιστον 11 κρούσματα από τις πτήσεις

    Τουλάχιστον 11 κρούσματα από το άνοιγμα των συνόρων

    Κορωνοϊός άνοιγμα συνόρων: Στα 11 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας από σύνολο 4.000 ελέγχων. Πρόκειται για πολίτες που έφτασαν στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου με το άνοιγμα των συνόρων και την έναρξη των διεθνών πτήσεων.

    Κορωνοϊός άνοιγμα συνόρων: Τουλάχιστον 11 κρούσματα από τις πτήσεις
  • Ρόδος: Έφτασε τσάρτερ με τουρίστες από τη Σουηδία παρά την απαγόρευση

    Ρόδος: Περίμεναν Σουηδούς δημοσιογράφους και τελικά προσγειώθηκαν τουρίστες παρά την απαγόρευση πτήσεων

    Ρόδος: Η πλειονότητα όσων έφτασαν ήταν οικογένειες με τα παιδιά τους, που θα κάνουν μια εβδομάδα διακοπών, αξιοποιώντας ειδική προσφορά της TUI.

    Ρόδος: Έφτασε τσάρτερ με τουρίστες από τη Σουηδία παρά την απαγόρευση
  • Στέλιος Πέτσας: Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην προστασία της δημόσιας υγείας

    Στέλιος Πέτσας: Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην προστασία της δημόσιας υγείας

    Στέλιος Πέτσας: «Η Ελλάδα έχει ήδη ανοίξει τις πύλες της στον κόσμο. Μετά από διαβουλεύσεις πολλών ημερών στην ΕΕ διαμορφώθηκε μία λίστα χωρών από τις οποίες θα υποδεχόμαστε επισκέπτες», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, καλωσορίζοντας ξανά από κοντά τους δημοσιογράφους, καθώς είναι η πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών -από την αρχή της πανδημίας- που γίνεται με φυσική παρουσία τους.

    Στέλιος Πέτσας: Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην προστασία της δημόσιας υγείας
  • Πτήσεις κορωνοϊός: Ξεκίνησαν από σήμερα τα αεροπορικά ταξίδια – Ποιες χώρες είναι στη λίστα

    Γέμισαν ξανά οι ουρανοί: Ξεκίνησαν από σήμερα τα αεροπορικά ταξίδια - Ποιες χώρες είναι στη λίστα

    Πτήσεις κορωνοϊός: Από σήμερα, κατά την άφιξη των τουριστών, ξεκινούν και οι εντατικοί έλεγχοι σε αεροδρόμια, λιμάνια και στα σύνορα στα βόρεια της χώρας. Χιλιάδες τεστ κορονοϊού αναμένονται να γίνονται σε καθημερινή βάση, με τα αεροδρόμια να «σηκώνουν» το μεγαλύτερο βάρος κατά τις αφίξεις.

    Πτήσεις κορωνοϊός: Ξεκίνησαν από σήμερα τα αεροπορικά ταξίδια – Ποιες χώρες είναι στη λίστα
  • Neos βραχιόλια: Η ελληνική εταιρία λανσάρει προϊόντα για ανέπαφες συναλλαγές σε Σουηδία και Νορβηγία

    Τα βραχιόλια Neos για ανέπαφες συναλλαγές ταξιδεύουν στην βόρεια Ευρώπη

    Neos βραχιόλια: Μία ελληνική εταιρία προωθεί προϊόντα τεχνολογίας στην αγορά της Σουηδίας και της Νορβηγίας. Τα βραχιόλια για ανέπαφες συναλλαγές συνδυάζουν τεχνολογία αιχμής με την τέχνη της χειροποίητης κατασκευής κοσμημάτων.

    Neos βραχιόλια: Η ελληνική εταιρία λανσάρει προϊόντα για ανέπαφες συναλλαγές σε Σουηδία και Νορβηγία
  • Άνοιγμα συνόρων: Επανεκκινεί σήμερα ο τουρισμός – Για ποιες χώρες είναι ανοιχτές οι πύλες

    Επανεκκινεί σήμερα ο τουρισμός - Για ποιες χώρες είναι ανοιχτές οι πύλες

    Άνοιγμα συνόρων: Ανοίγουν σήμερα και επισήμως τα σύνορα της Ελλάδας στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού. Αναλυτικά η λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες στις οποίες ανοίγει την «πόρτα». Τι ισχύει για τους επιβάτες στα αεροδρόμια.

    Άνοιγμα συνόρων: Επανεκκινεί σήμερα ο τουρισμός – Για ποιες χώρες είναι ανοιχτές οι πύλες
  • Στέλιος Πέτσας: Τι δήλωσε για τουρισμό, «Συν-Εργασία» και νομοσχέδιο για διαδηλώσεις

    Τα μηνύματα του Στέλιου Πέτσα για τουρισμό, «Συν-Εργασία» και νομοσχέδιο για διαδηλώσεις

    Στέλιος Πέτσας: Για τον τουρισμό, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» και το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις έδωσε απαντήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Στέλιος Πέτσας: Τι δήλωσε για τουρισμό, «Συν-Εργασία» και νομοσχέδιο για διαδηλώσεις
ΣΕΛΙΔΑ 16 ΑΠΟ 39