Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι η ομοσπονδιακή εκτελεστική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι αρμόδια για τις διεθνείς σχέσεις του κράτους, η οποία ισοδυναμεί με το υπουργείο Εξωτερικών άλλων χωρών.
Το Σύνταγμα των ΗΠΑ, το οποίο συντάχθηκε στη Φιλαδέλφεια το 1787 και επικυρώθηκε από τα μέλη το επόμενο έτος, έδωσε στον Πρόεδρο την ευθύνη των εξωτερικών σχέσεων της χώρας. Σύντομα έγινε σαφές, ωστόσο, ότι μια εκτελεστική υπηρεσία ήταν αναγκαία για την υποστήριξη του Προέδρου κατά τη διεξαγωγή των υποθέσεων της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία ενέκριναν νομοθεσία για τη δημιουργία ενός Υπουργείου Εξωτερικών στις 21 Ιουλίου 1789, και ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουάσινγκτον υπέγραψε στις 27 Ιουλίου τον νόμο που καθιστούσε το Department of Foreign Affairs την πρώτη ομοσπονδιακή υπηρεσία που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του νέου Συντάγματος. Αυτή η νομοθεσία παραμένει ο βασικός νόμος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τον Σεπτέμβριο του 1789 πρόσθετη νομοθεσία άλλαξε το όνομα του οργανισμού σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του αναθέτει ποικιλία νέων καθηκόντων.
Οι νέες αρμοδιότητες περιλάμβαναν τη διαχείριση του Νομισματοκοπείου των Ηνωμένων Πολιτειών, την κατοχή της Μεγάλης Σφραγίδας του κράτους, καθώς και τη διενέργεια της απογραφής. Ο Πρόεδρος Ουάσιγκτον υπέγραψε τη νέα νομοθεσία στις 15 Σεπτεμβρίου. Οι περισσότερες από αυτές τις αρμοδιότητες εσωτερικής πολιτικής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μεταβιβάστηκαν τελικά σε διάφορες νέες ομοσπονδιακές υπηρεσίες και οργανισμούς που ιδρύθηκαν κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Ωστόσο, ο Secretary of State διατηρεί ακόμα μερικές αρμοδιότητες εσωτερικής πολιτικής, όπως είναι η κατοχή της Μεγάλης Σφραγίδας, καθώς και να είναι η υπηρεσία εκείνη, στην οποία δηλώνει εγγράφως την παραίτησή του ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που επιθυμεί να παραιτηθεί.
Στις 29 Σεπτεμβρίου 1789, ο Πρόεδρος Ουάσινγκτον διόρισε τον Τόμας Τζέφερσον της Βιρτζίνια, τότε πρέσβη στην Γαλλία ως πρώτο Secretary of State. Από το 1790 ως το 1800, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε την έδρα του στη Φιλαδέλφεια, την τότε πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατελάμβανε ένα κτίριο στην γωνία Church και Fifth Street (αν και, για μια σύντομη περίοδο κατά την οποία μια επιδημία κίτρινου πυρετού λεηλάτησε την πόλη, έδρευε στο New Jersey State House). Το 1800 μετακόμισε από τη Φιλαδέλφεια στην Ουάσιγκτον, όπου αρχικά κατέλαβε το κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών και στη συνέχεια τα ονομαζόμενα Seven Buildings στη γωνία 19ης οδού και Pennsylvania Avenue.
Μεταφέρθηκε στα Six Buildings το Σεπτέμβριο του 1800, όπου παρέμεινε μέχρι τον Μάιο του 1801. Τον Μάιο του 1801 μεταφέρθηκε στο War Office Building, δυτικά του Λευκού Οίκου.
Από το Σεπτέμβριο του 1819 ως το Νοέμβριο του 1866 στεγαζόταν στο Υπουργείο Οικονομικών (Treasury Building), με εξαίρεση την περίοδο από Σεπτέμβριο του 1814 ως τον Απρίλιο του 1816.
Στη συνέχεια στεγάστηκαν στο Washington City Orphan Home από το Νοέμβριο του 1866 έως τον Ιούλιο του 1875.
Μετακινήθηκε στο State, War, and Navy Building το 1875.
Από τον Μάιο του 1947, στεγάζεται στο κτίριο Harry S. Truman.
Το 2014, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άρχισε να επεκτείνεται στο Navy Hill Complex σε όλη την 23η Οδό, νοτιοδυτικά του κτιρίου Truman.
Τον Ιανουάριο του 2014, μια κοινοπραξία αρχιτεκτονικών γραφείων κέρδισε το συμβόλαιο 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων για τον σχεδιασμό της ανακαίνισης των κτιρίων έκτασης 11,8 στρεμμάτων του συγκροτήματος Navy Hill, στο οποίο στεγαζόταν το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ήταν η πρώτη έδρα της CIA.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ με μια ματιά
Ιδρύθηκε το 1789 και ήταν η πρώτη εκτελεστική υπηρεσία που ιδρύθηκε.
Εδρεύει κτίριο Harry S Truman, που βρίσκεται στην 2201 C Street, NW, λίγα τετράγωνα μακριά από τον Λευκό Οίκο στην περιοχή Foggy Bottom της Ουάσινγκτον.
Διαχειρίζεται τις διπλωματικές αποστολές των Ηνωμένων Πολιτειών στο εξωτερικό και είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και τις προσπάθειες της διπλωματίας των ΗΠΑ.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικές ειδήσεις:
Σαφείς οι θέσεις των ΗΠΑ για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Υπό αυτό το πρίσμα, ο Αμερικανός αξιωματούχος επαναβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει πλήρως το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της ΑΟΖ της.
Αγιά Σοφιά: Ο μνημειώδης ναός που διχάζει Ελλάδα και Τουρκία
Αγιά Σοφιά: Συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη 2 Ιουλίου, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, με θέμα την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Τι υποστηρίζει ο Ερντογάν και πώς αντιδρά η ελληνική πλευρά;
Νέα παρέμβαση ΗΠΑ για την Αγιά Σοφιά - Το μήνυμα στην Άγκυρα
Αγιά Σοφιά: Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν τη σημασία του ζητήματος με κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) και τόνισαν ότι η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών.
Νέα πρόκληση Μπαχτσελί: Η Αγιά Σοφιά να ανοίξει ως τόπος λατρείας των μουσουλμάνων
Πρόκληση Μπαχτσελί: Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλεί αντιδράσεις με τις νέες του δηλώσεις για την Αγιά Σοφιά.
Υπέρ της Ελλάδας οι ΗΠΑ: Προκλητικό το Τουρκολυβικό μνημόνιο
Ουάσινγκτον υπέρ της Ελλάδας: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας τονίζοντας ότι το μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβυή είναι προκλητικό και αντιπαραγωγικό.