Η Ουάσινγκτον καταδικάζει την ανάμιξη ξένων δυνάμεων στη Λιβύη
Λιβύη: Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι εναντίον κάθε ξένης στρατιωτικής ανάμιξης στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.
Η Συρία, που υπήρξε χώρα κάτω από τη γαλλική κυριαρχία, έγινε ανεξάρτητη το 1946. Το 1958 σχημάτισε μαζί με την Αίγυπτο την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία, από την οποία αποχώρησε το 1961 κι έγινε ανεξάρτητο κράτος. Το 1967 ηττήθηκε στον Πόλεμο των έξι ημερών και το Ισραήλ κατέλαβε τα Υψίπεδα του Γκολάν. Η Συρία κυβερνάται από το 1963 από το Αραβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπάαθ. Η ηγετική θέση του στην πολιτική ζωή της χώρας προβλέπεται από το Σύνταγμα. Στις 23 Φεβρουαρίου του 1966, με πραξικόπημα του υποστράτηγου Σαλάχ Τζεντίντ, η αριστερή πτέρυγα του σοσιαλιστικού κόμματος του Μπάαθ ανέτρεψε τον μετριοπαθή μπααθιστή Αμίν αλ Χαφίς, που βρισκόταν στην εξουσία από το 1964, και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Συρίας. Πρόεδρος ορίστηκε ο Νουρ αντ Ντιν αλ Ατασί και τέσσερις ημέρες αργότερα συγκροτήθηκε κυβέρνηση από μαρξιστές γνωστούς ως «Κινέζους», λόγω φιλομαοϊκής απόκλισης.
Το πραξικόπημα σηματοδότησε σκλήρυνση της συριακής φράξιας στους κόλπους του παναραβικού μπααθικού κόμματος, με παρακλάδια στο Ιράν, το Λίβανο και την Ιορδανία. Το υπουργείο Άμυνας στη νέα κυβέρνηση ανέλαβε ο Χαφέζ αλ Άσαντ, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα συγκέντρωσε όλη την εξουσία στα χέρια του. Το 1969, το συριακό καθεστώς συγκλονίστηκε από τη διαμάχη των “εθνικιστών” με τους “προοδευτικούς” για τον έλεγχο της εξουσίας. Στο επίκεντρο της διαμάχης βρέθηκε η προτεινόμενη από τους εθνικιστές συγχώνευση των ενόπλων δυνάμεων Συρίας, Ιράκ και Ιορδανίας. Η κρίση ξέσπασε ανοικτά στις 24 Φεβρουαρίου του 1969 όταν το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή κατά στρατοπέδων της Φατάχ στα περίχωρα της Δαμασκού, στην οποία η συριακή πολεμική αεροπορία δεν προέβαλε ουσιαστικά καμία αντίσταση.
Η διαφορά δυναμικότητας δεν ήταν η μόνη εξήγηση: στις κατηγορίες των αντιπάλων του, ο υπουργός Άμυνας και αρχηγός των εθνικιστών, στρατηγός (της Αεροπορίας) Χαφέζ αλ Άσαντ, απάντησε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη δημιουργία κοινής ανώτατης διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων των τριών γειτονικών αραβικών κρατών. Για να γίνει πιο πειστικός, ο Άσαντ διέταξε τις πιστές σε αυτόν δυνάμεις να περικυκλώσουν τα κυβερνητικά και κομματικά κτίρια, κατηγορώντας παράλληλα τους προοδευτικούς ότι δεν είναι παρά ενεργούμενα της Μόσχας. Οι γραμμές της αντιπαράθεσης ήταν πλέον καθαρές: στο πλευρό των προοδευτικών συντάχθηκε ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός και σε εκείνο των εθνικιστών οι ένοπλες δυνάμεις. Μέχρι το τέλος Μαρτίου ο Άσαντ έδιωξε τους πλέον ευάλωτους από τους αντιπάλους του από τον κομματικό μηχανισμό και, κυρίως, από τον πιστό στους προοδευτικούς Τύπο.
Ωστόσο, καμία από τις δύο φατρίες δεν υπερίσχυσε απόλυτα. Παράλληλα, στο γειτονικό Ιράκ το κλυδωνιζόμενο καθεστώς προώθησε τη δική του λύση για “ένωση” των δύο κρατών, προκαλώντας διεθνώς φόβους για ενδοαραβικό πόλεμο. Μοιραία, η μόνη διέξοδος για τους Σύρους ήταν μία συμβιβαστική λύση, στην οποία περιλήφθηκαν σχεδόν όλες οι θέσεις του Άααντ πλην της προσέγγισης με τη Δύση. Ο Χαφέζ αλ Άσαντ έγινε τελικά πρόεδρος από το 1971 μέχρι και το θάνατό του το 2000. Τον διαδέχτηκε ο γιος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Λιβύη: Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι εναντίον κάθε ξένης στρατιωτικής ανάμιξης στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.
Αναστασιάδης Πούτιν: Η Süddeutsche Zeitung κάνει κριτική στον Κύπριο πρόεδρο για την επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του.
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για την αμερικάνικη αποτυχία να ανασχεθεί η επιθετική εξάπλωση της Ρωσίας. Αναλύει πως οι Ρώσοι έχουν «πλασαριστεί» σε μια σειρά από μέτωπα, ενώ σχολιάζει και τον ρόλο της Τουρκίας σε αυτή τη σύγκρουση. Τέλος, ρίχνει τα «καρφιά» του προς την ΕΕ που σε λίγο θα καλεί τη Ρωσία «να διευθετήσει ενδοευρωπαϊκές διαφορές και διαφωνίες στις Συνόδους Κορυφής».
Ακάρ ελληνοβουλγαρικά σύνορα: Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ της Τουρκίας, ο Χουλουσί Ακάρ βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας για επιθεώρηση.
Τουρκική λίρα ευρώ: Μέρες του 2018 ζει η Τουρκία, καθώς η λίρα καταρρέει σε σχέση με το ευρωπαϊκό νόμισμα.
Barbaros Τουρκία: Η ένταση κλιμακώνεται ξανά. Υπάρχουν πληροφορίες ότι το σεισμογραφικό πλοίο απέπλευσε προς την κυπριακή ΑΟΖ.
Νίκος Αναστασιάδης Τουρκία: Μήνυμα έστειλε στη γειτονική χώρα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την είδηση ότι θα στείλει το Barbaros για σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Oruc Reis: Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «κινητικότητα» γύρω από το πλοίο που κάνει σεισμικές έρευνες.
Σύνοδος των G7: «Μπλόκο» βάζει η Γερμανία στην παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν στη σύνοδο των G7.