Η Συρία είναι μια χώρα της Μέσης Ανατολής που εκτείνεται μεταξύ του Ευφράτη ποταμού, της Αραβικής ερήμου και της Μεσόγειου θάλασσας.
Η Συρία, που υπήρξε χώρα κάτω από τη γαλλική κυριαρχία, έγινε ανεξάρτητη το 1946. Το 1958 σχημάτισε μαζί με την Αίγυπτο την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία, από την οποία αποχώρησε το 1961 κι έγινε ανεξάρτητο κράτος. Το 1967 ηττήθηκε στον Πόλεμο των έξι ημερών και το Ισραήλ κατέλαβε τα Υψίπεδα του Γκολάν. Η Συρία κυβερνάται από το 1963 από το Αραβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπάαθ. Η ηγετική θέση του στην πολιτική ζωή της χώρας προβλέπεται από το Σύνταγμα. Στις 23 Φεβρουαρίου του 1966, με πραξικόπημα του υποστράτηγου Σαλάχ Τζεντίντ, η αριστερή πτέρυγα του σοσιαλιστικού κόμματος του Μπάαθ ανέτρεψε τον μετριοπαθή μπααθιστή Αμίν αλ Χαφίς, που βρισκόταν στην εξουσία από το 1964, και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Συρίας. Πρόεδρος ορίστηκε ο Νουρ αντ Ντιν αλ Ατασί και τέσσερις ημέρες αργότερα συγκροτήθηκε κυβέρνηση από μαρξιστές γνωστούς ως «Κινέζους», λόγω φιλομαοϊκής απόκλισης.
Το πραξικόπημα σηματοδότησε σκλήρυνση της συριακής φράξιας στους κόλπους του παναραβικού μπααθικού κόμματος, με παρακλάδια στο Ιράν, το Λίβανο και την Ιορδανία. Το υπουργείο Άμυνας στη νέα κυβέρνηση ανέλαβε ο Χαφέζ αλ Άσαντ, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα συγκέντρωσε όλη την εξουσία στα χέρια του. Το 1969, το συριακό καθεστώς συγκλονίστηκε από τη διαμάχη των “εθνικιστών” με τους “προοδευτικούς” για τον έλεγχο της εξουσίας. Στο επίκεντρο της διαμάχης βρέθηκε η προτεινόμενη από τους εθνικιστές συγχώνευση των ενόπλων δυνάμεων Συρίας, Ιράκ και Ιορδανίας. Η κρίση ξέσπασε ανοικτά στις 24 Φεβρουαρίου του 1969 όταν το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή κατά στρατοπέδων της Φατάχ στα περίχωρα της Δαμασκού, στην οποία η συριακή πολεμική αεροπορία δεν προέβαλε ουσιαστικά καμία αντίσταση.
Η διαφορά δυναμικότητας δεν ήταν η μόνη εξήγηση: στις κατηγορίες των αντιπάλων του, ο υπουργός Άμυνας και αρχηγός των εθνικιστών, στρατηγός (της Αεροπορίας) Χαφέζ αλ Άσαντ, απάντησε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη δημιουργία κοινής ανώτατης διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων των τριών γειτονικών αραβικών κρατών. Για να γίνει πιο πειστικός, ο Άσαντ διέταξε τις πιστές σε αυτόν δυνάμεις να περικυκλώσουν τα κυβερνητικά και κομματικά κτίρια, κατηγορώντας παράλληλα τους προοδευτικούς ότι δεν είναι παρά ενεργούμενα της Μόσχας. Οι γραμμές της αντιπαράθεσης ήταν πλέον καθαρές: στο πλευρό των προοδευτικών συντάχθηκε ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός και σε εκείνο των εθνικιστών οι ένοπλες δυνάμεις. Μέχρι το τέλος Μαρτίου ο Άσαντ έδιωξε τους πλέον ευάλωτους από τους αντιπάλους του από τον κομματικό μηχανισμό και, κυρίως, από τον πιστό στους προοδευτικούς Τύπο.
Ωστόσο, καμία από τις δύο φατρίες δεν υπερίσχυσε απόλυτα. Παράλληλα, στο γειτονικό Ιράκ το κλυδωνιζόμενο καθεστώς προώθησε τη δική του λύση για “ένωση” των δύο κρατών, προκαλώντας διεθνώς φόβους για ενδοαραβικό πόλεμο. Μοιραία, η μόνη διέξοδος για τους Σύρους ήταν μία συμβιβαστική λύση, στην οποία περιλήφθηκαν σχεδόν όλες οι θέσεις του Άααντ πλην της προσέγγισης με τη Δύση. Ο Χαφέζ αλ Άσαντ έγινε τελικά πρόεδρος από το 1971 μέχρι και το θάνατό του το 2000. Τον διαδέχτηκε ο γιος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 22 Απριλίου του 2007 το Εθνικό Προοδευτικό Μέτωπο κέρδισε 172 έδρες, ενώ οι ανεξάρτητοι κέρδισαν τις υπόλοιπες 78.
Η συμμετοχή ήταν της τάξεως του 56,12% και εξελέγησαν 30 γυναίκες υποψήφιες, όσες ακριβώς και στις εκλογές του 2003. Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης και οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έκαναν λόγο για νοθεία και για συμμετοχή μόλις 10%.
Από το 2011 διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος. Ξεκίνησε ως σειρά διαδηλώσεων, μέρος της Αραβικής Άνοιξης, που μετά την βίαιη καταστολή τους εξελίχθηκαν σε ένοπλη εξέγερση.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ πάνω από 100.000 είναι οι νεκροί, μισοί από τους οποίους είναι πολίτες. Δεκάδες χιλιάδες είναι και οι πρόσφυγες εντός και εκτός της χώρας. Εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου η πόλη Χομς σήμερα είναι σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη.
Περίπου 290 χώροι ή μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στη Συρία έχουν καταστραφεί από τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο όπως προκύπτει από δορυφορικές φωτογραφίες, σύμφωνα το Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση και την Έρευνα (UNITAR).
Συρία με μια ματιά
Πρωτεύουσα της είναι η Δαμασκός.
Από το 2011 διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος.
Περίπου 290 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στη Συρία έχουν καταστραφεί από τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο.
Συρία σχετικές ειδήσεις:
Ο Ερντογάν θάβει για πάντα τον Κεμάλ
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για την απόφαση του Ερντογάν να «θάψει» τον Κεμάλ. Μάλιστα, γράφει ότι ο Ερντογάν θέλει να αντικαταστήσει στο μυαλό των Τούρκων των Κεμάλ, ως κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης τουρκικής ιστορίας, με τον ίδιο. Στη συνέχεια επισημαίνει την παράμετρο που λείπει από τις αναλύσεις: ότι ο Τούρκος πρόεδρος λόγω υγείας και ηλικίας κινείται περισσότερο με όρους ιστορίας παρά άμεσου πολιτικού κόστους με αποτέλεσμα να ξεδιπλώνει μια υπερ-φιλόδοξη στρατηγική.
Επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη: «Ναι» σε άνοιγμα ελληνικού προξενείου και σε νέα συμφωνία για την ΑΟΖ
Δένδιας - Σαλέχ: Οι δύο άνδρες εξέτασαν και τη δυνατότητα να λειτουργήσει Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές.
Εμανουέλ Μακρόν: «Ιστορική και εγκληματική ευθύνη» της Τουρκίας στη Λιβύη
Μακρόν Τουρκία: Για άλλη μια φορά με πολύ σκληρά λόγια αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόεδρος στην πολιτική της Άγκυρας στη Λιβύη. Η επίθεση του Γάλλου ηγέτη έγινε ενώ ήταν δίπλα στην Άνγκελα Μέρκελ, σε κοινή συνέντευξη των δυο τους.
Μια ελληνική υβριδική επικοινωνιακή καμπάνια για την Τουρκία
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο blog του στο pagenews.gr γράφει για το πως μπορεί να οργανωθεί μια υβριδική επικοινωνιακή καμπάνια για την Τουρκία. Σημειώνει ότι η χώρα μπορεί να ξεκινήσει μία επικοινωνιακή εκστρατεία στοχοποιώντας την Τουρκία βασιζόμενη σε απολύτως αληθινά στοιχεία και γεγονότα. Τονίζει ότι στην ουσία μία καμπάνια ενημέρωσης θα είναι, χωρίς η Ελλάδα να φαίνεται ως ο οργανωτής. «Οι εταιρείες lobbying και οι μυστικές υπηρεσίες γι’ αυτό υπάρχουν», επισημαίνει.
“Γιατί η Αίγυπτος ψάχνει ευκαιρία για να “χτυπήσει” την Τουρκία”
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος στο νέο του blog στο Pagenews.gr αναφέρεται σε κείμενο του διεθνολόγου- γεωστρατηγικού αναλυτή Βασίλη Κοψαχείλη για τις σχέσεις Αιγύπτου και Τουρκίας.
Το 1% της ανθρωπότητας έχει ξεριζωθεί σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ
Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ πρόσφυγες: Προβληματίζουν οι αριθμοί της Έκθεσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες, σύμφωνα με την οποία 1 άτομο στα 97 έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι του. Συνολικά, 79,5 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν στα τέλη του 2019.
Αυστηρές κυρώσεις των ΗΠΑ στη Συρία - «Προσπαθούν να λιμοκτονήσουν τη χώρα»
ΗΠΑ Συρία: Από σήμερα επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις των ΗΠΑ στη Συρία - Ο Τραμπ κατηγορεί το καθεστώς του Άσαντ για ωμότητες - «Προσπαθούν να λιμοκτονήσουν τη χώρα» απαντά η Χεσμπολάχ
Συνεχίζεται το ρωσοτουρκικό «θρίλερ» - Γιατί αναβλήθηκε η συνάντηση των υπουργών
Ρωσία Τουρκία: Αναβλήθηκε η επίσκεψη την οποία επρόκειτο να πραγματοποιήσουν σήμερα Κυριακή (14 Ιουνίου) στην Τουρκία οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας.