Συρία

Συρία
Η Συρία είναι μια χώρα της Μέσης Ανατολής που εκτείνεται μεταξύ του Ευφράτη ποταμού, της Αραβικής ερήμου και της Μεσόγειου θάλασσας.

Η Συρία, που υπήρξε χώρα κάτω από τη γαλλική κυριαρχία, έγινε ανεξάρτητη το 1946. Το 1958 σχημάτισε μαζί με την Αίγυπτο την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία, από την οποία αποχώρησε το 1961 κι έγινε ανεξάρτητο κράτος. Το 1967 ηττήθηκε στον Πόλεμο των έξι ημερών και το Ισραήλ κατέλαβε τα Υψίπεδα του Γκολάν. Η Συρία κυβερνάται από το 1963 από το Αραβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπάαθ. Η ηγετική θέση του στην πολιτική ζωή της χώρας προβλέπεται από το Σύνταγμα. Στις 23 Φεβρουαρίου του 1966, με πραξικόπημα του υποστράτηγου Σαλάχ Τζεντίντ, η αριστερή πτέρυγα του σοσιαλιστικού κόμματος του Μπάαθ ανέτρεψε τον μετριοπαθή μπααθιστή Αμίν αλ Χαφίς, που βρισκόταν στην εξουσία από το 1964, και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Συρίας. Πρόεδρος ορίστηκε ο Νουρ αντ Ντιν αλ Ατασί και τέσσερις ημέρες αργότερα συγκροτήθηκε κυβέρνηση από μαρξιστές γνωστούς ως «Κινέζους», λόγω φιλομαοϊκής απόκλισης.

Το πραξικόπημα σηματοδότησε σκλήρυνση της συριακής φράξιας στους κόλπους του παναραβικού μπααθικού κόμματος, με παρακλάδια στο Ιράν, το Λίβανο και την Ιορδανία. Το υπουργείο Άμυνας στη νέα κυβέρνηση ανέλαβε ο Χαφέζ αλ Άσαντ, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα συγκέντρωσε όλη την εξουσία στα χέρια του. Το 1969, το συριακό καθεστώς συγκλονίστηκε από τη διαμάχη των “εθνικιστών” με τους “προοδευτικούς” για τον έλεγχο της εξουσίας. Στο επίκεντρο της διαμάχης βρέθηκε η προτεινόμενη από τους εθνικιστές συγχώνευση των ενόπλων δυνάμεων Συρίας, Ιράκ και Ιορδανίας. Η κρίση ξέσπασε ανοικτά στις 24 Φεβρουαρίου του 1969 όταν το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή κατά στρατοπέδων της Φατάχ στα περίχωρα της Δαμασκού, στην οποία η συριακή πολεμική αεροπορία δεν προέβαλε ουσιαστικά καμία αντίσταση.

Η διαφορά δυναμικότητας δεν ήταν η μόνη εξήγηση: στις κατηγορίες των αντιπάλων του, ο υπουργός Άμυνας και αρχηγός των εθνικιστών, στρατηγός (της Αεροπορίας) Χαφέζ αλ Άσαντ, απάντησε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη δημιουργία κοινής ανώτατης διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων των τριών γειτονικών αραβικών κρατών. Για να γίνει πιο πειστικός, ο Άσαντ διέταξε τις πιστές σε αυτόν δυνάμεις να περικυκλώσουν τα κυβερνητικά και κομματικά κτίρια, κατηγορώντας παράλληλα τους προοδευτικούς ότι δεν είναι παρά ενεργούμενα της Μόσχας. Οι γραμμές της αντιπαράθεσης ήταν πλέον καθαρές: στο πλευρό των προοδευτικών συντάχθηκε ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός και σε εκείνο των εθνικιστών οι ένοπλες δυνάμεις. Μέχρι το τέλος Μαρτίου ο Άσαντ έδιωξε τους πλέον ευάλωτους από τους αντιπάλους του από τον κομματικό μηχανισμό και, κυρίως, από τον πιστό στους προοδευτικούς Τύπο.

Ωστόσο, καμία από τις δύο φατρίες δεν υπερίσχυσε απόλυτα. Παράλληλα, στο γειτονικό Ιράκ το κλυδωνιζόμενο καθεστώς προώθησε τη δική του λύση για “ένωση” των δύο κρατών, προκαλώντας διεθνώς φόβους για ενδοαραβικό πόλεμο. Μοιραία, η μόνη διέξοδος για τους Σύρους ήταν μία συμβιβαστική λύση, στην οποία περιλήφθηκαν σχεδόν όλες οι θέσεις του Άααντ πλην της προσέγγισης με τη Δύση. Ο Χαφέζ αλ Άσαντ έγινε τελικά πρόεδρος από το 1971 μέχρι και το θάνατό του το 2000. Τον διαδέχτηκε ο γιος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

  • Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 22 Απριλίου του 2007 το Εθνικό Προοδευτικό Μέτωπο κέρδισε 172 έδρες, ενώ οι ανεξάρτητοι κέρδισαν τις υπόλοιπες 78.
  • Η συμμετοχή ήταν της τάξεως του 56,12% και εξελέγησαν 30 γυναίκες υποψήφιες, όσες ακριβώς και στις εκλογές του 2003. Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης και οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έκαναν λόγο για νοθεία και για συμμετοχή μόλις 10%.
  • Από το 2011 διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος. Ξεκίνησε ως σειρά διαδηλώσεων, μέρος της Αραβικής Άνοιξης, που μετά την βίαιη καταστολή τους εξελίχθηκαν σε ένοπλη εξέγερση.
  • Σύμφωνα με τον ΟΗΕ πάνω από 100.000 είναι οι νεκροί, μισοί από τους οποίους είναι πολίτες. Δεκάδες χιλιάδες είναι και οι πρόσφυγες εντός και εκτός της χώρας. Εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου η πόλη Χομς σήμερα είναι σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη.
  • Περίπου 290 χώροι ή μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στη Συρία έχουν καταστραφεί από τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο όπως προκύπτει από δορυφορικές φωτογραφίες, σύμφωνα το Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση και την Έρευνα (UNITAR).

Συρία σχετικές ειδήσεις:

  • Στέλιος Πέτσας μεταναστευτικό: Διακινητής ψευδών ειδήσεων η Τουρκία

    Στέλιος Πέτσας μεταναστευτικό: Διακινητής ψευδών ειδήσεων η Τουρκία

    Στέλιος Πέτσας μεταναστευτικό:Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τα «fake news» - όπως και ο ίδιος τα χαρακτήρισε - που διακινούνται από την τουρκική πλευρά, ότι υπάρχει ένας νεκρός και τραυματισμοί μεταναστών από ελληνικά πυρά στα σύνορα των δυο χωρών.

    Στέλιος Πέτσας μεταναστευτικό: Διακινητής ψευδών ειδήσεων η Τουρκία
  • Άνγκελα Μέρκελ για Ιντλίμπ: Τάχθηκε υπέρ μια ζώνης ασφαλείας στη Συρία

    Η Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ μια ζώνης ασφαλείας στο Ιντλίμπ της Συρίας

    Άνγκελα Μέρκελ για Ιντλίμπ: «Αυτό είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσουμε τη σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση των κατοίκων της περιοχής», δήλωσε η καγκελάριος.

    Άνγκελα Μέρκελ για Ιντλίμπ: Τάχθηκε υπέρ μια ζώνης ασφαλείας στη Συρία
  • Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Οι Έλληνες θα χρειαστούν το έλεος που χρειάζονται οι πρόσφυγες

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Οι Έλληνες θα χρειαστούν το έλεος που χρειάζονται οι πρόσφυγες

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε με προκλητικά λόγια για την Ελλάδα και το προσφυγικό πρόβλημα που έχει ξεσπάσει.

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Οι Έλληνες θα χρειαστούν το έλεος που χρειάζονται οι πρόσφυγες
  • Τα σωστά συμπεράσματα

    Τα σωστά συμπεράσματα

    Ο Λάμπρος Καλλαρύτης μέσω του προσωπικού του blog στο pagenews.gr σχολιάζει το μείζον πρόβλημα του μεταναστευτικού και πως αυτό μπορεί να αποτελέσει καταλύτη ραγδαίας αλλαγής του κλίματος που επικρατεί στη χώρα.

    Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Τα σωστά συμπεράσματα
  • Ρωσία για Ιντλίμπ: Κατηγορεί την Τουρκία για παραβίαση της μεταξύ τους συμφωνίας

    Η Ρωσία κατηγορεί την Τουρκία για παραβίαση της συμφωνίας τους για την Ιντλίμπ

    Ρωσία για Ιντλίμπ: Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας ότι όχι μόνο δεν δημιουργούν αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, αλλά βοηθούν τους «τρομοκράτες».

    Ρωσία για Ιντλίμπ: Κατηγορεί την Τουρκία για παραβίαση της μεταξύ τους συμφωνίας
  • Κυβέρνηση μεταναστευτικό: Διευκρινήσεις για τις ψευδείς ειδήσεις της Τουρκίας

    Μέγαρο Μαξίμου: Διευκρινήσεις για τις ψευδείς ειδήσεις της Τουρκίας

    Κυβέρνηση μεταναστευτικό: Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδίδεται σε έναν "πόλεμο" ψευδών ειδήσεων αναφορικά με όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

    Κυβέρνηση μεταναστευτικό: Διευκρινήσεις για τις ψευδείς ειδήσεις της Τουρκίας
  • Δε θέλουμε χρήματα

    Δε θέλουμε χρήματα

    Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τα χρήματα των Ευρωπαίων που δε χρειάζεται η χώρα μας και για την κυβέρνηση που πρέπει να προλάβει ένα εφιαλτικό καλοκαίρι για τα νησιά μας.

    Γιάννης Αντύπας
  • Γιάννης Αντύπας
  • Δε θέλουμε χρήματα
ΣΕΛΙΔΑ 23 ΑΠΟ 73