Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν Μακρόν σε πολύ κακό κλίμα - Βαριές εκφράσεις
Μακρόν Ερντογάν: Χειροτερεύουν οι σχέσεις των δύο ηγετών, όλο και περισσότερο.
Η Συρία, που υπήρξε χώρα κάτω από τη γαλλική κυριαρχία, έγινε ανεξάρτητη το 1946. Το 1958 σχημάτισε μαζί με την Αίγυπτο την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία, από την οποία αποχώρησε το 1961 κι έγινε ανεξάρτητο κράτος. Το 1967 ηττήθηκε στον Πόλεμο των έξι ημερών και το Ισραήλ κατέλαβε τα Υψίπεδα του Γκολάν. Η Συρία κυβερνάται από το 1963 από το Αραβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπάαθ. Η ηγετική θέση του στην πολιτική ζωή της χώρας προβλέπεται από το Σύνταγμα. Στις 23 Φεβρουαρίου του 1966, με πραξικόπημα του υποστράτηγου Σαλάχ Τζεντίντ, η αριστερή πτέρυγα του σοσιαλιστικού κόμματος του Μπάαθ ανέτρεψε τον μετριοπαθή μπααθιστή Αμίν αλ Χαφίς, που βρισκόταν στην εξουσία από το 1964, και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Συρίας. Πρόεδρος ορίστηκε ο Νουρ αντ Ντιν αλ Ατασί και τέσσερις ημέρες αργότερα συγκροτήθηκε κυβέρνηση από μαρξιστές γνωστούς ως «Κινέζους», λόγω φιλομαοϊκής απόκλισης.
Το πραξικόπημα σηματοδότησε σκλήρυνση της συριακής φράξιας στους κόλπους του παναραβικού μπααθικού κόμματος, με παρακλάδια στο Ιράν, το Λίβανο και την Ιορδανία. Το υπουργείο Άμυνας στη νέα κυβέρνηση ανέλαβε ο Χαφέζ αλ Άσαντ, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα συγκέντρωσε όλη την εξουσία στα χέρια του. Το 1969, το συριακό καθεστώς συγκλονίστηκε από τη διαμάχη των “εθνικιστών” με τους “προοδευτικούς” για τον έλεγχο της εξουσίας. Στο επίκεντρο της διαμάχης βρέθηκε η προτεινόμενη από τους εθνικιστές συγχώνευση των ενόπλων δυνάμεων Συρίας, Ιράκ και Ιορδανίας. Η κρίση ξέσπασε ανοικτά στις 24 Φεβρουαρίου του 1969 όταν το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή κατά στρατοπέδων της Φατάχ στα περίχωρα της Δαμασκού, στην οποία η συριακή πολεμική αεροπορία δεν προέβαλε ουσιαστικά καμία αντίσταση.
Η διαφορά δυναμικότητας δεν ήταν η μόνη εξήγηση: στις κατηγορίες των αντιπάλων του, ο υπουργός Άμυνας και αρχηγός των εθνικιστών, στρατηγός (της Αεροπορίας) Χαφέζ αλ Άσαντ, απάντησε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη δημιουργία κοινής ανώτατης διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων των τριών γειτονικών αραβικών κρατών. Για να γίνει πιο πειστικός, ο Άσαντ διέταξε τις πιστές σε αυτόν δυνάμεις να περικυκλώσουν τα κυβερνητικά και κομματικά κτίρια, κατηγορώντας παράλληλα τους προοδευτικούς ότι δεν είναι παρά ενεργούμενα της Μόσχας. Οι γραμμές της αντιπαράθεσης ήταν πλέον καθαρές: στο πλευρό των προοδευτικών συντάχθηκε ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός και σε εκείνο των εθνικιστών οι ένοπλες δυνάμεις. Μέχρι το τέλος Μαρτίου ο Άσαντ έδιωξε τους πλέον ευάλωτους από τους αντιπάλους του από τον κομματικό μηχανισμό και, κυρίως, από τον πιστό στους προοδευτικούς Τύπο.
Ωστόσο, καμία από τις δύο φατρίες δεν υπερίσχυσε απόλυτα. Παράλληλα, στο γειτονικό Ιράκ το κλυδωνιζόμενο καθεστώς προώθησε τη δική του λύση για “ένωση” των δύο κρατών, προκαλώντας διεθνώς φόβους για ενδοαραβικό πόλεμο. Μοιραία, η μόνη διέξοδος για τους Σύρους ήταν μία συμβιβαστική λύση, στην οποία περιλήφθηκαν σχεδόν όλες οι θέσεις του Άααντ πλην της προσέγγισης με τη Δύση. Ο Χαφέζ αλ Άσαντ έγινε τελικά πρόεδρος από το 1971 μέχρι και το θάνατό του το 2000. Τον διαδέχτηκε ο γιος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Μακρόν Ερντογάν: Χειροτερεύουν οι σχέσεις των δύο ηγετών, όλο και περισσότερο.
Μακρόν Ερντογάν: Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, η τουρκική προεδρία.
Βερολίνο διαδηλώσεις πρόσφυγες: Δεν είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες μέρες που πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις στη Γερμανία με αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα στους πρόσφυγες της Μόριας. Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης που έχουν κάνει πολλές φορές τον γύρο του κόσμου μέσα από ρεπορτάζ των διεθνών ΜΜΕ, έχουν ξεσηκώσει κύμα αντίδρασης στη Γερμανία με τους διαδηλωτές να ζητάνε από τη χώρα να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες της Λέσβου.
Μακρόν Τουρκία: O Γάλλος πρόεδρος φαίνεται αισιόδοξος, αναφερόμενος στις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επικοινωνία Δένδια Λαβρόφ: Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εκτιμάται ότι έθεσε στον επικεφαλή της ρωσικής διπλωματίας τις προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Καλίν Τουρκία: O εκπρόσωπος του Ερντογάν είπε ότι επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια είναι μια ευκαιρία για να προωθηθούν οι συνομιλίες και η ευκαιρία αυτή «δεν πρέπει να χαθεί».
Ερντογάν Μακρόν: Η Γαλλία θα μπορούσε άραγε να απαλλαγεί από την αναταραχή που ο ανίκανος φιλόδοξος που την κυβερνά έχει προκαλέσει και να αγκαλιάσει μια πολιτική της λογικής;», δήλωσε Ιο Τούρκος πρόεδρος.
Τσαβούσογλου Oruc Reis: Η Ελλάδα μιλά για διεθνείς κανόνες και για δικαστήρια, αλλά αυτή είναι που δεν τους αναγνωρίζει, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Νίκος Δένδιας Ελληνοτουρκικά: Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα να κάνει διάλογο με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό το καθεστώς των απειλών και του εκβιασμού.