Τουρκία

Τουρκία
Η Τουρκία, επίσημα γνωστή ως Δημοκρατία της Τουρκίας ή Τουρκική Δημοκρατία, είναι μια χώρα που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ασία, με ένα μικρό (3%) τμήμα της επικράτειάς της (Ανατολική Θράκη) στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Τουρκία, επίσημα γνωστή ως Δημοκρατία της Τουρκίας ή Τουρκική Δημοκρατία είναι μια χώρα που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ασία, με ένα μικρό (3%) τμήμα της επικράτειάς της (Ανατολική Θράκη) στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Μέχρι το 1922, η χώρα ήταν το κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η χερσόνησος της Μικράς Ασίας, που βρίσκεται ανάμεσα στον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο Θάλασσα, συγκροτεί το βασικό τμήμα της χώρας.

Η Τουρκία συνορεύει με οκτώ χώρες:

  • δυτικά με την Ελλάδα
  • βορειοδυτικά με τη Βουλγαρία
  • ανατολικά με τη Γεωργία, την Αρμενία, το Ιράν και το θύλακα Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν
  • νοτιοανατολικά με το Ιράκ και τη Συρία.
  • Νότια είναι η Μεσόγειος Θάλασσα, δυτικά το Αιγαίο Πέλαγος και βόρεια ο Εύξεινος Πόντος.
  • Η Θάλασσα του Μαρμαρά, ο Βόσπορος και ο Ελλήσποντος (που συναποτελούν τα Τουρκικά Στενά) οριοθετούν το σύνορο μεταξύ Θράκης και Μικράς Ασίας, ενώ επίσης χωρίζουν την Ευρώπη από την Ασία. Η θέση της Τουρκίας στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας την καθιστούν χώρα σημαντικής γεωστρατηγικής σημασίας.

Η περιοχή που σήμερα ονομάζεται Τουρκία έχει κατοικηθεί από την Παλαιολιθική περίοδο, μεταξύ άλλων από διάφορους Αρχαιομικρασιατικούς πολιτισμούς και Θρακικούς λαούς καθώς και από Ίωνες, που ίδρυσαν εκεί δώδεκα μεγάλες πόλεις (Ιωνική δωδεκάπολις). Μετά την κατάκτηση από τον Αλέξανδρο τον Μέγα, η περιοχή εξελληνίστηκε, διαδικασία που συνεχίστηκε με τη Ρωμαϊκή κυριαρχία και τη μετάβαση στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Τον 11ο αιώνα άρχισαν να μεταναστεύουν στην περιοχή οι Σελτζούκοι Τούρκοι, αρχίζοντας τη διαδικασία του εκτουρκισμού, που επιταχύνθηκε από τη νίκη των Σελτζούκων επί των Βυζαντινών στη Μάχη του Μαντζικέρτ το 1071. To Σελτζουκικό Σουλτανάτο του Ρουμ κυβέρνησε τη Μικρά Ασία μέχρι τη Μογγολική εισβολή το 1243, οπότε διασπάστηκε σε αρκετά μικρά τουρκικά μπειλίκια. Ξεκινώντας από τα τέλη του 13ου αιώνα το οθωμανικό μπειλίκι συνένωσε τη Μικρά Ασία και δημιούργησε μια αυτοκρατορία που περιελάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Δυτικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. Μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που ακολούθησε την ήττα της κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τμήματά της καταλήφθηκαν από τους νικητές Συμμάχους.

Ο Toυρκικός Πόλεμος για την Ανεξαρτησία, που ξεκίνησε από το Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και τους συνεργάτες του, είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση της σύγχρονης Δημοκρατίας της Τουρκίας το 1923, με τον Ατατούρκ ως πρώτο πρόεδρό της. Η Τουρκία είναι κοινοβουλευτική, κοσμική, ενιαία, συνταγματική δημοκρατία με ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά. Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η τουρκική, γλώσσα της τουρκικής γλωσσικής οικογένειας, που μιλιέται ως μητρική γλώσσα από το 85% περίπου του πληθυσμού. Οι Τούρκοι αποτελούν το 70 – 75% του πληθυσμού. Οι μειονότητες περιλαμβάνουν Κούρδους (18%) και άλλους (7 – 12%).

Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Μουσουλμανική. Η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ, του ΟΟΣΑ, του ΟΑΣΕ και του G-20 των μεγαλύτερων οικονομιών. Η Τουρκία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2005, όντας συνδεδεμένο μέλος με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα από το 1963 και έχοντας προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Τελωνειακή Ένωση το 1995. Η Τουρκία είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκόφωνων Κρατών (ιδρύθηκε το 2009), της Διεθνούς Οργάνωσης Τουρκικού Πολιτισμού (ιδρύθηκε το 1993), του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ιδρύθηκε το 1995). Οι αυξανόμενες διπλωματικές και οικονομικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας έχουν οδηγήσει στην αναγνώρισή της ως περιφερειακής δύναμης.

Τουρκία σχετικές ειδήσεις:

  • Αγιά Σοφιά τζαμί: Μουεζίνης πέθανε μετά από καρδιακή προσβολή

    Μουεζίνης πέθανε από καρδιακή προσβολή μέσα στην Αγιά Σοφιά

    Αγιά Σοφιά τζαμί: Ο συγκεκριμένος Μουεζίνης φαίνεται ότι ήταν εθελοντικά στην Αγία Σοφία και καλούσε τον κόσμο σε ισλαμική προσευχή από τους μιναρέδες.

    Αγιά Σοφιά τζαμί: Μουεζίνης πέθανε μετά από καρδιακή προσβολή
  • Λιβύη: Η Ουάσινγκτον καταδικάζει την ανάμιξη ξένων δυνάμεων

    Η Ουάσινγκτον καταδικάζει την ανάμιξη ξένων δυνάμεων στη Λιβύη

    Λιβύη: Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι εναντίον κάθε ξένης στρατιωτικής ανάμιξης στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

    Λιβύη: Η Ουάσινγκτον καταδικάζει την ανάμιξη ξένων δυνάμεων
  • Νέα μέτρα Τουρκία: Επιβάλλονται περιορισμοί μετά την αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό

    Πάνω από 1.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο στην Τουρκία - Επιβάλλονται νέα μέτρα

    Νέα μέτρα Τουρκία: Από την πανδημία έχουν χάσει τη ζωή τους 5.765 άνθρωποι και έχουν προσβληθεί συνολικά 234.934 στη χώρα.

    Νέα μέτρα Τουρκία: Επιβάλλονται περιορισμοί μετά την αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό
  • «Ιράν – Τουρκία – Παλαιστίνη, εκκλησία δεν θα μείνει»

    «Ιράν - Τουρκία - Παλαιστίνη, εκκλησία δεν θα μείνει»

    Το νεο-οθωμανικό μοντέλο που οραματίζεται ο Ερντογάν αναλύει ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr. Σημειώνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος θέλει η χώρα του να λειτουργήσει ως ηγετικός γεωπολιτικός ισλαμικός πόλος συσπείρωσης, ενώ στη συνέχεια αναφέρεται στην στάση άλλων κρατών στην υπόθεση της Αγίας Σοφίας. Τονίζει ότι στην Ελλάδα υπήρξε «κατάρρευση των ψευδαισθήσεων» για την αντιμετώπιση στο ζήτημα αυτό από το Ιράν και την Παλαιστίνη.

    Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • «Ιράν – Τουρκία – Παλαιστίνη, εκκλησία δεν θα μείνει»
  • Λαϊκή μάσκα: Γυναίκα που ξέχασε τη μάσκα της σπίτι έφτιαξε αυτοσχέδια με φύλλο μουριάς

    Ξέχασε τη μάσκα στο σπίτι και έβαλε φύλλο μουριάς για να προστατευτεί [vid]

    Λαϊκή μάσκα: Μπορεί να ξέχασε να πάρει μαζί της τη μάσκα προστασίας αλλά δεν πτοήθηκε και βρήκε έναν «φυσικό» τρόπο να προστατευτεί.

    Λαϊκή μάσκα: Γυναίκα που ξέχασε τη μάσκα της σπίτι έφτιαξε αυτοσχέδια με φύλλο μουριάς
  • Αλέξης Χαρίτσης: Η κυβέρνηση επιχειρεί με τις προτάσεις Πισσαρίδη να επαναφέρει νεοφιλελεύθερες πολιτικές

    Αλέξης Χαρίτσης: Η κυβέρνηση επιχειρεί με τις προτάσεις Πισσαρίδη να επαναφέρει νεοφιλελεύθερες πολιτικές

    Αλέξης Χαρίτσης:«Οι πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν πάρει το προβάδισμα έναντι της επιστημονικής προσέγγισης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», τονίζοντας τη «διχογνωμία που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και της επιστημονικής επιτροπής» για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

    Αλέξης Χαρίτσης: Η κυβέρνηση επιχειρεί με τις προτάσεις Πισσαρίδη να επαναφέρει νεοφιλελεύθερες πολιτικές
  • Έρευνα ΚΑΠΑ Research: Το 55% των Τούρκων έχει αρνητική άποψη για τον Ερντογάν – Διχασμένοι για την Αγία Σοφία

    Έρευνα ΚΑΠΑ Research: Το 55% στην Τουρκία δεν θέλει τον Ερντογάν - Τι πιστεύουν Έλληνες και Τούρκοι για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

    Έρευνα ΚΑΠΑ Research: Η έρευνα αναλύει τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πως ο κορωνοϊός επηρεάζει τις δύο χώρες, ενώ από την έρευνα δεν θα μπορούσε να λείπει και η γνώμη του κοινού για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

    Έρευνα ΚΑΠΑ Research: Το 55% των Τούρκων έχει αρνητική άποψη για τον Ερντογάν – Διχασμένοι για την Αγία Σοφία
  • Δένδιας Τουρκία: «Διάλογος με απειλές δεν μπορεί να γίνει»

    Νέο μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: «Διάλογος με απειλές δεν μπορεί να γίνει»

    Δένδιας Τουρκία: Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έστειλε νέο μήνυμα στην Άγκυρα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Άρμιν Λάσετ, πρωθυπουργό του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας.

    Δένδιας Τουρκία: «Διάλογος με απειλές δεν μπορεί να γίνει»
ΣΕΛΙΔΑ 127 ΑΠΟ 457