Τουρκία

Τουρκία
Η Τουρκία, επίσημα γνωστή ως Δημοκρατία της Τουρκίας ή Τουρκική Δημοκρατία, είναι μια χώρα που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ασία, με ένα μικρό (3%) τμήμα της επικράτειάς της (Ανατολική Θράκη) στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Τουρκία, επίσημα γνωστή ως Δημοκρατία της Τουρκίας ή Τουρκική Δημοκρατία είναι μια χώρα που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ασία, με ένα μικρό (3%) τμήμα της επικράτειάς της (Ανατολική Θράκη) στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Μέχρι το 1922, η χώρα ήταν το κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η χερσόνησος της Μικράς Ασίας, που βρίσκεται ανάμεσα στον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο Θάλασσα, συγκροτεί το βασικό τμήμα της χώρας.

Η Τουρκία συνορεύει με οκτώ χώρες:

  • δυτικά με την Ελλάδα
  • βορειοδυτικά με τη Βουλγαρία
  • ανατολικά με τη Γεωργία, την Αρμενία, το Ιράν και το θύλακα Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν
  • νοτιοανατολικά με το Ιράκ και τη Συρία.
  • Νότια είναι η Μεσόγειος Θάλασσα, δυτικά το Αιγαίο Πέλαγος και βόρεια ο Εύξεινος Πόντος.
  • Η Θάλασσα του Μαρμαρά, ο Βόσπορος και ο Ελλήσποντος (που συναποτελούν τα Τουρκικά Στενά) οριοθετούν το σύνορο μεταξύ Θράκης και Μικράς Ασίας, ενώ επίσης χωρίζουν την Ευρώπη από την Ασία. Η θέση της Τουρκίας στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας την καθιστούν χώρα σημαντικής γεωστρατηγικής σημασίας.

Η περιοχή που σήμερα ονομάζεται Τουρκία έχει κατοικηθεί από την Παλαιολιθική περίοδο, μεταξύ άλλων από διάφορους Αρχαιομικρασιατικούς πολιτισμούς και Θρακικούς λαούς καθώς και από Ίωνες, που ίδρυσαν εκεί δώδεκα μεγάλες πόλεις (Ιωνική δωδεκάπολις). Μετά την κατάκτηση από τον Αλέξανδρο τον Μέγα, η περιοχή εξελληνίστηκε, διαδικασία που συνεχίστηκε με τη Ρωμαϊκή κυριαρχία και τη μετάβαση στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Τον 11ο αιώνα άρχισαν να μεταναστεύουν στην περιοχή οι Σελτζούκοι Τούρκοι, αρχίζοντας τη διαδικασία του εκτουρκισμού, που επιταχύνθηκε από τη νίκη των Σελτζούκων επί των Βυζαντινών στη Μάχη του Μαντζικέρτ το 1071. To Σελτζουκικό Σουλτανάτο του Ρουμ κυβέρνησε τη Μικρά Ασία μέχρι τη Μογγολική εισβολή το 1243, οπότε διασπάστηκε σε αρκετά μικρά τουρκικά μπειλίκια. Ξεκινώντας από τα τέλη του 13ου αιώνα το οθωμανικό μπειλίκι συνένωσε τη Μικρά Ασία και δημιούργησε μια αυτοκρατορία που περιελάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Δυτικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. Μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που ακολούθησε την ήττα της κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τμήματά της καταλήφθηκαν από τους νικητές Συμμάχους.

Ο Toυρκικός Πόλεμος για την Ανεξαρτησία, που ξεκίνησε από το Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και τους συνεργάτες του, είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση της σύγχρονης Δημοκρατίας της Τουρκίας το 1923, με τον Ατατούρκ ως πρώτο πρόεδρό της. Η Τουρκία είναι κοινοβουλευτική, κοσμική, ενιαία, συνταγματική δημοκρατία με ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά. Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η τουρκική, γλώσσα της τουρκικής γλωσσικής οικογένειας, που μιλιέται ως μητρική γλώσσα από το 85% περίπου του πληθυσμού. Οι Τούρκοι αποτελούν το 70 – 75% του πληθυσμού. Οι μειονότητες περιλαμβάνουν Κούρδους (18%) και άλλους (7 – 12%).

Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Μουσουλμανική. Η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ, του ΟΟΣΑ, του ΟΑΣΕ και του G-20 των μεγαλύτερων οικονομιών. Η Τουρκία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2005, όντας συνδεδεμένο μέλος με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα από το 1963 και έχοντας προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Τελωνειακή Ένωση το 1995. Η Τουρκία είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκόφωνων Κρατών (ιδρύθηκε το 2009), της Διεθνούς Οργάνωσης Τουρκικού Πολιτισμού (ιδρύθηκε το 1993), του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ιδρύθηκε το 1995). Οι αυξανόμενες διπλωματικές και οικονομικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας έχουν οδηγήσει στην αναγνώρισή της ως περιφερειακής δύναμης.

Τουρκία σχετικές ειδήσεις:

  • Μέση Ανατολή κορωνοϊός: Στη δίνη του ιού – Περίπου 51.000 παιδιά κάτω των 5 ετών κινδυνεύουν να πεθάνουν

    Στη δίνη του ιού και η Μέση Ανατολή - Περίπου 51.000 παιδιά κάτω των 5 ετών κινδυνεύουν να πεθάνουν

    Μέση Ανατολή κορωνοϊός: Aνεξελέγκτος ο ιός. Η Σαουδική Αραβία έχει ξεπεράσει σε κρούσματα ακόμη και την Τουρκία. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι περίπου 51.000 παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

    Μέση Ανατολή κορωνοϊός: Στη δίνη του ιού – Περίπου 51.000 παιδιά κάτω των 5 ετών κινδυνεύουν να πεθάνουν
  • Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αγιά Σοφιά: Οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν να τη μετατρέψουν σε τζαμί

    «Οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν να μετατρέψουν την Αγιά Σοφιά σε τζαμί»

    Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αγιά Σοφιά: Tην εκτίμηση ότι οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν να μετατρέψουν την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, από τη Βαλύρα Μεσσηνίας.

    Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αγιά Σοφιά: Οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν να τη μετατρέψουν σε τζαμί
  • Λιβύη: Κίνδυνος για νέα ανάφλεξη

    Λιβύη: Κίνδυνος για νέα ανάφλεξη

    Λιβύη: Φόβοι για νέα ανάφλεξη στην περιοχή μετά από καταγγελία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας ότι ξένες δυνάμεις που στηρίζουν τον στρατάρχη Χαφτάρ βομβάρδισαν στρατηγικής σημασίας βάσεις στο δυτικό τμήμα της χώρας.

    Λιβύη: Κίνδυνος για νέα ανάφλεξη
  • Καστελόριζο: «Είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα» λέει ο Αθανάσιος Δρούγος

    Καστελόριζο: «Είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα» λέει ο Αθανάσιος Δρούγος

    Καστελόριζο: Ακόμα να κοπάσουν οι αντιδράσεις για τα όσα είπε ο Χρήστος Ριζάκης πριν από λίγες μέρες σε συνέντευξή του για το ακριτικό νησί. Ο γεωστρατηγικός αναλυτής Αθανάσιος Δρούγος σε δημοσίευμά του στον Ελεύθερο Τύπο μιλάει για την βαρύτητα της γεωστρατηγικής θέσης του νησιού στην συνολική στρατηγική της Ελλάδας.

    Καστελόριζο: «Είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα» λέει ο Αθανάσιος Δρούγος
  • Παγκόσμια χριστιανική νεολαία για Αγία Σοφία: Ζητούν από τον Ερντογάν να  την σεβαστεί

    Η παγκόσμια χριστιανική νεολαία ζητά από τον Ερντογάν να σεβαστεί την Αγία Σοφία

    Παγκόσμια χριστιανική νεολαία για Αγία Σοφία: "Κύριε Πρόεδρε, καλώντας σας να διατηρήσετε το μουσειακό καθεστώς της Αγίας Σοφίας, σας καλούμε σε ειρήνη!», τονίζουν οι εκπρόσωποι της χριστιανικής νεολαίας.

    Παγκόσμια χριστιανική νεολαία για Αγία Σοφία: Ζητούν από τον Ερντογάν να την σεβαστεί
  • Γενιά «Ζ» στην Τουρκία – Στην Ελλάδα;

    Γενιά «Ζ» στην Τουρκία - Στην Ελλάδα;

    Ο Γιάννης Αντύπας στο blog του στο pagenews.gr γράφει για τη γενιά «Ζ» στην Τουρκία. Οι νέοι Τούρκοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα κοινωνικά ζητήματα και δηλώνουν πως τους ενδιαφέρουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Δεν βλέπουν τον λόγο να πεθάνουν στη Λιβύη για τις συμφωνίες του Ερντογάν. Στην Ελλάδα με την αντίστοιχη γενιά, τι γίνεται;

    Γιάννης Αντύπας
  • Γιάννης Αντύπας
  • Γενιά «Ζ» στην Τουρκία – Στην Ελλάδα;
  • Μπαρτσελόνα: Στοχεύει στον Βέσελι

    Στόχος της Μπαρτσελόνα ο Γιαν Βέσελι

    Μπαρτσελόνα: Ο Άντε Τόμιτς αποτελεί παρελθόν από την ομάδα της Βαρκελώνης. Έτσι, ο νέος προπονητής Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ψάχνει τον αντικαταστάτη του.

    Μπαρτσελόνα: Στοχεύει στον Βέσελι
  • Νίκος Αναστασιάδης για ελληνική κυβέρνηση: Η συνεργασία μας είναι άριστη και πολυεπίπεδη

    Η συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση είναι άριστη και πολυεπίπεδη τονίζει ο Νίκος Αναστασιάδης

    Νίκος Αναστασιάδης για ελληνική κυβέρνηση: Υπάρχει συντονισμός Κύπρου - Ελλάδας για επίλυση των όποιων διαφορών προκύπτουν σαν αποτέλεσμα της τουρκικής επιθετικότητας, σημειώνει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Νίκος Αναστασιάδης για ελληνική κυβέρνηση: Η συνεργασία μας είναι άριστη και πολυεπίπεδη
ΣΕΛΙΔΑ 171 ΑΠΟ 457