Τουρκία

Τουρκία
Η Τουρκία, επίσημα γνωστή ως Δημοκρατία της Τουρκίας ή Τουρκική Δημοκρατία, είναι μια χώρα που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ασία, με ένα μικρό (3%) τμήμα της επικράτειάς της (Ανατολική Θράκη) στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Τουρκία, επίσημα γνωστή ως Δημοκρατία της Τουρκίας ή Τουρκική Δημοκρατία είναι μια χώρα που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ασία, με ένα μικρό (3%) τμήμα της επικράτειάς της (Ανατολική Θράκη) στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Μέχρι το 1922, η χώρα ήταν το κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η χερσόνησος της Μικράς Ασίας, που βρίσκεται ανάμεσα στον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο Θάλασσα, συγκροτεί το βασικό τμήμα της χώρας.

Η Τουρκία συνορεύει με οκτώ χώρες:

  • δυτικά με την Ελλάδα
  • βορειοδυτικά με τη Βουλγαρία
  • ανατολικά με τη Γεωργία, την Αρμενία, το Ιράν και το θύλακα Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν
  • νοτιοανατολικά με το Ιράκ και τη Συρία.
  • Νότια είναι η Μεσόγειος Θάλασσα, δυτικά το Αιγαίο Πέλαγος και βόρεια ο Εύξεινος Πόντος.
  • Η Θάλασσα του Μαρμαρά, ο Βόσπορος και ο Ελλήσποντος (που συναποτελούν τα Τουρκικά Στενά) οριοθετούν το σύνορο μεταξύ Θράκης και Μικράς Ασίας, ενώ επίσης χωρίζουν την Ευρώπη από την Ασία. Η θέση της Τουρκίας στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας την καθιστούν χώρα σημαντικής γεωστρατηγικής σημασίας.

Η περιοχή που σήμερα ονομάζεται Τουρκία έχει κατοικηθεί από την Παλαιολιθική περίοδο, μεταξύ άλλων από διάφορους Αρχαιομικρασιατικούς πολιτισμούς και Θρακικούς λαούς καθώς και από Ίωνες, που ίδρυσαν εκεί δώδεκα μεγάλες πόλεις (Ιωνική δωδεκάπολις). Μετά την κατάκτηση από τον Αλέξανδρο τον Μέγα, η περιοχή εξελληνίστηκε, διαδικασία που συνεχίστηκε με τη Ρωμαϊκή κυριαρχία και τη μετάβαση στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Τον 11ο αιώνα άρχισαν να μεταναστεύουν στην περιοχή οι Σελτζούκοι Τούρκοι, αρχίζοντας τη διαδικασία του εκτουρκισμού, που επιταχύνθηκε από τη νίκη των Σελτζούκων επί των Βυζαντινών στη Μάχη του Μαντζικέρτ το 1071. To Σελτζουκικό Σουλτανάτο του Ρουμ κυβέρνησε τη Μικρά Ασία μέχρι τη Μογγολική εισβολή το 1243, οπότε διασπάστηκε σε αρκετά μικρά τουρκικά μπειλίκια. Ξεκινώντας από τα τέλη του 13ου αιώνα το οθωμανικό μπειλίκι συνένωσε τη Μικρά Ασία και δημιούργησε μια αυτοκρατορία που περιελάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Δυτικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. Μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που ακολούθησε την ήττα της κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τμήματά της καταλήφθηκαν από τους νικητές Συμμάχους.

Ο Toυρκικός Πόλεμος για την Ανεξαρτησία, που ξεκίνησε από το Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και τους συνεργάτες του, είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση της σύγχρονης Δημοκρατίας της Τουρκίας το 1923, με τον Ατατούρκ ως πρώτο πρόεδρό της. Η Τουρκία είναι κοινοβουλευτική, κοσμική, ενιαία, συνταγματική δημοκρατία με ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά. Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η τουρκική, γλώσσα της τουρκικής γλωσσικής οικογένειας, που μιλιέται ως μητρική γλώσσα από το 85% περίπου του πληθυσμού. Οι Τούρκοι αποτελούν το 70 – 75% του πληθυσμού. Οι μειονότητες περιλαμβάνουν Κούρδους (18%) και άλλους (7 – 12%).

Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Μουσουλμανική. Η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ, του ΟΟΣΑ, του ΟΑΣΕ και του G-20 των μεγαλύτερων οικονομιών. Η Τουρκία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2005, όντας συνδεδεμένο μέλος με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα από το 1963 και έχοντας προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Τελωνειακή Ένωση το 1995. Η Τουρκία είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκόφωνων Κρατών (ιδρύθηκε το 2009), της Διεθνούς Οργάνωσης Τουρκικού Πολιτισμού (ιδρύθηκε το 1993), του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ιδρύθηκε το 1995). Οι αυξανόμενες διπλωματικές και οικονομικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας έχουν οδηγήσει στην αναγνώρισή της ως περιφερειακής δύναμης.

Τουρκία σχετικές ειδήσεις:

  • Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Απειλεί με αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Απειλεί με αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Την πρόθεση της Άγκυρας να αντιδράσει στις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 διεμήνυσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα αργήσει η πιο ενεργή συμμετοχή της χώρας του στις εξελίξεις στη Λιβύη.

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Απειλεί με αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις
  • Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί απόπειρες παραβίασης της κυριαρχίας

    Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί απόπειρες παραβίασης της κυριαρχίας

    Νίκος Δένδιας:Το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί τις απόπειρες σφετερισμού ή παραβίασης της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, στην ημερίδα πρέσβεων που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών. Όπως κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών, τέτοιες απόπειρες αποτελούν τα δύο τελευταία μνημόνια Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης.

    Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί απόπειρες παραβίασης της κυριαρχίας
  • Βερολίνο: «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα και την Κύπρο»

    Βερολίνο: «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα και την Κύπρο»

    Βερολίνο: Στο πλευρό της Ελλάδας και την Κύπρου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα βρίσκεται το Βερολίνο σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Η ίδια κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

    Βερολίνο: «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα και την Κύπρο»
  • Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: “Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί απέναντι στους Ρώσους μισθοφόρους στη Λιβύη”

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: “Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί απέναντι στους Ρώσους μισθοφόρους στη Λιβύη”

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: "Η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντι σε μισθοφόρους όπως η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία εταιρία Wagner, η οποία στηρίζει τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: “Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί απέναντι στους Ρώσους μισθοφόρους στη Λιβύη”
  • Λιβύη: Ο στρατός του Χαφτάρ απειλεί πως θα χτυπήσει και τουρκικά στρατεύματα

    Λιβύη: Ο στρατός του Χαφτάρ απειλεί πως θα χτυπήσει και τουρκικά στρατεύματα

    Λιβύη: Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) υπό τον Χαλίφα Χαφτάρ, απείλησε ότι θα χτυπήσει και τα τουρκικά στρατεύματα, εφόσον πατήσουν πόδι σε λιβυκό έδαφος.

    Λιβύη: Ο στρατός του Χαφτάρ απειλεί πως θα χτυπήσει και τουρκικά στρατεύματα
  • Συρία: Αναβλήθηκε η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την παροχή διασυνοριακής βοήθειας

    Συρία: Αναβλήθηκε η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την παροχή διασυνοριακής βοήθειας

    Συρία: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανέστειλε για σήμερα ψηφοφορία που ήταν προγραμματισμένη για χθες σχετικά με την παράταση της παροχής διασυνοριακής ανθρωπιστικής βοήθειας προς της Συρία, με στόχο να μην προσκρούσει στο βέτο της Ρωσίας.

    Συρία: Αναβλήθηκε η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την παροχή διασυνοριακής βοήθειας
  • Ομάρ Ελαμπντελαουί: Στη λίστα της Βαλένθια ο Νορβηγός

    Ομάρ Ελαμπντελαουί: Στη λίστα της Βαλένθια ο Νορβηγός

    Ομάρ Ελαμπντελαουί: Ο δεξιός μπακ του Ολυμπιακού και ο Γιόνας Σβένσον της Άλκμααρ είναι οι δυο επιλογές για ενίσχυση στο δεξί άκρο της άμυνας για τη Βαλένθια.

    Ομάρ Ελαμπντελαουί: Στη λίστα της Βαλένθια ο Νορβηγός
  • Μπομπ Μενέντεζ: Ξημερώνει μια καινούργια μέρα για τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

    Μπομπ Μενέντεζ: Ξημερώνει μια καινούργια μέρα για τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

    Μπομπ Μενέντεζ: Κανούργια αρχή -με την καλή έννοια- στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σύμφωνα με τον γερουσιαστή Μενέντεζ.

    Μπομπ Μενέντεζ: Ξημερώνει μια καινούργια μέρα για τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ
ΣΕΛΙΔΑ 348 ΑΠΟ 457