Τουρκία

Τουρκία
Η Τουρκία, επίσημα γνωστή ως Δημοκρατία της Τουρκίας ή Τουρκική Δημοκρατία, είναι μια χώρα που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ασία, με ένα μικρό (3%) τμήμα της επικράτειάς της (Ανατολική Θράκη) στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Τουρκία, επίσημα γνωστή ως Δημοκρατία της Τουρκίας ή Τουρκική Δημοκρατία είναι μια χώρα που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ασία, με ένα μικρό (3%) τμήμα της επικράτειάς της (Ανατολική Θράκη) στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Μέχρι το 1922, η χώρα ήταν το κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η χερσόνησος της Μικράς Ασίας, που βρίσκεται ανάμεσα στον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο Θάλασσα, συγκροτεί το βασικό τμήμα της χώρας.

Η Τουρκία συνορεύει με οκτώ χώρες:

  • δυτικά με την Ελλάδα
  • βορειοδυτικά με τη Βουλγαρία
  • ανατολικά με τη Γεωργία, την Αρμενία, το Ιράν και το θύλακα Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν
  • νοτιοανατολικά με το Ιράκ και τη Συρία.
  • Νότια είναι η Μεσόγειος Θάλασσα, δυτικά το Αιγαίο Πέλαγος και βόρεια ο Εύξεινος Πόντος.
  • Η Θάλασσα του Μαρμαρά, ο Βόσπορος και ο Ελλήσποντος (που συναποτελούν τα Τουρκικά Στενά) οριοθετούν το σύνορο μεταξύ Θράκης και Μικράς Ασίας, ενώ επίσης χωρίζουν την Ευρώπη από την Ασία. Η θέση της Τουρκίας στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας την καθιστούν χώρα σημαντικής γεωστρατηγικής σημασίας.

Η περιοχή που σήμερα ονομάζεται Τουρκία έχει κατοικηθεί από την Παλαιολιθική περίοδο, μεταξύ άλλων από διάφορους Αρχαιομικρασιατικούς πολιτισμούς και Θρακικούς λαούς καθώς και από Ίωνες, που ίδρυσαν εκεί δώδεκα μεγάλες πόλεις (Ιωνική δωδεκάπολις). Μετά την κατάκτηση από τον Αλέξανδρο τον Μέγα, η περιοχή εξελληνίστηκε, διαδικασία που συνεχίστηκε με τη Ρωμαϊκή κυριαρχία και τη μετάβαση στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Τον 11ο αιώνα άρχισαν να μεταναστεύουν στην περιοχή οι Σελτζούκοι Τούρκοι, αρχίζοντας τη διαδικασία του εκτουρκισμού, που επιταχύνθηκε από τη νίκη των Σελτζούκων επί των Βυζαντινών στη Μάχη του Μαντζικέρτ το 1071. To Σελτζουκικό Σουλτανάτο του Ρουμ κυβέρνησε τη Μικρά Ασία μέχρι τη Μογγολική εισβολή το 1243, οπότε διασπάστηκε σε αρκετά μικρά τουρκικά μπειλίκια. Ξεκινώντας από τα τέλη του 13ου αιώνα το οθωμανικό μπειλίκι συνένωσε τη Μικρά Ασία και δημιούργησε μια αυτοκρατορία που περιελάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Δυτικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. Μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που ακολούθησε την ήττα της κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τμήματά της καταλήφθηκαν από τους νικητές Συμμάχους.

Ο Toυρκικός Πόλεμος για την Ανεξαρτησία, που ξεκίνησε από το Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και τους συνεργάτες του, είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση της σύγχρονης Δημοκρατίας της Τουρκίας το 1923, με τον Ατατούρκ ως πρώτο πρόεδρό της. Η Τουρκία είναι κοινοβουλευτική, κοσμική, ενιαία, συνταγματική δημοκρατία με ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά. Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η τουρκική, γλώσσα της τουρκικής γλωσσικής οικογένειας, που μιλιέται ως μητρική γλώσσα από το 85% περίπου του πληθυσμού. Οι Τούρκοι αποτελούν το 70 – 75% του πληθυσμού. Οι μειονότητες περιλαμβάνουν Κούρδους (18%) και άλλους (7 – 12%).

Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Μουσουλμανική. Η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ, του ΟΟΣΑ, του ΟΑΣΕ και του G-20 των μεγαλύτερων οικονομιών. Η Τουρκία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2005, όντας συνδεδεμένο μέλος με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα από το 1963 και έχοντας προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Τελωνειακή Ένωση το 1995. Η Τουρκία είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκόφωνων Κρατών (ιδρύθηκε το 2009), της Διεθνούς Οργάνωσης Τουρκικού Πολιτισμού (ιδρύθηκε το 1993), του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ιδρύθηκε το 1995). Οι αυξανόμενες διπλωματικές και οικονομικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας έχουν οδηγήσει στην αναγνώρισή της ως περιφερειακής δύναμης.

Τουρκία σχετικές ειδήσεις:

  • Άλλες εποχές, άλλα έθνη

    Άλλες εποχές, άλλα έθνη

    Ο Γιάννης Αντύπας μέσω του προσωπικού του blog στο pagenews.gr σχολιάζει τη στάση της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά τα φλέγοντα ζητήματα του προσφυγικού και των γεωτρήσεων στα Κατεχόμενα.

    Γιάννης Αντύπας
  • Γιάννης Αντύπας
  • Άλλες εποχές, άλλα έθνη
  • Μεταναστευτικό: Αποστομωτική απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα – Δεν δεχόμαστε μαθήματα από κανέναν

    Μεταναστευτικό: Αποστομωτική απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα – Δεν δεχόμαστε μαθήματα από κανέναν

    Μεταναστευτικό: Η προκλητική ανακοίνωση από τουρκικής πλευράς δέχθηκε άμεση απάντηση από την Αθήνα. "Μην χρησιμοποιείτε τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη".

    Μεταναστευτικό: Αποστομωτική απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα – Δεν δεχόμαστε μαθήματα από κανέναν
  • “Επίθεση” της Τουρκίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το προσφυγικό

    “Επίθεση” της Τουρκίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το προσφυγικό

    Τουρκία: Παραλήρημα των γειτόνων και προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι εξαπολύοντας τα πυρά του με αφορμή το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό.

    “Επίθεση” της Τουρκίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το προσφυγικό
  • Τουρκία: Για κατασκοπεία κατηγορείται ο δικηγόρος της γερμανικής πρεσβείας στην Άγκυρα

    Τουρκία: Για κατασκοπεία κατηγορείται ο δικηγόρος της γερμανικής πρεσβείας στην Άγκυρα

    Η υπόθεση αποκαλύφθηκε καθώς οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία γνωρίζουν ξανά εντάσεις, εξαιτίας της πρόσφατης τουρκικής εισβολής στη βορειοανατολική Συρία

    Τουρκία: Για κατασκοπεία κατηγορείται ο δικηγόρος της γερμανικής πρεσβείας στην Άγκυρα
  • Συρία: Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ

    Συρία: Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ

    Συρία: Στους 21 έφτασαν οι νεκροί, συμπεριλαμβανομένων 10 παιδιών, στην βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ από βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας.

    Συρία: Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ
  • Οι δηλώσεις Μπερνς κι αυτοί που δεν άκουσαν

    Οι δηλώσεις Μπερνς κι αυτοί που δεν άκουσαν

    Ο Γιώργος Χελάκης γράφει για τις δηλώσεις του Νίκολας Μπερνς που φανέρωσαν για ακόμη μία φορά την διαχρονική ουδέτερη στάση των ΗΠΑ στην προκλητικότητα της Τουρκίας.

    Γιώργος Χελάκης
  • Γιώργος Χελάκης
  • Οι δηλώσεις Μπερνς κι αυτοί που δεν άκουσαν
  • Ισλαμαμπάντ – Αθήνα, ένας ΣΥΡΙΖΑ δρόμος

    Ισλαμαμπάντ – Αθήνα, ένας ΣΥΡΙΖΑ δρόμος

    Ο Λάμπρος Καλαρρύτης σχολιάζει μέσω του προσωπικού του blog στο pagenews.gr τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που φανερώνουν την αγάπη του κόμματος για την πακιστανική κοινότητα, μιας χώρας που τα τελευταία χρόνια κινείται πιστά στην γραμμή της Τουρκίας.

    Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Ισλαμαμπάντ – Αθήνα, ένας ΣΥΡΙΖΑ δρόμος
  • Τουρκία: Περισσότεροι από 120 δημοσιογράφοι παραμένουν κρατούμενοι

    Τουρκία: Περισσότεροι από 120 δημοσιογράφοι παραμένουν κρατούμενοι

    Τουρκία: Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (ΙΡΙ) αναφέρει πως η κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία δεν έχει βελτιωθεί έπειτα από την άρση πέρσι του μέτρου της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

    Τουρκία: Περισσότεροι από 120 δημοσιογράφοι παραμένουν κρατούμενοι
  • Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Δεν θα εγκαταλείψουμε τους S – 400

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Δεν θα εγκαταλείψουμε τους S – 400

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ.

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Δεν θα εγκαταλείψουμε τους S – 400
ΣΕΛΙΔΑ 382 ΑΠΟ 457