Τουρκία

Τουρκία
Η Τουρκία, επίσημα γνωστή ως Δημοκρατία της Τουρκίας ή Τουρκική Δημοκρατία, είναι μια χώρα που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ασία, με ένα μικρό (3%) τμήμα της επικράτειάς της (Ανατολική Θράκη) στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Τουρκία, επίσημα γνωστή ως Δημοκρατία της Τουρκίας ή Τουρκική Δημοκρατία είναι μια χώρα που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ασία, με ένα μικρό (3%) τμήμα της επικράτειάς της (Ανατολική Θράκη) στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Μέχρι το 1922, η χώρα ήταν το κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η χερσόνησος της Μικράς Ασίας, που βρίσκεται ανάμεσα στον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο Θάλασσα, συγκροτεί το βασικό τμήμα της χώρας.

Η Τουρκία συνορεύει με οκτώ χώρες:

  • δυτικά με την Ελλάδα
  • βορειοδυτικά με τη Βουλγαρία
  • ανατολικά με τη Γεωργία, την Αρμενία, το Ιράν και το θύλακα Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν
  • νοτιοανατολικά με το Ιράκ και τη Συρία.
  • Νότια είναι η Μεσόγειος Θάλασσα, δυτικά το Αιγαίο Πέλαγος και βόρεια ο Εύξεινος Πόντος.
  • Η Θάλασσα του Μαρμαρά, ο Βόσπορος και ο Ελλήσποντος (που συναποτελούν τα Τουρκικά Στενά) οριοθετούν το σύνορο μεταξύ Θράκης και Μικράς Ασίας, ενώ επίσης χωρίζουν την Ευρώπη από την Ασία. Η θέση της Τουρκίας στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας την καθιστούν χώρα σημαντικής γεωστρατηγικής σημασίας.

Η περιοχή που σήμερα ονομάζεται Τουρκία έχει κατοικηθεί από την Παλαιολιθική περίοδο, μεταξύ άλλων από διάφορους Αρχαιομικρασιατικούς πολιτισμούς και Θρακικούς λαούς καθώς και από Ίωνες, που ίδρυσαν εκεί δώδεκα μεγάλες πόλεις (Ιωνική δωδεκάπολις). Μετά την κατάκτηση από τον Αλέξανδρο τον Μέγα, η περιοχή εξελληνίστηκε, διαδικασία που συνεχίστηκε με τη Ρωμαϊκή κυριαρχία και τη μετάβαση στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Τον 11ο αιώνα άρχισαν να μεταναστεύουν στην περιοχή οι Σελτζούκοι Τούρκοι, αρχίζοντας τη διαδικασία του εκτουρκισμού, που επιταχύνθηκε από τη νίκη των Σελτζούκων επί των Βυζαντινών στη Μάχη του Μαντζικέρτ το 1071. To Σελτζουκικό Σουλτανάτο του Ρουμ κυβέρνησε τη Μικρά Ασία μέχρι τη Μογγολική εισβολή το 1243, οπότε διασπάστηκε σε αρκετά μικρά τουρκικά μπειλίκια. Ξεκινώντας από τα τέλη του 13ου αιώνα το οθωμανικό μπειλίκι συνένωσε τη Μικρά Ασία και δημιούργησε μια αυτοκρατορία που περιελάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Δυτικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. Μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που ακολούθησε την ήττα της κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τμήματά της καταλήφθηκαν από τους νικητές Συμμάχους.

Ο Toυρκικός Πόλεμος για την Ανεξαρτησία, που ξεκίνησε από το Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και τους συνεργάτες του, είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση της σύγχρονης Δημοκρατίας της Τουρκίας το 1923, με τον Ατατούρκ ως πρώτο πρόεδρό της. Η Τουρκία είναι κοινοβουλευτική, κοσμική, ενιαία, συνταγματική δημοκρατία με ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά. Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η τουρκική, γλώσσα της τουρκικής γλωσσικής οικογένειας, που μιλιέται ως μητρική γλώσσα από το 85% περίπου του πληθυσμού. Οι Τούρκοι αποτελούν το 70 – 75% του πληθυσμού. Οι μειονότητες περιλαμβάνουν Κούρδους (18%) και άλλους (7 – 12%).

Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Μουσουλμανική. Η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ, του ΟΟΣΑ, του ΟΑΣΕ και του G-20 των μεγαλύτερων οικονομιών. Η Τουρκία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2005, όντας συνδεδεμένο μέλος με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα από το 1963 και έχοντας προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Τελωνειακή Ένωση το 1995. Η Τουρκία είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκόφωνων Κρατών (ιδρύθηκε το 2009), της Διεθνούς Οργάνωσης Τουρκικού Πολιτισμού (ιδρύθηκε το 1993), του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ιδρύθηκε το 1995). Οι αυξανόμενες διπλωματικές και οικονομικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας έχουν οδηγήσει στην αναγνώρισή της ως περιφερειακής δύναμης.

Τουρκία σχετικές ειδήσεις:

  • Τι αξία έχουν οι υποσχέσεις των ΗΠΑ σε ελληνοτουρκική σύγκρουση;

    Τι αξία έχουν οι υποσχέσεις των ΗΠΑ σε ελληνοτουρκική σύγκρουση;

    Την ώρα που η Τουρκία ετοιμάζεται για εισβολή στη Συρία, αλλά και για γεωτρήσεςις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Σπύρος Γκουτζάνης στο blog του θέτει ερωτήματα για τη θέση της κυβέρνησης.

    Σπύρος Γκουτζάνης
  • Σπύρος Γκουτζάνης
  • Τι αξία έχουν οι υποσχέσεις των ΗΠΑ σε ελληνοτουρκική σύγκρουση;
  • Ντόναλντ Τράμπ: Δεν  έχουμε εγκαταλείψει τους Κούρδους

    Ντόναλντ Τράμπ: Δεν έχουμε εγκαταλείψει τους Κούρδους

    Την δήλωση αυτή την έκανε δυο ημέρες αφότου ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά σύνορα, στη βόρεια Συρία.

    Ντόναλντ Τράμπ: Δεν έχουμε εγκαταλείψει τους Κούρδους
  • Ψυχώ

    Ψυχώ

    Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία έχει φέρει αρκετές εξελίξεις στο παγκόσμιο στερέωμα και ο Λάμπρος Καλαρρύτης, μέσα από το blog του στο pagenews.gr, αναλύει τα όσα έχουν συμβεί.

    Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Ψυχώ
  • Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ταξιδεύει στις 13 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ – Συνάντηση με Τραμπ

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ταξιδεύει στις 13 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ – Συνάντηση με Τραμπ

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στις ΗΠΑ στις 13 Νοεμβρίου και θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να το ανακοινώνει με κάθε επισημότητα.

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ταξιδεύει στις 13 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ – Συνάντηση με Τραμπ
  • Πόλεμος στη γειτονιά μας

    Πόλεμος στη γειτονιά μας

    Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο Pagenews.gr για την βούληση της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, την ώρα που η Ελλάδα κρύβεται πίσω από την ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο.

    Γιάννης Αντύπας
  • Γιάννης Αντύπας
  • Πόλεμος στη γειτονιά μας
  • Άγγελος Συρίγος: «Η τουρκική γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να οδηγήσει σε πολεμική σύγκρουση»

    Άγγελος Συρίγος: «Η τουρκική γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να οδηγήσει σε πολεμική σύγκρουση»

    Την ανησυχία του εκφράζει ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος σχετικά με τις τουρκικές γεωτρήσεις.

    Άγγελος Συρίγος: «Η τουρκική γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να οδηγήσει σε πολεμική σύγκρουση»
  • Τουρκία: Έτοιμη για εισβολή στη Συρία – Έπληξε κουρδικές θέσεις ανατολικά της Ταλ Αμπιάντ

    Τουρκία: Έτοιμη για εισβολή στη Συρία – Έπληξε κουρδικές θέσεις ανατολικά της Ταλ Αμπιάντ

    Προειδοποίησε τον Ερντογάν ο Τράμπ - Μέτρα από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ για να περιοριστεί η δράση της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας.

    Τουρκία: Έτοιμη για εισβολή στη Συρία – Έπληξε κουρδικές θέσεις ανατολικά της Ταλ Αμπιάντ
  • Συρία: Αναφορές για τουρκική επιδρομή σε βάση Κούρδων (pics+vid)

    Συρία: Αναφορές για τουρκική επιδρομή σε βάση Κούρδων (pics+vid)

    Συρία: Τα τουρκικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην έδρα των κουρδικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Αλ-Μαλικίγια στην επαρχία Αλ-Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία μεταδίδει η τηλεόραση του Λιβάνου.

    Συρία: Αναφορές για τουρκική επιδρομή σε βάση Κούρδων (pics+vid)
  • ΗΠΑ: Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Πεντάγωνο διαφωνούν με την απόφαση Τραμπ για τη Συρία

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Πεντάγωνο διαφωνούν με την απόφαση Τραμπ για τη Συρία

    ΗΠΑ: Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, όσο και στο Κογκρέσο.

    ΗΠΑ: Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Πεντάγωνο διαφωνούν με την απόφαση Τραμπ για τη Συρία
ΣΕΛΙΔΑ 416 ΑΠΟ 457