Τουρκία

Τουρκία
Η Τουρκία, επίσημα γνωστή ως Δημοκρατία της Τουρκίας ή Τουρκική Δημοκρατία, είναι μια χώρα που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ασία, με ένα μικρό (3%) τμήμα της επικράτειάς της (Ανατολική Θράκη) στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Τουρκία, επίσημα γνωστή ως Δημοκρατία της Τουρκίας ή Τουρκική Δημοκρατία είναι μια χώρα που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ασία, με ένα μικρό (3%) τμήμα της επικράτειάς της (Ανατολική Θράκη) στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Μέχρι το 1922, η χώρα ήταν το κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η χερσόνησος της Μικράς Ασίας, που βρίσκεται ανάμεσα στον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο Θάλασσα, συγκροτεί το βασικό τμήμα της χώρας.

Η Τουρκία συνορεύει με οκτώ χώρες:

  • δυτικά με την Ελλάδα
  • βορειοδυτικά με τη Βουλγαρία
  • ανατολικά με τη Γεωργία, την Αρμενία, το Ιράν και το θύλακα Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν
  • νοτιοανατολικά με το Ιράκ και τη Συρία.
  • Νότια είναι η Μεσόγειος Θάλασσα, δυτικά το Αιγαίο Πέλαγος και βόρεια ο Εύξεινος Πόντος.
  • Η Θάλασσα του Μαρμαρά, ο Βόσπορος και ο Ελλήσποντος (που συναποτελούν τα Τουρκικά Στενά) οριοθετούν το σύνορο μεταξύ Θράκης και Μικράς Ασίας, ενώ επίσης χωρίζουν την Ευρώπη από την Ασία. Η θέση της Τουρκίας στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας την καθιστούν χώρα σημαντικής γεωστρατηγικής σημασίας.

Η περιοχή που σήμερα ονομάζεται Τουρκία έχει κατοικηθεί από την Παλαιολιθική περίοδο, μεταξύ άλλων από διάφορους Αρχαιομικρασιατικούς πολιτισμούς και Θρακικούς λαούς καθώς και από Ίωνες, που ίδρυσαν εκεί δώδεκα μεγάλες πόλεις (Ιωνική δωδεκάπολις). Μετά την κατάκτηση από τον Αλέξανδρο τον Μέγα, η περιοχή εξελληνίστηκε, διαδικασία που συνεχίστηκε με τη Ρωμαϊκή κυριαρχία και τη μετάβαση στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Τον 11ο αιώνα άρχισαν να μεταναστεύουν στην περιοχή οι Σελτζούκοι Τούρκοι, αρχίζοντας τη διαδικασία του εκτουρκισμού, που επιταχύνθηκε από τη νίκη των Σελτζούκων επί των Βυζαντινών στη Μάχη του Μαντζικέρτ το 1071. To Σελτζουκικό Σουλτανάτο του Ρουμ κυβέρνησε τη Μικρά Ασία μέχρι τη Μογγολική εισβολή το 1243, οπότε διασπάστηκε σε αρκετά μικρά τουρκικά μπειλίκια. Ξεκινώντας από τα τέλη του 13ου αιώνα το οθωμανικό μπειλίκι συνένωσε τη Μικρά Ασία και δημιούργησε μια αυτοκρατορία που περιελάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Δυτικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. Μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που ακολούθησε την ήττα της κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τμήματά της καταλήφθηκαν από τους νικητές Συμμάχους.

Ο Toυρκικός Πόλεμος για την Ανεξαρτησία, που ξεκίνησε από το Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και τους συνεργάτες του, είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση της σύγχρονης Δημοκρατίας της Τουρκίας το 1923, με τον Ατατούρκ ως πρώτο πρόεδρό της. Η Τουρκία είναι κοινοβουλευτική, κοσμική, ενιαία, συνταγματική δημοκρατία με ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά. Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η τουρκική, γλώσσα της τουρκικής γλωσσικής οικογένειας, που μιλιέται ως μητρική γλώσσα από το 85% περίπου του πληθυσμού. Οι Τούρκοι αποτελούν το 70 – 75% του πληθυσμού. Οι μειονότητες περιλαμβάνουν Κούρδους (18%) και άλλους (7 – 12%).

Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Μουσουλμανική. Η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ, του ΟΟΣΑ, του ΟΑΣΕ και του G-20 των μεγαλύτερων οικονομιών. Η Τουρκία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2005, όντας συνδεδεμένο μέλος με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα από το 1963 και έχοντας προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Τελωνειακή Ένωση το 1995. Η Τουρκία είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκόφωνων Κρατών (ιδρύθηκε το 2009), της Διεθνούς Οργάνωσης Τουρκικού Πολιτισμού (ιδρύθηκε το 1993), του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ιδρύθηκε το 1995). Οι αυξανόμενες διπλωματικές και οικονομικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας έχουν οδηγήσει στην αναγνώρισή της ως περιφερειακής δύναμης.

Τουρκία σχετικές ειδήσεις:

  • Ελληνοτουρκικά Le Monde: «Από τις σοβαρότερες κρίσεις στην ιστορία του ΝΑΤΟ»

    Le Monde για ελληνοτουρκικά: «Από τις σοβαρότερες κρίσεις στην ιστορία του ΝΑΤΟ»

    Ελληνοτουρκικά Le Monde: Η γνωστή γαλλική εφημερίδα γράφει για την αυξημένη ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ενώ μιλάει για μια από τις «σοβαρότερες κρίσεις στην ιστορία του ΝΑΤΟ»

    Ελληνοτουρκικά Le Monde: «Από τις σοβαρότερες κρίσεις στην ιστορία του ΝΑΤΟ»
  • Δημήτρης Τζανακόπουλος για Μυκήνες: Στην κυβέρνηση νομίζουν ότι απευθύνονται σε ανόητους

    Δημήτρης Τζανακόπουλος για Μυκήνες: Στην κυβέρνηση νομίζουν ότι απευθύνονται σε ανόητους

    ΠΔημήτρης Τζανακόπουλος για Μυκήνες: Προσπάθησαν -εν έτει 2020- να αποκρύψουν εικόνες που είχαν ήδη κάνει το γύρο του κόσμου, σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι η ΝΔ νομίζει ότι απευθύνεται σε ανόητους.

    Δημήτρης Τζανακόπουλος για Μυκήνες: Στην κυβέρνηση νομίζουν ότι απευθύνονται σε ανόητους
  • ΕΕ για Τουρκία: Τα χρονοδιαγράμματα και τα μέτρα είναι ξεκάθαρα

    Σαφές το μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία - «Ή αποκλιμάκωση ή κυρώσεις»

    ΕΕ για Τουρκία: Μήνυμα αλληλεγγύης στην Κύπρο και την Ελλάδα έστειλε η ΕΕ όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

    ΕΕ για Τουρκία: Τα χρονοδιαγράμματα και τα μέτρα είναι ξεκάθαρα
  • Γιώργος Γεραπετρίτης: Ενισχυμένη η Ελλάδα έναντι του κορωνοϊού

    Γιώργος Γεραπετρίτης: Ενισχυμένη η Ελλάδα έναντι του κορωνοϊού

    Γιώργος Γεραπετρίτης: Ο χρόνος επαναλειτουργίας των σχολείων, η θέση της χώρας σήμερα απέναντι στον κορωνοϊό, αλλά και τα ελληνοτουρκικά (εξοπλιστικό πρόγραμμα, διάλογος υπό προϋποθέσεις κ.α.) βρέθηκαν στο επίκεντρο της εφ' όλης της ύλης συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας

    Γιώργος Γεραπετρίτης: Ενισχυμένη η Ελλάδα έναντι του κορωνοϊού
  • Ελλάδα Τουρκία Γενί Σαφάκ: Η αποστολή στρατιωτών στα νησιά δίνει το δικαίωμα επέμβασης

    Ακραία τουρκική πρόκληση - «Έχει δικαίωμα επέμβασης στα ελληνικά νησιά»

    Ελλάδα Τουρκία Γενί Σαφάκ: Στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας με τίτλο «Δημιουργήθηκε δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας», αναφέρει ότι με βάση τους ειδικούς η παράνομη αποστολή στρατιωτών στα νησιά δίνει το δικαίωμα πολιτικής, νομικής και στρατιωτικής επέμβασης στη γειτονική χώρα.

    Ελλάδα Τουρκία Γενί Σαφάκ: Η αποστολή στρατιωτών στα νησιά δίνει το δικαίωμα επέμβασης
  • Big Brother: Έξαλλοι οι Κύπριοι με το ελληνικό ριάλιτι του ΣΚΑΙ

    Χαμός στην Κύπρο με το ελληνικό Big Brother

    Big Brother: Τη στιγμή που οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου με την Τουρκία είναι εξαιρετικά τεταμένες, ο ΣΚΑΙ συνεχίζει να ακολουθεί μια συγκεκριμένη τακτική, λόγω της επαγγελματικής συνεργασίας που έχει με τον Τούρκο παραγωγό και φίλο του Ερντογάν, Ατζούν Ιλιτζαλί.

    Big Brother: Έξαλλοι οι Κύπριοι με το ελληνικό ριάλιτι του ΣΚΑΙ
  • Σύμβουλος Ερντογάν: «Οι Έλληνες στρατιώτες στο Καστελόριζο θα πεθάνουν από την πείνα»

    Σύμβουλος Ερντογάν: «Οι Έλληνες στρατιώτες στο Καστελόριζο θα πεθάνουν από την πείνα»

    Σύμβουλος Ερντογάν: Νέο παραλήρημα από την Άγκυρα. Αυτή τη φορά ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου ισχυρίζεται σε δηλώσεις του πως «η Ελλάδα πεθαίνει από την πείνα» τονίζοντας ότι οι Έλληνες στρατιώτες έχουν ανάγκη από τρόφιμα.

    Σύμβουλος Ερντογάν: «Οι Έλληνες στρατιώτες στο Καστελόριζο θα πεθάνουν από την πείνα»
  • Με αντι-NAVTEX απαντά η Αθήνα στη νέα τουρκική

    Με αντι-NAVTEX απαντά η Αθήνα στη νέα τουρκική - Τι ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ

    ΥΠΕΞ για τουρκική Navtex: «Η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή» τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών λίγο μετά τη νέα Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για την Ανατολική Μεσόγειο.

    Με αντι-NAVTEX απαντά η Αθήνα στη νέα τουρκική
ΣΕΛΙΔΑ 88 ΑΠΟ 457